Korenje

Korenje spada med korenovke. Oblikuje koren, ki je lahko rumene ali bele barve. Pojavile so se sorte, ki so lahko vijolične barve. Oblika korena je podolgovata ali okrogla. Nadzemni del so drobno narezani listi na dolgem peclju.

Koristni nasveti za nego rastline:


Idealen dan: KORENINA

Priporočeno število sadik na osebo: 33

Razdalja v vrsti: 3 cm

Razdalja med vrstami: 30 cm

Temperature sajenja (minimalna): 4°C

Minimalna temperatura za rast: /

Izberite najboljšega soseda

Koristne rastline v posevku:

Kreša, Koper, Gorjušica, Ognjič, Majaron, Meta

Primerne cvetlice, zelišča:

/



Priprava tal in sajenje korenja

Vzgajamo ga z direktno setvijo na stalno mesto. Zelo pomembna je za korenček globina setve. Najbolje kali na pol svetlobi, kar pomeni, da ga seme le rahlo pokrijemo z zemljo. Uspešno kali šele, ko temperature zemlje spomladi dosežejo vsaj 8°C. Lahko pa ga sejemo v neogrevane rastlinjake še februarja ali marca naprej. Zadnja setev sorte Pariški je lahko še v začetku septembra. Druge sorte pa lahko sejemo nekje do konca julija. Korenček lahko sejemo tudi septembra ali oktobra, v neogrevane rastlinjake, lahko tudi tople grede. Običajno prezimi, vendar ga moramo puliti zelo zgodaj spomladi, saj z daljšanjem dneva hitro požene v cvet. Prezgodnja setev v premrzlo zemljo podaljša kaljenje tudi za dvajset dni. Posledica je, da so spomladanske setve zelo pogosto neuspešne. Namesto prezgodnje setve raje posejemo izredno zgodnjo sort Pariški korenček. Ta je sicer zelo majhen in okrogel, a je vsaj mesec dni zgodnejši od drugih sort.

Primeren čas za sajenje:

Priporočeni izdelki za pripravo tal in sajenje



Nega korenja

Setev prekrijemo z agrokopreno. Vedeti je namreč treba, da se zemlja pod agrokopreno ne segreje dovolj (mogoče za eno stopinjo ali dve, zato pokrivanje z njo pri temperaturi zemlje 5°C, kar je v aprilu še zelo pogosto, običajno ne zadošča). Poleg tega je za zgodnje setve nujno potrebno uporabiti sveže seme in ga posejati nekoliko bolj na gosto, raje setev pozneje nekoliko preredčite. Več rastlinic si nekako pomaga in laže vzkalijo kakor ena sama.

Izdelki za nego in dognojevanje



Najpogostejše težave korenja

/

Najpogostejši škodljivci

Koreninske uši, Strune, Korenjeva muha

Najpogostejše bolezni

Bela gniloba, Korenjeva listna pegavost, Korenjeva gniloba

Izdelki za varstvo

OPIS SPRAVILA

/

Kdaj in kako pobiramo:



Uporabna vrednost

V prehrani predstavlja zelo pomemben vir antioksidanta betakarotena. Ta se v telesu po potrebi pretvarja tudi v vitamin A. Antioksidanti pa so najpomembnejše orožje narave v boju proti raku, utrujenosti in staranju. Za najboljši učinek betakarotena si korenček pripravimo z maščobami, vendar ga ne kuhamo (v tem primeru se ga izgubi petinsedemdeset odstotkov). Poleg betakarotena vsebuje korenček še druge vitamine, ki zmanjšujejo holesterol v krvi, širijo žile in nam koristijo kako drugače. Zelo pomembno pa je, da korenčka ne gnojimo preveč z mineralnim dušikom.

Zdravilni učinki

V prehrani predstavlja zelo pomemben vir antioksidanta betakarotena. Ta se v telesu po potrebi pretvarja tudi v vitamin A. Antioksidanti pa so najpomembnejše orožje narave v boju proti raku, utrujenosti in staranju. Za najboljši učinek betakarotena si korenček pripravimo z maščobami, vendar ga ne kuhamo (v tem primeru se ga izgubi petinsedemdeset odstotkov). Poleg betakarotena vsebuje korenček še druge vitamine, ki zmanjšujejo holesterol v krvi, širijo žile in nam koristijo kako drugače. Zelo pomembno pa je, da korenčka ne gnojimo preveč z mineralnim dušikom.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: