Blitva

Blitva spada med špinačnice. Blitva je listnata zelenjava z velikimi listi svetlo ali temno zelene, rdeče ali rumene barve. Tudi njene listne žile so lahko različnih barv ali debeline. Gojimo jo predvsem zaradi hranljivih listov. Ima podoben okus špinači, vendar za razliko od nje ne kopiči nitratov, zato je veliko bolj primerna za otroke. Liste blitve lahko pripravimo tako kot špinačo, odebeljene listne žile pa kot beluše. Je tradicionalna sredozemska priloga ribam.
Tudi njene listne žile so lahko različnih barv ali debeline. Gojimo jo predvsem zaradi hranljivih listov. Zmotno je misliti, da je blitva botanično v sorodu s špinačo. Le kulinarično jo nekako uporabljamo na enak način. V resnici je v sorodu s peso.

Koristni nasveti za nego rastline:


Idealen dan: LIST

Priporočeno število sadik na osebo: 5

Razdalja v vrsti: 20 cm

Razdalja med vrstami: 40 cm

Temperature sajenja (minimalna): 6°C

Minimalna temperatura za rast: 6°C

Izberite najboljšega soseda

Priporočena zelišča in cvetje za mešani posevek:

Žametnice, Ognjič, Kapucinke

Primerne cvetlice, zelišča:

Žametnice, Ognjič, Kapucinke

Priprava tal in sajenje blitve

Glede na to, da je blitva izrazito nezahtevna rastlina ter jo obenem odlikuje hitra rast, se ne trudimo z vzgojo njenih sadik in jo enostavno sejemo na prosto. Sejemo od marca do aprila ter jeseni od julija do septembra v 2 cm globoke brazde 45 cm narazen. Sadike preredčimo na 20 cm narazen. Sadike vzgajamo marca in aprila in kasneje še v avgustu. Za setev uporabimo fino zemljo za setev Bio Plantella Start. Blitva je izrazito nezahtevna in hitro rastoča rastlina, zato ne pripravljamo sadik, ampak jo enostavno sejemo na prosto. Sejemo v maju ter jeseni od julija do septembra v 2 cm globoke brazde 45 cm narazen. Sadike preredčimo na 20 cm razmaka v vrsti. Pri jesenski setvi jo osujemo tako visoko, da na prostem ostanejo samo listne ploskve. Tako bo prezimila. Prvo sajenje sadik na prosto opravimo v maju, juniju in juliju, kasneje še v septembru. Lahko presajamo tudi sadike brez koreninske grude. Po sajenju obvezno sadike zalijemo z vodo, kateri dodamo pospeševalec tvorbe korenin Bio Plantella Vita.

Primeren čas za sajenje:

Priporočeni izdelki za pripravo tal in sajenje

Nega blitve

Pri pomladanski setvi režemo liste od poletja do jeseni, pri jesenski pa blitva prezimi, osujemo jo tako visoko, da na prostem ostanejo samo listne ploskve, in njene liste pobiramo spomladi. Rezati jo pričnemo, ko doseže listje višino 10 do 15 cm. Liste stalno trgamo ter s tem omogočimo razvoj novih, mladih listov. Temeljno gnojenje in dognojevanje z Bio Plantella Nutrivit za listnato zelenjavo. Poleti poskrbimo za dovolj vlage v tleh sicer blitva v vročini zacveti že v istem letu. Vodi za zalivanje občasno dodamo Bio Plantella Vito, ki bo pospešila razvoj in okrepila rastline. Zalivamo zmerno in sicer vso rastno dobo približno 2x na teden.

Izdelki za nego in dognojevanje

Najpogostejše težave blitve

/

Najpogostejši škodljivci

Polži, Strune, Uši na rastlinah, Pesna muha

Najpogostejše bolezni

Bela gniloba, Grahova plesen, Kapusna plesen, Pesna listna pegavost, Viroze

Izdelki za varstvo

OPIS SPRAVILA

Liste blitve režemo, preden njihova velikost doseže 25 cm. Pri pobiranju lahko odrežemo vsa stebla, le spodnjih 5 cm rastline pustimo, da bo od tam rastlina pognala nove liste. Pobiramo lahko tudi posamezna stebla, ki jih režemo z zunanjega roba rastline.

Kdaj in kako pobiramo:

Uporabna vrednost

Blitva je predvsem zanimiva, ker ima dokaj podoben okus špinači, lahko jo pripravimo na enak način, vendar ne kopiči nitratov, tako kot špinača, zato je bolj primerna za otroke. Vsebuje vitamina A in C, nekaj tudi B1 in B2. Med minerali ima največ kalija, mangana, železa in kalcija. Liste pripravimo tako kot špinačo, odebeljene listne žile pa kot beluše. Je tradicionalna sredozemska priloga ribam.

Zdravilni učinki

Vsebuje vitamina A in C, nekaj tudi B1 in B2. Med minerali ima največ kalija, mangana, železa in kalcija. Pomaga pri vnetju mehurja in zaprtju, ugodno vpliva na odvajanje vode in ima pomirjevalni učinek.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: