Bučke

Bučke spadajo med plodovke. Rastlina oblikuje dolge poganjke z velikimi rumenimi cvetovi, iz katerih se razvije okrogel ali podolgovat plod. Barve plodu so lahko zelene, bele, rumene barve.

Koristni nasveti za nego rastline:


Idealen dan: PLOD

Priporočeno število sadik na osebo: 2

Razdalja v vrsti: 100 cm

Razdalja med vrstami: 100 cm

Temperature sajenja (minimalna): 12°C

Minimalna temperatura za rast: 12°C do 15°C

Izberite najboljšega soseda

Slabi sosedi:

Krompir, Kumare

Priporočena zelišča in cvetje za mešani posevek:

Meta, Bazilika, Ognjič, Sončnice, Kapucinke

Primerne cvetlice, zelišča:

Bazilika, Sončnice, Kapucinke, Meta

Priprava tal in sajenje bučk

Buče in bučke sejemo naravnost na stalno mesto, v istem času in na enak način kot kumarice. Na manjših površinah je vsekakor veliko uspešnejša vzgoja iz sadik s koreninsko grudo. Na stalno mesto sejemo po prvem maju, za sadike pa od prvega aprila naprej. Za vzgojo sadike potrebujemo tri tedne, pri tem pa lahko presajamo samo sadike s koreninsko grudo. Grmičaste sorte potrebujejo vsaj meter med vrstami in pol metra v vrsti, plazeče se – mrežaste sorte pa veliko več. Če jih imamo na opori: ob ograji so na razdalji pol do metra (odvisno tudi vrste ali sorte), če jih imamo na tleh, pa vsaj meter med rastlinami v vrsti in poldrugi meter do dva metra med vrstami. Seme bučk za sadike sejemo od prvega aprila naprej. Za vzgojo potrebujemo tri tedne. Za setev uporabimo bio zemljo za setev in pikiranje Bio Plantella Start. Bučke na stalno mesto sejemo po prvem maju v rahla globoka humozna tla. Najboljše, da za gnojenje uporabimo bogato organsko gnojilo z veliko suhe snovi Plantella Organik. Sadimo jih, ko je nevarnost zmrzali minila, predvidoma v maju. Na manjših površinah je najbolj uspešna vzgoja bučk iz sadik s koreninsko grudo. Najbolje je, da jih sadimo ob ograjah, na katerih so tudi lep okras, nekatere lahko sadimo celo ob višji opori, kot so pergole in brajde. Poskrbimo, da rastejo na zračnih in odcednih tleh, ker so velike požrešnice, jih močno pognojimo s 100 % organskim Plantella Organik, ki ga potrebujemo 2 do 3 kg na 10 m2. Presajamo samo sadike s koreninsko grudo. Pred zalivanjem namočimo jamico, po saditvi pa zalijemo okrog sadik.

Primeren čas za sajenje:

Priporočeni izdelki za pripravo tal in sajenje

Nega bučk

Poznamo grmičaste bučke, na katerih zrastejo običajno podolgovati plodovi, ki jih moramo čim bolj sproti trgati, da še naprej rodijo. Vendar so ravno te z najmanj okusa in največ vode. Tudi te navadno sadimo dvakrat in se z boleznimi sploh ne ukvarjamo, raje posadimo v sredini poletja nove rastline. Bolj poznane so sorte, ki potrebujejo veliko prostora, na istem mestu pa ostanejo do jeseni. Najbolje je, da jih sadimo ob ograjah, na katerih so tudi lep okras, nekatere lahko sadimo celo ob višji opori, kot so pergole in brajde, odlično pa lahko izkoristimo tudi kompostne kupe in jih gojimo kar tam. Seme pobiramo le, če imamo samo eno vrsto in sorto bučk, tudi okrasne ne smejo rasti v bližini vsaj petsto metrov. Posebej drugo je zelo pomembno, saj nekatere okrasne sorte vsebujejo dokaj strupen alkaloid, ki povzroča močnejše prebavne motnje in je nevaren za zdravje.

