Hren

Hren spada med križnice. Oblikuje dolg, bel koren, izrazitega aromatičnega okusa. Užitni listi so veliki, ovalne oblike in zrastejo do višine 1,5 m. Cvetovi so bele barve.
Hren je trajnica, ki jo gojimo na izločini, namenjeni trajnicam. Botanično sodi med križnice, zato se je lotevajo enaki škodljivci kakor kapusnice. Tudi v kolobarju moramo biti pazljivi na ta podatek.

Koristni nasveti za nego rastline:


Idealen dan: KORENINA

Priporočeno število sadik na osebo: /

Razdalja v vrsti: 60 cm

Razdalja med vrstami: 60 cm

Temperature sajenja (minimalna): /

Minimalna temperatura za rast: /

Izberite najboljšega soseda

Dobri sosedi:

Jagode, Šparglji, Rabarbara, Zelišča

Slabi sosedi:

/

Koristne rastline v posevku:

/

Primerne cvetlice, zelišča:

/



Priprava tal in sajenje hrena

Hren je trajen koreninast pridelek, posajen iz gomoljastih korenin in ne semen. Rastlina se obilno razmnožuje, zato za začetek posadimo le tri do šest korenin.

Primeren čas za sajenje:

Priporočeni izdelki za pripravo tal in sajenje



Nega hrena

Hren odlično uspeva na soncu, tolerira pa tudi nekaj sence. Glede zemlje ni izbirčen, razen če tam zastaja voda, kar zanj ni idealno.

Izdelki za nego in dognojevanje



Najpogostejše težave hrena

Hren odganja celo voluharja, zato hudih težav s škodljivci pri njemu nimamo.

Najpogostejši škodljivci

Kapusova sovka, Kapusov belin, Kapusova muha

Najpogostejše bolezni

Pepelaste plesni na vrtninah, Kapusna plesen

Izdelki za varstvo

OPIS SPRAVILA

/

Kdaj in kako pobiramo:



Uporabna vrednost

V prehrani uporabljamo omesenelo koreniko. Njen pekoč, osvežilen okus je postal skoraj nepogrešljiv pri govedini.
Vse križnice so poznane po tem, da vsebujejo veliko žvepla, v hrenu pa se ga nakopiči največ. Od tod tudi njegova ostrina. Zato pa nam očisti dihala, prežene sluzi iz dihalnega sistema, da laže zadihamo.

Razkuži in očisti tudi ves prebavni trakt. Zato je kombinacija hrena in težkih, mastnih in prekajenih jedil ob velikonočnih praznikih dobrodošla.

Užitni pa so tudi mladi hrenovi listi in poganjki, ki jih lahko mešamo z drugo mlado zelenjavo spomladi. Vsebujejo veliko vitamina C, betakarotina in drugih koristnih sestavin.

Zdravilni učinki

Hren vsebuje veliko antioksidantov. Zgodnje raziskave ga povezujejo tudi s preprečevanjem rasti črevesnega, pljučnega in želodčnega raka.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: