Artičoka

Artičoka spada med nebinovke. Zelo podobna rastlina ji je kardij. Ti dve rastlini sta tako podobni, da ju izredno težko ločimo. Sta tudi najbližji sorodnici in imata večinoma enake lastnosti.
Razlikujeta se samo po tem, kateri del rastline je užiten. Z leti smo z izbiro rastline oblikovali tako, da artičoka zacveti hitreje in ima večja in bolj omesenela socvetja, pri kardiju pa se lepše odebelijo in obelijo spodnji deli listov, ki jih jemo kot beluše.
Artičoka je sredozemski grm, ki zraste do 2 m v višino, prav toliko pa običajno tudi v širino, saj so značilni veliki in dolgi, globoko narezani listi. Domovina artičok naj bi bila Etiopija. Stari Egipčani in Rimljani so rastlino zelo cenili kot zdravilo, kasneje pa je zatonila v pozabo.

Koristni nasveti za nego rastline:


Idealen dan: LIST

Priporočeno število sadik na osebo: 1

Razdalja v vrsti: 100 cm

Razdalja med vrstami: 100 cm

Temperature sajenja (minimalna): 15°C

Minimalna temperatura za rast: 15°C

Izberite najboljšega soseda

Dobri sosedi:

/

Slabi sosedi:

/

Priporočena zelišča in cvetje za mešani posevek:

Sončnice

Primerne cvetlice, zelišča:

Sončnice

Priprava tal in sajenje artičoke

Lahko zrastejo iz semen, a tako nastanejo zelo nizko kvalitetne artičoke. Najbolje je artičoke razmnoževati iz mladik, ki jih je potrebno odstraniti med majem in aprilom. Rastline sicer ni težko gojiti, a za proizvodnjo plodov potrebuje veliko prostora. V topel zaščiten prostor sejemo v začetku februarja. Za setev uporabimo Bio Plantella Start. Na prosto sadimo, ko mine nevarnost pozebe, predvidoma v maju. Razdalja med rastlinami naj bo 1 x 1 m.

Primeren čas za sajenje:

Priporočeni izdelki za pripravo tal in sajenje

Nega artičoke

Rastlina je sredozemska, zato potrebuje veliko toplote in sonca. Artičoka je trajnica, ki na Primorskem prezimi brez težav, drugje v Sloveniji pa potrebuje precej naše pomoči. Rastline potrebujejo dovolj vlage v tleh skozi celo rastno dobo. V nasprotnem primeru so cvetni listi trdi in neužitni. Zalivamo malo in sicer vso rastno dobo približno 1x na teden.

Izdelki za nego in dognojevanje

Najpogostejše težave artičok

/

Najpogostejši škodljivci

Uši na rastlinah

Najpogostejše bolezni

Pepelaste plesni na vrtninah

Izdelki za varstvo

OPIS SPRAVILA

Z ostrim nožem režemo omesenela socvetja, užitni pa so tudi mladi listi. Najboljši pridelek da dve do tri leta po sajenju.

Kdaj in kako pobiramo:

Uporabna vrednost

Seveda pa lahko mlada socvetja kardija tudi uživamo, ravno tako pa so užitni tudi mladi listi artičoke. Obe rastlini nam ponudita veliko koristnih sestavin. Najpomembnejša je grenčina cinarin, ki pa potrebuje pomoč magnezija, železa in vitaminov iz skupine B, da ureja težave jeter in pospešuje izločanja žolča. Tako uživanje teh trajnic preprečuje nastanek žolčnih kamnov, obe pa delujeta tudi diuretično.

Zdravilni učinki

Pospešuje nastajanje žolča, preprečuje napenjanje, znižuje holesterol in je pomemben antioksidant.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: