Ohrovt

Ohrovt spada med kapusnice. Značilno je njegovo zelo mehurjasto, nekoliko bolj trdo listje. Poznamo glavnati ohrovt, ki ga v resnici imenujemo samo ohrovt, ponekod tudi kelj, z imenom ohrovt pa pri nas imenujemo še oba prezimna ohrovta, to sta listnati ohrovt in brstični ohrovt. Ohrovt je rastlina, ki po obliki in načinu pridelovanja spominja na zelje.

Koristni nasveti za nego rastline:


Idealen dan: CVET

Priporočeno število sadik na osebo: 2

Razdalja v vrsti: 40 cm

Razdalja med vrstami: 40 cm

Temperature sajenja (minimalna): 2°C

Minimalna temperatura za rast: /

Izberite najboljšega soseda

Dobri sosedi:

Zelena, Solata, Por, Grah, Krompir, Blitva, Bob, Rdeča pesa, Redkvica, Fižol – nizek

Slabi sosedi:

Paradižnik, Čebula

Priporočena zelišča in cvetje za mešani posevek:

Kamilice, Kumina

Primerne cvetlice, zelišča:

/

Priprava tal in sajenje ohrovta

Primeren čas za sajenje:

Priporočeni izdelki za pripravo tal in sajenje

Nega ohrovta

Pazimo, da se zemlja kjer raste fižol ne izsuši. V ta namen naredimo zastirko. Zelo priporočljivo je osipavanje visokega fižola, posebno v suhem in vročem vremenu.

Izdelki za nego in dognojevanje

Najpogostejše težave ohrovta

/

Najpogostejši škodljivci

Bolhači, Kapusov belin, Kapusova muha, Kapusova sovka

Najpogostejše bolezni

Črna žilavka kapusnic, Črnoba kapusnic, Golšavost kapusnic

Izdelki za varstvo

OPIS SPRAVILA

Pobiranje listov. Najbolj okusen po prvi zmrzali

Kdaj in kako pobiramo:

Uporabna vrednost

Zelo bogat je tudi s kalijem, vsebuje pa tudi mnoge druge minerale. Pozimi, ko nekoliko premrzne, naraste v njegovih listih tudi vsebnost ogljikovih hidratov. Okusnejši je, če ga že dobi prvi zimski mraz.

Zdravilni učinki

Ščiti pred rakavimi obolenji, znižuje raven slabega holesterola in zmanjšuje možnost za nastanek srčno-žilnih bolezni. Bogat je z vitamini C, A in K, vsebuje veliko kalija, magnezija, železa, kalcija, mangana in fosforja, vitamine C, A in K ter kalij, magnezij, mangan in glukozinate.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: