Beli koren

Beli koren spada med korenovke. Pravimo mu tudi ovseni koren ali vrtni turovec. Beli koren je dvoletnica, ki cveti v juniju ali juliju, ima vinsko rdeče do vijolične cvetove. Rozeta suličastih listov spominja na stebla pora in od tod ime porolistna kozja brada (Tragopogon porrufolius). Korenine zrastejo od 15 do 30 centimetrov v dolžino in so široke do 3 centimetre.

Koristni nasveti za nego rastline:


Idealen dan: KORENINA

Priporočeno število sadik na osebo: /

Razdalja v vrsti: /

Razdalja med vrstami: /

Temperature sajenja (minimalna): 15°C

Minimalna temperatura za rast: /

Izberite najboljšega soseda

Dobri sosedi:

/

Slabi sosedi:

/

Koristne rastline v posevku:

/

Primerne cvetlice, zelišča:

/Priprava tal in sajenje belega korena

Seme črnega korena ostane kaljivo le eno leto, belega korena pa vsaj dve leti. Sejemo ga maja, ko je temperatura vsaj 15 °C.

Primeren čas za sajenje:

Priporočeni izdelki za pripravo tal in sajenjeNega belega korena

Čeprav je beli koren odporen proti mrazu, ga čez zimo ne puščamo v zemlji, ker njegovi koreni v drugem letu tako olesenijo, da so praktično neuporabni. Zelo pa so spomladi naslednjega leta okusna njegova stebla in listi, ki jih lahko pripravimo podobno kot špinačo. Pridelek shranjujemo enako kot črni koren.

Izdelki za nego in dognojevanjeNajpogostejše težave belega korena

/

Najpogostejši škodljivci

/

Najpogostejše bolezni

/

Izdelki za varstvo

OPIS SPRAVILA

/

Kdaj in kako pobiramo:Uporabna vrednost

Vsebujejo vlaknine, surove proteine, nekaj maščob in veliko ogljikovih hidratov, med katerimi je pomembno zastopan tudi inulin. Ta je primeren za prehrano diabetikov. Korenine vsebujejo tudi manitol in cel spekter rudninskih snovi, kot so: kalij, kalcij, železo, fosfor in natrij ter vitamine A, B1, E in nekaj vitamina C. Črni in beli koren so od nekdaj čislali predvsem zaradi značilne arome. Beli koren lahko skuhamo, dušimo ali ocvremo v olju. Takega uporabimo kot prilogo. Od črnega korena se razlikuje po okusu in trdnosti. Poznavalci menijo, da okus spominja na ostrige. Kot pri divjih sorodnikih lahko tudi tu uporabimo mlade poganjke kot spomladansko divjo zelenjavo.

Zdravilni učinki

Vsebuje ogromno antioksidantov in mineralov kot sta kalcij in kalij. Ta hranila pomagajo znižati visok krvni pritisk in zmanjšajo verjetnost nastanka srčnih bolezni. Je tudi odličen vir naravnih nitratov, ki izboljšujejo krvni pretok.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: