Česen

Česen spada med čebulnice. Pod zemljo je podolgovata čebulica, okoli katere so nanizane stranske čebulice. Česen je zdravilna rastlina iz družine lukovk, ki ima močan in karakterističen vonj in okus. Uporabljamo liste in glavico.
Iz glavne čebulice zraste do 80 cm visoko steblo, na katerem se razvije cvet in kasneje seme. Okoli stebla so pokončni, suličasti listi.

Koristni nasveti za nego rastline:


Idealen dan: KORENINA

Priporočeno število sadik na osebo: 15

Razdalja v vrsti: 10 cm

Razdalja med vrstami: 30 cm

Temperature sajenja (minimalna): 5°C

Minimalna temperatura za rast: 5°C

Izberite najboljšega soseda

Priporočena zelišča in cvetje za mešani posevek:

Ognjič

Primerne cvetlice, zelišča:

/

Priprava tal in sajenje česna

Imamo kar dve svoji slovenski sorti: Ptujski spomladanski, ki ga sadimo spomladi ali jeseni. Ima drobnejše stroke, zelo močan okus in je primeren za shranjevanje. Druga najbolj razširjena sorta je Ptujski jesenski, ki je rdeče barve, ima veliko glavico, milejši okus in je primeren za sprotno rabo.

Sadimo ga jeseni. V prehrani uživamo stročke, iz katerih je sestavljena čebula, pa tudi mladi česen, ko je čebula še v enem kosu. Marec do sredine aprila, oktober, začetek novembra. Stroke ločimo od česnovih glavic. V zemljo naredimo jamico, v katero potisnemo strok do 5 cm globoko.

Primeren čas za sajenje:

Priporočeni izdelki za pripravo tal in sajenje

Nega česna

Potrebuje približno 2,5 cm vode vsak teden. Zalivamo ga, kadar se zemlja posuši 2,5 cm pod površino. Rad ima sončne predele z dobro odcedno, lahko zemljo. Za večjo zračnost in manjšo izgubo vlage tla občasno plitko rahljamo.
Prostor med čebulami zastiramo z organskimi zastirkami, da preprečimo izgubo vlage iz tal in rast plevelov. To naredimo 1x na mesec. V sušnem poletju z zalivanjem skrbimo, da so tla ves čas rahlo vlažna. Zalivamo po zemlji. Zalivamo srednje in sicer vso rastno dobo približno 1x na teden.

Izdelki za nego in dognojevanje

Najpogostejše težave česna

/

Najpogostejši škodljivci

Česnova muha

Najpogostejše bolezni

Rje, Plesen

Izdelki za varstvo

OPIS SPRAVILA

Česen pobiramo, ko večina listov porumeni.

Kdaj in kako pobiramo:

Uporabna vrednost

Če bi se zavedali, kako zdrav je česen, nas njegov vonj sploh ne bi motil. En strok česna na dan, pa ne bomo imeli težav s previsokim holesterolom v krvi, z visokim krvnim pritiskom in tudi gripe in drugih prehladnih obolenj bo veliko manj. Seveda pa nas ne bo rešil, če bomo drugače živeli povsem nezdravo, se ne bomo gibali, uživali mastno hrano … Res pa je, da lahko zelo zmanjša posledice takega nezdravega življenja. V Rusiji so ga zaradi njegovega proti bakterijskega učinka imenovali kar ‘ruski penicilin’. Česen deluje odvračalno na mnoge škodljivce in tudi bolezni. Značilen je njegov dobrodejni vpliv na jagode in vrtnice. Listov nikakor ne zavržemo, ampak jih uporabimo za čaje in podobne pripravke za varstvo drugih rastlin na vrt.

Zdravilni učinki

Močan baktericidni učinek. Deluje proti črevesnim zajedavcem, povečuje tek in prebavo, znižuje krvni sladkor in krvni tlak.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: