Kitajsko zelje

Kitajsko zelje spada med kapusnice. Je zelo zanimiva in vsestransko uporabna kapusnica, ki jo brez težav pridelamo na domačem vrtu. Poznamo dva tipa: zelenega, ki sicer vsebuje več koristnih snovi, a je na videz manj privlačen, in bolj poznanega z okroglimi ali podolgovatimi, trdno sklenjenimi obeljenimi glavami. Listi so veliko bolj krhki in nežni kakor pri belem zelju, okus je nekoliko podoben repi in bolj sladkast. Uživamo ga lahko tako svežega kakor v različnih zelenjavnih omakah in drugih jedeh. Uporabljamo lahko že liste, še preden se oblikujejo stebla in kasneje glave.

Koristni nasveti za nego rastline:


Idealen dan: LIST

Priporočeno število sadik na osebo: 3

Razdalja v vrsti: 40 cm

Razdalja med vrstami: 40 cm

Temperature sajenja (minimalna): −2°C

Minimalna temperatura za rast: −2°C

Izberite najboljšega soseda

Priporočena zelišča in cvetje za mešani posevek:

Koper, Kamilica, Kapucinke, Žajbelj, Poprova meta

Primerne cvetlice, zelišča:

Kapucinke, Koper, Kamilica, Žajbelj, Poprova meta

Priprava tal in sajenje kitajskega zelja

Če kitajsko zelje sejemo prezgodaj, nam rad uide v cvet. V vrsti naj bo razdalja v času, ko sklene glave 25 – 40 cm. Presajanja ne prenaša dobro, ker v primeru da mlade rastlinice presadimo, zaostane v rasti. Najbolj mu ustrezajo tla, ki vsebujejo obilo organske snovi. V zadnjem tednu julija ali v začetku avgusta sejemo za sadike. Sejemo v fino zemljo za setev in pikiranje Bio Plantella Start. Na stalno mesto pognojeno z organskim gnojilom Bio Plantella Nutrivit za listnato zelenjavo posejemo kitajski kapus zadnji teden julija ali v začetku avgusta. Sejemo v vrste po 2-3 semenke v kupčke. Ko rastline začnejo rasti v vsakem kupčku odščipnemo šibkejše in pustimo le eno močno rastlino. Kitajsko zelje presajanja ne prenaša dobro in lahko zaostaja v rasti. Zato je bolj priporočljiva setev, ki jo opravimo v avgustu. Če se lotimo sajenja sadik, pazimo, da je razdalja med rastlinami najmanj 30 cm v vrsti, da se glave lahko lepo razvijejo.

Primeren čas za sajenje:

Priporočeni izdelki za pripravo tal in sajenje

/

Nega kitajskega zelja

Kitajsko zelje za rast potrebuje bogato, vlažno prst. Najbolje uspeva na polnem soncu. Tolerira tudi rahlo zmrzal. Dobro zalijemo ob setvi ali presajanju. Vodi za zalivanje dodamo stimulator rasti Bio Plantella Vita, ki krepi rastline in pospešuje razvoj korenin. Zalivamo zmerno in sicer vso rastno dobo približno 2 x na teden.

Izdelki za nego in dognojevanje

Najpogostejše težave kitajskega zelja

/

Najpogostejši škodljivci

Bolhači, Gosenice kapusovega belina, Kapusova muha

Najpogostejše bolezni

Golšavost kapusnic, Črnoba kapusnic, Nekroze – fiziološke motnje – neharmonična oskrba s hranili – pomanjkanje kalcija

Izdelki za varstvo

OPIS SPRAVILA

Pridelek pospravljamo, ko doseže velikost glav, ki nam ustrezajo.

Kdaj in kako pobiramo:

Uporabna vrednost

Vsebuje veliko antioksidantov, vitamina C in vlaknin. Pospešuje prebavo, deluje proti raku. Uživamo ga lahko tako svežega, kakor tudi v različnih zelenjavnih omakah in drugih jedeh. Vsebuje sicer nekaj manj vitaminov in približno toliko mineralov kakor druge kapusnice. Vendar ti vitamini in minerali zrastejo v veliko krajšem času: šestih do osmih tednih po presajanju sadik, in to v času, ko na vrtu že zmanjkuje “zelenih” vitaminov.

Zdravilni učinki

Vsebuje veliko antioksidantov, vitamina C in vlaknin. Pospešuje prebavo, deluje proti raku.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: