Cvetača

Cvetača spada med kapusnice. Ima velike zelene liste, na vrhu stebla razvije veliko čvrsto rožo. Moderne sorte z listi same zakrijejo rožo in jo zaščitijo pred vročino. Cvetača je vrtnina hladnih predelov, ki jo gojimo zaradi omesenelega cveta, ki se skriva za debelo plastjo zunanjih listov. Večina sort ima kremasto ali belo glavo. Izmed vseh kapusnic je najzahtevnejša, zato je bila vedno dokaj draga zelenjava in je še zdaj ne najdemo zelo pogosto na naših vrtovih. Cvetačo lahko kuhamo v sopari ali v rahlo osoljeni vodi zelo kratek čas, da ohrani vse koristne snovi.

Koristni nasveti za nego rastline:


Idealen dan: CVET

Priporočeno število sadik na osebo: 3

Razdalja v vrsti: 50 cm

Razdalja med vrstami: 50 cm

Temperature sajenja (minimalna): 2°C

Minimalna temperatura za rast: 2°C

Izberite najboljšega soseda

Slabi sosedi:

Čebula, Česen, Črna redkev, Šalotka, Rukola, Jagode

Koristne rastline v posevku:

Kamilice, Timijan, Žametnice, Ognjič, Meta, Poprova meta

Primerne cvetlice, zelišča:

Kamilica, Meta, Poprova meta, Timijan, Žametnice, Ognjič



Priprava tal in sajenje cvetače

Traja približno dveh sezoni, da cvetača proizvede semena. S temi semeni se nato cvetača razmnožuje. Od februarja do marca gojimo sadike v zaščitenem prostoru. Za setev uporabimo fino zemljo za setev in potaknjence Bio Plantella Start. Presajamo konec aprila v globoka humozna tla, enako globoko kot so bile sadike. Pozneje (junija in julija) presajamo v senco visokega fižola. Zadnje presajanje je smiselno do sredine septembra.

Primeren čas za sajenje:

Priporočeni izdelki za pripravo tal in sajenje



Nega cvetače

Cvetača zahteva peščena in dobro gnojena tla. Med rastjo jo je potrebno redno zalivati in občasno okopati. Izmed vseh kapusnic je najzahtevnejša, zato je bila vedno dokaj draga zelenjava in je še zdaj ne najdemo zelo pogosto na naših vrtovih. Poznamo zgodnje sorte, sorte za poletno pridelavo, jesenske sorte, zimske prezimne sorte in sorte za gojenje v zavarovanem prostoru. Pridelek je odvisen od pravočasnega sejanja in ustrezne oskrbe. Dokler so rastline manjše tla okrog rastlin na 14 dni rahljamo.
Gredice zastiramo z organskimi zastirkami, dokler so tla še mokra. Tako preprečimo izhlapevanje vode. To naredimo 1x na mesec.

Izdelki za nego in dognojevanje



Najpogostejše težave cvetače

/

Najpogostejši škodljivci

Bolhači, Kapusov belin, Kapusova hržica, Kapusova sovka, Kapusova muha, Polži

Najpogostejše bolezni

Bela gniloba, Črna žilavka kapusnic, Črnoba kapusnic, Golšavost kapusnic, Kapusna plesen

Izdelki za varstvo

OPIS SPRAVILA

Glave poberemo dokler so še trdne in se cvetovi še ne razpustijo.

Kdaj in kako pobiramo:



Uporabna vrednost

Uživamo omesenelo socvetje, zato vsa opravila v zvezi z njo izvajamo v dnevih za cvet. Tako kot vse kapusnice tudi cvetača vsebuje vse pomembne vitamine (razen vitamina E) in tudi vse minerale. Bogata je tudi s folno kislino. Varuje pred rakom, čisti kri ter dviguje odpornost telesa. Cvetačo lahko kuhamo v sopari ali v rahlo osoljeni vodi zelo kratek čas, da ohrani vse koristne snovi.

Zdravilni učinki

Tako kot vse kapusnice tudi cvetača vsebuje vse pomembne vitamine (razen vitamina E) in tudi vse minerale. Bogata je tudi s folno kislino. Varuje pred rakom, čisti kri ter dviguje odpornost telesa.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: