Brstični ohrovt

Brstični ohrovt spada med kapusnice. Ime je podobno, a rastlina je povsem drugačna od glavnatega ohrovta.
Rastline so velike, mnoge sorte prezimijo na prostem. V prehrani ima lahko velik pomen, saj vsebuje večino koristnih snovi, ki jih ima tudi zelje, le da zdrži na prostem veliko dalje v zimo ali celo prezimi. Pojavil se je zelo pozno v zgodovini pridelave zelenjave. Nekoč smo imeli Slovenci zanjo zelo lepo ime: popčar ali brstičnik.

Koristni nasveti za nego rastline:


Idealen dan: CVET

Priporočeno število sadik na osebo: 2

Razdalja v vrsti: 50 cm

Razdalja med vrstami: 50 cm

Temperature sajenja (minimalna): 15°C

Minimalna temperatura za rast: 2°C

Izberite najboljšega soseda

Slabi sosedi:

Čebula, Paradižnik, Česen, Šalotka, Rukola, Jagode

Priporočena zelišča in cvetje za mešani posevek:

Koper, Kamilice, Žajbelj, Poprova meta, Kapucinke

Primerne cvetlice, zelišča:

Kapucinke, Koper, Kamilica, Žajbelj, Poprova meta

Priprava tal in sajenje brstičnega ohrovta

Brstični ohrovt se navzkrižno oplojuje z drugimi člani B. oleracea družine, kot so brokoli, zelje, cvetača ipd. Za setev uporabimo zelo fino Bio Plantella Start zemljo za setev in potaknjence. Sejemo od aprila do sredine junija. Gojimo iz sadik. Sadike presajamo v juliju in avgustu in sicer na globino kot so bile posajene sadike. Rastlina potrebuje zelo veliko prostora. Ker pa je mladostni razvoj počasen izkoristimo prostor med rastlinami za sajenje nizkega fižola, graha ali čičerike.

Primeren čas za sajenje:

Priporočeni izdelki za pripravo tal in sajenje

Nega brstičnega ohrovta

Brstični ohrovt potrebuje vsaj 6 ur sončne svetlobe na dan. Radi imajo rodovitno, dobro odcedno, vlažno zemljo, z veliko organskih snovi. Okopavamo na 14 dni.
Izhlapevanje vode iz tal in rast plevelov preprečimo tako, da prostor med rastlinami zastiramo z organskimi zastirkami. To naredimo 1x na mesec. Namakanje ni potrebno razen ob presajanju in v zelo sušnih razmerah. Če rastline zrastejo prehitro, brste nastavijo še v vročem delu poletja. V takem primeru so brsti nekakovostni. Zato poleti ne pospešujemo razvoja rastlin. Zalivamo zmerno in sicer vso rastno dobo približno 2 x na teden.

Izdelki za nego in dognojevanje

Najpogostejše težave brstičnega ohrovta

/

Najpogostejši škodljivci

Kapusov belin, Kapusova muha, Polži, Uši na rastlinah

Najpogostejše bolezni

Golšavost kapusnic, Črnoba kapusnic, Plesen kapusnic

Izdelki za varstvo

OPIS SPRAVILA

Pobiramo ga od tal navzgor, ko brstiči dosežejo premer 2,5 do 3,5 cm. Trgamo z roko ali režemo z nožem.

Kdaj in kako pobiramo:

Uporabna vrednost

Brstični ohrovt je tako ena izmed redkih “zelenih” rastlin pozimi. Mnogi viri pišejo tudi, da zelo dolgo obdrži svoje lastnosti, če ga zamrznemo. Vsebuje celo več fosforja in žvepla kakor belo zelje, tudi vitamina C ima več, poleg tega pa nudi tudi zmerne količine kalcija, magnezija, cinka, bakra, vitaminov iz skupine B, folne kisline in drugih antioksidantov. Uživamo ga lahko svežega, a v prehrani se bolj pogosto uporablja kuhan. Kuhamo ga čim krajši čas v malo vode, še boljša je sopara.

Zdravilni učinki

Brstični ohrovt je ena izmed redkih ‘zelenih’ rastlin pozimi. Vsebuje celo več fosforja in žvepla kakor belo zelje, tudi vitamina C ima več, poleg tega pa nudi tudi zmerne količine kalcija, magnezija, cinka, bakra, vitaminov iz skupine B, folne kisline in drugih antioksidantov. Ščiti pred prehladom in je zelo priporočljiv v prehrani po operacijah.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: