Brokoli

Brokoli spada med kapusnice. Je posebna, zelena različica cvetače, njegovo omesenelo socvetje pa je veliko bolj rahlo, predvsem pa manj časa vzdrži in hitro zacveti. Zelena roža brokolija spominja na drevesno krošnjo, ki jo obdajajo listi. Njegovo omesenelo socvetje pa je veliko bolj rahlo, predvsem pa manj časa vzdrži in hitro zacveti. Vsebuje več vitaminov kot cvetača, za nekatere je njegov okus boljši in slajši kot okus cvetače. Lahko ga pokuhamo v rahlo osoljeni vodi, da se zmehča, ali postrežemo surovega z omakami.
Danes sta v pridelavi razširjena brokoli s čvrsto terminalno rožo – glavnati brokoli in brokoli, ki na glavnem in stranskih steblih razvije veliko manjših rož – brstični brokoli. Zlasti slikovite pa so sorte z vijoličnimi in rumeno zelenimi rožami, v katerih so številne koničaste glavice – romanesko. Brokoli izvira iz Sredozemlja.

Koristni nasveti za nego rastline:


Idealen dan: CVET

Priporočeno število sadik na osebo: 3

Razdalja v vrsti: 40 cm

Razdalja med vrstami: 40 cm

Temperature sajenja (minimalna): 5°C

Minimalna temperatura za rast: 5°C

Izberite najboljšega soseda

Slabi sosedi:

Čebula, Česen, Črna redkev, Rukola, Jagode

Priporočena zelišča in cvetje za mešani posevek:

Koper, Ognjič, Kamilice, Timijan, Poprova meta, Žametnica

Primerne cvetlice, zelišča:

Koper, Poprova meta, Ognjič, Žametnice, Kamilica, Timijan

Priprava tal in sajenje brokolija

Brokoli za ustrezno reprodukcijo in proizvajanje semen potrebuje navzkrižno oprašitev. Oprašiti ga mora cvetni prah druge rastline njegovega roda, npr. cvetače. Ob kaljenju prenese nižje temperature kot cvetača. Za sadike ga sejemo od februarja do konca marca. Naslednja setev je v začetku julija za jesenski pridelek. Za setev uporabimo zelo fino Bio Plantella Start zemljo za setev in potaknjence. Brokoli gojimo iz sadik. Presajamo do konca aprila v bogata humozna tla pognojena. Za gnojenje uporabimo Plantella Organik. Vse kasnejše presaditve (v juliju in avgustu) pa opravimo v senco visokega fižola.

Primeren čas za sajenje:

Priporočeni izdelki za pripravo tal in sajenje

Nega brokolija

Čeprav je po bioloških značilnostih brokoli podoben cvetači, je glede tal manj zahteven. Prav tako je manj občutljiv za vremenske razmere. Najbolj mu ustrezajo sončna in polsenčna rastišča, ki jih moramo ob suši zalivati. Visoke pridelke lahko pričakujemo na dobro prerahljanih, zračnih in živih tleh, ki morajo poleg rodovitnosti, tudi dobro zadrževati vodo.
Podobno kot z drugimi kapusnicami, tudi z brokolijem redno kolobarimo, še zlasti v lažjih tleh. Zgodnjem brokoliju na gredici sledijo stročji fižol, rdeča pesa ali por, primerni predhodnih jesenskega brokolija pa so lahko solata, grah, zgodnji krompir. Priporočeno je Okopavamo na 14 dni, zelo priporočljivo pa je tudi ogrinjanje rastlin.
Izhlapevanje vode iz tal in rast plevelov preprečimo tako, da prostor med rastlinami zastiramo. To naredimo 1x na mesec. Pomembno je, da so tla vlažna ves čas od presajana in v času nastavka rože. Zemlji za zalivanje dodamo tekoče organsko gnojilo Bio Plantella Vrt. Zalivamo zmerno in sicer vso rastno dobo približno 2 x na teden.

Izdelki za nego in dognojevanje

Najpogostejše težave brokolija

/

Najpogostejši škodljivci

Kapusov belin, Kapusova muha, Polži

Najpogostejše bolezni

Črna žilavka kapusnic, Črnoba kapusnic, Golšavost kapusnic, Plesen kapusnic

Izdelki za varstvo

OPIS SPRAVILA

Obtrgamo oz. režemo rože, ko so lepo razvite, a še preden se razprejo cvetni popki.

Kdaj in kako pobiramo:

Uporabna vrednost

Pridelavo brokolija so začeli Italijani, pomemben pa je postal v obdobju, ko smo odkrili zamrzovanje zelenjave. Uživamo njegovo omesenelo socvetje, zato vsa opravila izvajamo v dnevih za cvet. Vsebuje več vitaminov kot cvetača, za nekatere je njegov okus boljši in slajši kot okus cvetače. Vsebuje veliko vitamina C, ščiti pred prehladom in je zelo priporočljiv v prehrani po operacijah. Študije kažejo tudi, da pomaga preprečevati več vrst raka.

Zdravilni učinki

Vsebuje veliko vitamina C, ščiti pred prehladom in je zelo priporočljiv v prehrani po operacijah. Študije kažejo tudi, da pomaga preprečevati več vrst raka.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: