Kolerabica

Kolerabica spada med kapusnice. Za razliko od njene starejše sestre kolerabe, uživamo pri kolerabici odebeljeno steblo. Kolerabice so okusne predvsem mlade, gojimo jih zaradi gomoljev, ki so lahko beli ali vijolični. Uživamo mlade, še neolesenele odebelitve spodnjega dela stebla, ki jih sicer običajno nepravilno imenujemo gomolji. Užitni so tudi listi, zato jih ne zavrzimo.

Koristni nasveti za nego rastline:


Idealen dan: KORENINA

Priporočeno število sadik na osebo: 8

Razdalja v vrsti: 20 cm

Razdalja med vrstami: 30 cm

Temperature sajenja (minimalna): 4°C

Minimalna temperatura za rast: 4°C

Izberite najboljšega soseda

Koristne rastline v posevku:

Timijan, Kamilice, Kumina, Meta

Primerne cvetlice, zelišča:

Poprova meta, Timijan, Kamilica, KuminaPriprava tal in sajenje kolerabice

Kolerabice gojimo iz sadik. Sejemo v zaščiten prostor od februarja naprej v fino zemljo za setev Bio Plantella Start. Zadnja setev za gojenje na prostem naj bo avgusta. Lahko sejemo večkrat od aprila do avgusta neposredno med druge vrtnine kot so fižoli, solata, rdeča pesa, zelena. Sadimo od aprila do avgusta in sicer večkrat po nekaj rastlin, ker je najboljši mlad in svež gomolj. Kolerabica je značilna vmesna kultura.

Primeren čas za sajenje:

Priporočeni izdelki za pripravo tal in sajenjeNega kolerabice

Rastline zgodnje setve kolerabe poleti zasenčimo in okopavamo na 14 dni.
Kolerabica je nežnejša kapusnica, ki jo redno namakamo ko primanjkuje vlage. Posebno občutljiva je v času debeljenja gomoljev. Namakamo globoko do 20 cm. Zalivamo zmerno in sicer vso rastno dobo približno 2 x na teden.

Izdelki za nego in dognojevanjeNajpogostejše težave kolerabice

/

Najpogostejši škodljivci

Kapusov belin, Kapusova muha

Najpogostejše bolezni

Bakterijska gniloba kolerabice

Izdelki za varstvo

OPIS SPRAVILA

Kolerabice pobiramo postopno, ko se gomolji primerno odebelijo. Zgodnjo kolerabico pobiramo skupaj z listjem, poletno z listjem ali brez njega, pozno pa brez listja. Lahko režemo rastline pod razvitim gomoljem ali pa rastline izpulimo in jim odrežemo korenino.

Kdaj in kako pobiramo:Uporabna vrednost

Vsi, ki prisegajo na sveže sokove, si lahko iz njih stisnejo osvežilen in vitaminov poln sok, liste pa lahko uporabimo tudi v zelenjavnih jedeh. Gomolj kolerabice vsebuje večino pomembnih vitaminov (razen vitamina H in E) ter mineralnih snovi (ne vsebuje žvepla, cinka, fluora in kobalta). Kot kaže, vsebuje rdeča kolerabica celo nekoliko več koristnih sestavin.

Zdravilni učinki

Ima diuretični učinek.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: