Črni koren

Črni koren spada med korenovke. Ime je dobil zaradi črne barve korena, pod katerim se skriva hrustljavo belo meso. Rastlina ima lepe rumene cvetove.

Koristni nasveti za nego rastline:


Idealen dan: KORENINA

Priporočeno število sadik na osebo: 10

Razdalja v vrsti: 5 cm

Razdalja med vrstami: 40 cm

Temperature sajenja (minimalna): 5°C

Minimalna temperatura za rast: 5°C

Izberite najboljšega soseda

Priporočena zelišča in cvetje za mešani posevek:

/

Primerne cvetlice, zelišča:

/

Priprava tal in sajenje črnega korena

Sejemo ga naravnost na stalno mesto, ko se zemlja ogreje vsaj na 15°C (maja). Črni koren kali dolgo in neenakomerno, zato je potrebo paziti, da se v tem času zemlja ne izsuši. Da bo bolje kalil, ga zalijemo z rmanovim čajem. Upoštevamo medvrstno razdaljo štirideset centimetrov, posebej če ga sejemo za več let. V vrsti naj bo med rastlinami pet centimetrov prostora, da vzgojimo dolge in nerazvejane korene. Sejemo okoli tri metre dolge vrstice na družinskega člana. Črni koren je sicer po definiciji enoletnica, vendar brez težav prezimi in ga imamo na vrtu, dokler ga vsega ne porabimo. Drugo leto cveti, cvetove trgamo sproti, da ne oslabijo korena. Seme, starejše od enega leta, ne kali več, zato kupujemo vedno sveže seme. Sejemo ga naravnost na stalno mesto, ko se zemlja ogreje vsaj na 15°C (maja). Upoštevamo medvrstno razdaljo 40 cm, posebej če ga sejemo za več let. V vrsti naj bo med rastlinami 5 cm prostora, da vzgojimo dolge in nerazvejane korene. Seme, starejše od enega leta, ne kali več, zato kupujemo vedno sveže seme. Črni koren kali dolgo in neenakomerno, zato je potrebo paziti, da se v tem času zemlja ne izsuši. Da bo bolje kalil, ga lahko zalijemo z rmanovim čajem.

Primeren čas za sajenje:

Priporočeni izdelki za pripravo tal in sajenje

Nega črnega korena

Njegovi koreni so zelo krhki in se hitro zlomijo, zato ga pulimo zelo previdno, z vilami. Če ga polomimo, odteče mlečni sok in z njim veliko zdravilnih snovi. Ker brez težav prezimi, ga pred zimskim mrazom zaščitimo s slamo ali senom, samo da ga lahko pulimo, tudi ko zemlja zamrzne. Drugače pa se mu moramo v zimskem času, ko je zemlja zamrznjena, odreči. Namakanje običajno ni potrebno, saj zaradi zelo dolgega korena z rezervno hrano krajša obdobja suše dobro preživi. Bolj mu škodi preveč vode, zato ga vedno gojimo v dobro odcednih tleh. Čeprav je njegov užitni del korenina in ima koren, je v resnici sorodstvu s solato, ne s korenčkom in peteršiljem, kar je potrebno upoštevati pri kolobarju. Tla rahljamo le po večjih nalivih in če so tla preveč zbita in težka.
Ko so gomolji debeli nekaj cm, redkev redčimo, da se imajo preostali koreni dovolj prostora da se odebelijo. Namakanje običajno ni potrebno, saj zaradi zelo dolgega korena z rezervno hrano krajša obdobja suše dobro preživi. Bolj mu škodi preveč vode, zato ga vedno gojimo v dobro odcednih tleh. Zalivamo malo in sicer vso rastno dobo približno 2 x na teden.

Izdelki za nego in dognojevanje

Najpogostejše težave črnega korena

/

Najpogostejši škodljivci

/

Najpogostejše bolezni

Pepelasta plesen na vrtninah

Izdelki za varstvo

OPIS SPRAVILA

Korene pobiramo, ko dosežejo okoli 2,5 cm premera in 20 cm dolžine. Ker so zelo krhki in se hitro zlomijo, ga pulimo zelo previdno, z vilami. Če ga polomimo, odteče mlečni sok in z njim veliko zdravilnih snovi. Liste za solate odrežemo ob korenu. Če ga pred zimskim mrazom zaščitimo s slamo ali senom, brez težav prezimi. Tako ga lahko pulimo, tudi ko zemlja zamrzne.

Kdaj in kako pobiramo:

Uporabna vrednost

V Sloveniji ga premalo cenimo, čeprav ga v nekaterih državah obravnavajo kot veliko poslastico. Uživamo olupljene dolge in krhke korene. Je zelo zanimiva zelenjadnica za sladkorne bolnike, saj vsebuje inulin, poleg njega pa še druge glukozide, zato znižuje nevarni sladkor v krvi. Je lahko prebavljiva hrana, zelo priporočljiva pri dietah za želodčne in črevesne bolnike. Užitni so tudi mladi listi, nekaj jih lahko dodamo v zelene solate, da popestrimo okus.

Zdravilni učinki

Zelo zanimiva zelenjadnica za sladkorne bolnike, saj vsebuje inulin, poleg njega pa še druge glukozide, zato znižuje nevarni sladkor v krvi. Je lahko prebavljiva hrana, zelo priporočljiva pri dietah za želodčne in črevesne bolnike.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: