Čebula

Čebula spada med čebulnice. V prehrani je najbolj pomemben podzemni del, ki jo tvorijo preobraženi luskolisti. Čebule poznamo v treh barvah: rjavi, rdeči in beli. Brez čebule je marsikatera jed neokusna ali pa je ne moremo pripraviti, neprekosljiva pa je tudi v svojih zdravilnih učinkih, tako ga skoraj ni vrtička, na katerem ne bi pridelovali čebule. Zelo okusna je kot zelo mlada čebula, pri kateri se uporabi tudi velik del zelenih listov, pa vse do takrat, ko se zunanji luskolisti povsem posušijo. Surovo narezano čebulo dodajamo solatam in sendvičem, uporabimo pa jo tudi kot osnovo skoraj vseh omak in drugih jedi.

Koristni nasveti za nego rastline:


Idealen dan: KORENINA

Priporočeno število sadik na osebo: 15

Razdalja v vrsti: 10 cm

Razdalja med vrstami: 30 cm

Temperature sajenja (minimalna): 5°C

Minimalna temperatura za rast: 5°C

Izberite najboljšega soseda

Priporočena zelišča in cvetje za mešani posevek:

Janež, Koper, Kamilice, Jagode

Primerne cvetlice, zelišča:

Jagode, Janež, Koper, Kamilice

Priprava tal in sajenje čebule

Čebula se razmnožuje s semeni ali čebulicami. Po prvi sezoni rasti, lahko odrasle čebule pustimo v zemlji, ali pa jih izkopljemo in presadimo. V obeh primerih bo rastlina podvržena obdobju mirovanja, nato pa bo naslednjo rastno sezono nadaljevala z rastjo . Seme moramo posejati do konca marca, zemlja pa mora biti ogreta vsaj na 3°C. Čebulo lahko sadimo že februarja in marca, priporočljivo pa je sajenje aprila ali celo v mesecu maju, saj se na ta način lahko izognemo napadu čebulne muhe. Drugo sajenje je priporočljivo v oktobru in začetku novembra.

Primeren čas za sajenje:

Priporočeni izdelki za pripravo tal in sajenje

Nega čebule

Ko se zemlja posuši, je potrebno rastlino zaliti. Takoj, ko se tvorijo cvetovi, jih odstranimo. Pomembno je tudi, da se sproti znebimo plevela (najraje to naredimo ročno, da ne poškodujemo listov). Z zalivanjem prenehamo, ko se listje obarva rumeno – to pomeni, da so čebulice začele zatekati. V času ko se čebula debeli, je potrebna stalna vlaga v tleh, zato jo v suhem vremenu redno zalivamo. Zalivamo zmerno in sicer vso rastno dobo približno 1 x na teden.

Izdelki za nego in dognojevanje

Najpogostejše težave čebule

/

Najpogostejši škodljivci

Čebulna muha, Strune

Najpogostejše bolezni

Čebulna plesen, Rje, Čebulna siva plesen, Bela gniloba čebulnic, Viroze

Izdelki za varstvo

OPIS SPRAVILA

Pridelek pospravljamo, ko rastlina razvije čebule s suhimi ovenelimi listi.

Kdaj in kako pobiramo:

Uporabna vrednost

Čebula ima izredno malo kalorij, veliko je tudi ogljikovih hidratov, maščob in eteričnega olja. Značilen okus in vonj dajejo čebuli različni sulfidi. V rdeči čebuli je še vrsta antocianskih barvil, ki delujejo kot antioksidanti, uporabna pa so tudi kot naravna barvila. Čebula pospešuje tek, zmanjšuje količino sladkorja v krvi, z njo lahko zmanjšamo bolečine in srbečico ob pikih žuželk, pri ozeblinah in oteklinah. Čebulo lahko tudi popečemo in pri prehladnih obolenjih uporabimo kot obkladek. Najpomembnejša pa je v našem življenju, ker znižuje raven holesterola, razmaščuje in čisti kri, preprečuje poapnitev žil in omogoča hitrejši pretok krvi po telesu. Čebulnih listov ne zavržemo, saj lahko iz njih in poškodovanih čebul naredimo pripravke, ki so koristni za druge rastline mnoge prave plesni in bakterijska obolenja.

Zdravilni učinki

Čebula ima izredno malo kalorij, veliko je tudi ogljikovih hidratov, maščob in eteričnega olja. Značilen okus in vonj dajejo čebuli različni sulfidi. Najpomembnejša v našem življenju je, ker znižuje raven holesterola, razmaščuje in čisti kri, zmanjšuje sladkor v krvi, preprečuje poapnitev žil in omogoča hitrejši pretok krvi po telesu. Pospešuje znojenje in izločanje prebavnih sokov, zbuja apetit, odvaja vodo, znižuje krvni tlak. Z njo lahko zmanjšamo bolečine in srbečico ob pikih žuželk, pri ozeblinah in oteklinah. Čebulo lahko tudi popečemo in pri prehladnih obolenjih uporabimo kot obkladek. Čebulnih listov ne zavržemo, saj lahko iz njih in poškodovanih čebul naredimo pripravke, ki so koristni za druge rastline, mnoge prave plesni in bakterijska obolenja. Deluje proti bakterijam in ugodno vpliva proti glistam. V rdeči čebuli je še vrsta antocianskih barvil, ki delujejo kot antioksidanti, uporabna pa so tudi kot naravna barvila.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: