Bela mušica oz rastlinjakov ščitkar

08. decembra. 2020

Rastlinjakov ščitkar ali bela mušica je aktiven od maja do septembra, najpogosteje napada jajčevec, lubenice, melone, papriko in paradižnik.

Vatasta uš

21. februarja. 2020

Vatasta uš je škodljivec, ki je ime dobila zaradi vati podobnega ovoja, pod katerim se skriva. Te nadležne žuželke se najpogosteje pojavljajo v zalistjih ali ob žilah na spodnji strani listov, kjer sesajo listne sokove in izčrpavajo rastline.

Uši na rastlinah

21. februarja. 2020

Listne uši (znanstveno ime Aphidoidea) so družina žuželk, v katero sodi okoli 4.000 vrst, od teh pa se kar 250 vrst prehranjuje s kulturnimi rastlinami. Čeprav so uši zelo majhni škodljivci (večina med 2 in 3 mm), lahko v zelenjavnih, sadnih, okrasnih in drugih nasadih povzročijo veliko škode. S sesanjem rastlinskih sokov rastlino slabijo, povzročajo deformacije na listih, hkrati pa lahko prenašajo viruse in tako še dodatno ogrožajo rastlino gostiteljico.

Trips ali cvetlični resar

21. februarja. 2020
Trips ali cvetlični resar

Tripsi oziroma resarji so majhne žuželke, ki so ime dobile po značilni obliki kril – ta namreč nimajo tipične opne, ampak so sestavljena iz množice resic. Poleg tega, da srkajo rastlinski sok in tako izčrpavajo rastline, spadajo med pomembne prenašalce virusov, in lahko v vročih poletjih povzročijo veliko škode.

Koreninske uši

21. februarja. 2020

Koreninske uši se vse od aprila pa do septembra lahko pojavijo na koreninah rastlin, najpogosteje na endiviji, radiču, korenčku ali solati.

Bela mušica ali rastlinjakov ščitkar

21. februarja. 2020

Rastlinjakov ščitkar ali bela mušica je aktiven od maja do septembra, najpogosteje napada jajčevec, lubenice, melone, papriko in paradižnik.

Pepelasta plesen ali pepelovka v vrtu

21. februarja. 2020
Pepelasta plesen na vrtnicah

Pepelasta plesen ogroža večino rastlin v našem vrtu. V ekološkem vrtnarjenju je v boju proti bolezni obvezna preventiva s temi ukrepi.

Več PLANTELLINIH vrtnarskih nasvetov?

Naročite jih v svoj e-nabiralnik

Spremljajte praktične nasvete za svoj vrt.
Pridobite nove ideje za vrtnarjenje.
Preverite ponudbo naših izdelkov.