Buče sodijo med največje požrešneže, gnojimo jih s 100 % organskim gnojilo v obliki pelet Plantella Organik. Še najbolj nam bodo hvaležne, če bodo rasle kar na kompostu. Ko prične papriki ali paradižniku primanjkovati kalcija, ga manjka tudi našim bučkam. Dodajamo ga prek listov v obliki Bio Plantella kalcij za paradižnike.

Sušenje plodov je lahko tudi posledica pomanjkanja bora ali mangana. Če želimo imeti visok pridelek, jih namakamo, drugače pa bodo buče in bučke zelo dobro prenesle tudi sušo. Dokler so tla še mokra, jih pokrijemo z organsko zastirko. Bučke pobiramo čim bolj sproti, da nastavljajo nove plodove. Najboljše so, ko so velike deset do petnajst centimetrov. Pozneje že izčrpajo rastlino. Ves čas od presajanja pa do tvorbe rože potrebujejo buče in bučke dovolj vode, vendar tla ne smejo biti zbita. Če želimo imeti visok pridelek, jih torej namakamo, drugače pa bodo zelo dobro prenesle tudi sušo. Dokler so tla še mokra, jih pokrijemo z organsko zastirko. Zalivamo zmerno in sicer vso rastno dobo približno 2 x na teden. Potrebujejo veliko vode. Redno namakamo do globine 20 cm vendar ne po listih. Vodi za zalivanje enkrat tedensko dodamo tekoče organsko gnojilo Bio Plantella Vrt. Zalivamo obilno in sicer vso rastno dobo približno 2 x na teden.

Izdelki za nego in dognojevanje

Najpogostejše težave bučk

Bolezni in škodljivci jih sicer napadajo, vendar se z njimi ne ukvarjamo, raje posadimo nove rastline, kadar si želimo. Smiselno je sajenje sadik do sredine avgusta. Poskrbimo za zračna in odcedna tla, dovolj velike medvrstne razdalje, organsko zastirko tal, občasno jih zalijemo z tekočim organskim gnojilom na osnovi alg Bio Plantella Vrt, pa bodo zadovoljne.

V hladilniku jih imamo lahko do en teden, predhodno jih ohladimo z ledeno mrzlo vodo in posušimo. Vendar v kis vlagamo maksimalno do pet centimetrov velike plodove. Večje pripravljamo podobno kakor ostale bučke. Iz muškatnih sort buč lahko kuhamo marmelade in delamo kompote. Buče, ki jih lahko skladiščimo, moramo pobrati res zrele, da bo skladiščenje čim bolj uspešno. Nekatere sorte lahko skladiščimo več let.

Najpogostejši škodljivci

Polži, Uši na rastlinah, Ogorčice

Najpogostejše bolezni

Kumarna pepelovka, Kumarni mozaik, Plesen bučnic, Pepelasta plesen, Listna pegavost bučnic, Bakterijski ožig, Viroze

Izdelki za varstvo

OPIS SPRAVILA

Bučke pobiramo čim bolj sproti, da nastavljajo nove plodove, priporočljivo kar dnevno. Najboljše so v velikosti 10 do 15 centimetrov. Pozneje že črpajo rastlino. Lahko jih pobiramo s cvetom ali brez.

Kdaj in kako pobiramo:

Uporabna vrednost

V prehrani je koristna cela buča. Meso, seme in celo cvetovi, pa še olje lahko stiskamo in pridobimo iz njenega semena. V bučah najdemo tako rudnine kalcij, fosfor, magnezij in kalij kakor tudi vitamine A, C in E. V semenu najdemo veliko olja in enake sestavine, razen vitamina C, kalija in magnezija. Podobno zdravilno je tudi bučno olje.

Zdravilni učinki

V bučkah najdemo tako rudnine (kalcij, fosfor, magnezij in kalij) kakor tudi vitamine A, C in E. Odlične so za shujševalne diete, priporočljive za bolnike s protinom in revmatizmom, imajo odvajalni učinek.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: