Čajota

Čajota spada v skupino bučnic. Zraste zelo bujna rastlina in ima lahko tudi pet metrov dolga stebla, nežne zelene liste ter zelo obilno obrodi.
V Sloveniji se je čajota razširila predvsem rastlina s svetlo zelenimi in bodečimi hruškastimi plodovi. V plodu je samo eno seme, zato posadimo kar cel plod.

Koristni nasveti za nego rastline:


Idealen dan: PLOD

Priporočeno število sadik na osebo: /

Razdalja v vrsti: /

Razdalja med vrstami: /

Temperature sajenja (minimalna): /

Minimalna temperatura za rast: /

Izberite najboljšega soseda

Dobri sosedi:

/

Slabi sosedi:

/

Priporočena zelišča in cvetje za mešani posevek:

/

Primerne cvetlice, zelišča:

/

Priprava tal in sajenje čajote

Da bo rastlina čim hitreje obrodila posadimo plod že marca v lonček za okrasne rastline. Obrnemo ga s širokim delom v zemljo iz lončka pa naj gleda ožji del. Damo ga na toplo in svetlo. Hitro poskrbimo tudi za oporo, saj dnevno zraste kar nekaj centimetrov. Na prosto jo presadimo takoj, ko mine nevarnost slane, saj je občutljiva na nižje temperature.

Primeren čas za sajenje:

Priporočeni izdelki za pripravo tal in sajenje

Nega čajote

Ker je rastlina tako velika potrebuje obilo hrane. Zato jo sadimo v rodovitno prst, ki jo pognojimo z organskim gnojilom Plantella Organik. Ob sajenju pomislite tudi na oporo, saj je to izredno močna in velika plezalka, ki potrebuje močno oporo. Pri rasti potrebuje veliko hranil, zato jo gnojimo s Plantella Organsko za paradižnike in druge plodovke. V poletnem času potrebuje obilo zalivanja.

Izdelki za nego in dognojevanje

Najpogostejše težave čajote

/

Najpogostejši škodljivci

/

Najpogostejše bolezni

/

Izdelki za varstvo

OPIS SPRAVILA

Plodove lahko pobiramo do pozne jeseni, v kolikor prej ne pride do zmrzali. Zunanja kožica je sprva nežnejša, proti zimi pa otrdi, zato jo je pred uporabo potrebno olupiti. Plodove čajote hranimo v temnem in hladnem prostoru skozi vso zimo. Prostor mora biti dovolj zračen, pazimo pa tudi na stopnjo vlažnosti. Prevelika vlažnost bi pomenila, da bi čajote začele gniti, premalo vlage pa bi naš pridelek izsušilo.

Kdaj in kako pobiramo:

Uporabna vrednost

Surova je odličen dodatek za v smutije in solate. Zlahka se jo skuha na pari, speče ali ocvre. Veliko se jo dodaja v juhe in obare.

Zdravilni učinki

Vsebuje veliko antioksidantov, med drugim tudi enega, ki pomaga zniževati raven holesterola, zmanjšuje vnetje in znižuje tudi verjetnost nastanka raznih bolezni kot so srčne bolezni in rak.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI:

Več PLANTELLINIH vrtnarskih nasvetov?

Naročite jih v svoj e-nabiralnik