Koruza

Koruza je enoletna žitarica in ima šopast koreninski sistem. Poleg glavne se oblikuje več vrst stranjskih korenin.
Če je sušno, razvije še nadzemne korenine, s katerimi sprejema zračno vlago, nudijo pa ji tudi dodatno oporo. Steblo ali bet je sestavljeno iz členkov in med členkov, ki so znotraj izpolnjeni s strženom. Koruza raste od pol metra pa vse do štiri metre visoko. Suličaste liste ima široke in veliko daljše kot druga žita. Na rastlini se oblikujejo od enega do treh storžev.

Koristni nasveti za nego rastline:


Idealen dan: PLOD

Priporočeno število sadik na osebo: 4

Razdalja v vrsti: 8 cm

Razdalja med vrstami: 30 cm

Temperature sajenja (minimalna): 0°C

Minimalna temperatura za rast: 0°C

Izberite najboljšega soseda

Priporočena zelišča in cvetje za mešani posevek:

/

Primerne cvetlice, zelišča:

/

Priprava tal in sajenje koruze

Večina pridelka se uporabi kot glavno sestavino krme za živino. Veliko se je seveda porabi tudi za hrano, predvsem za industrijske produkte, ki vsebujejo škrob, sladila, koruzno olje ipd. V hladnem podnebju pospešimo rast s setvijo semen v šotne ali plastične lončke, v katere nasujemo bio zemljo za setev in pikiranje Bio Plantella Start, ki mladim koreninam omogoča idealne pogoje za rast koreninic. Dva tedna po kalitvi lončke prestavimo v rastlinjak ali zaščiteno mesto na prostem, kjer se naj utrjujejo en teden. V milejšem podnebju sejemo na prosto od sredine aprila do julija. Pred setvijo zemljo prekrijemo s črno folijo, da se hitreje ogreje. Posejemo po 3 semena na eno mesto in ko se pojavijo poganjki, potrgajmo najšibkejši rastlinici. Koruzo posadimo od sredine aprila do konca julija.

Primeren čas za sajenje:

Priporočeni izdelki za pripravo tal in sajenje

Nega koruze

Koruza je enodomna rastlina, pri kateri so tako moški kot ženski reproduktivni deli prisotni na eni rastlini. Razmnožuje se spolno. Opraševanje poteka s pomočjo vetra. Z rednim zalivanjem poskrbimo, da so tla ves čas rahlo vlažna. Le tako se bodo razvile lepe rastline in kompaktni storži. Zalivamo srednje in sicer vso rastno dobo približno 1x na teden.

Izdelki za nego in dognojevanje

Najpogostejše težave koruze

/

Najpogostejši škodljivci

Strune, Sovke

Najpogostejše bolezni

Listna pegavost, Rje, Bulava snet

Izdelki za varstvo

OPIS SPRAVILA

Ko laski porjavijo in se posušijo je pravi čas za pobiranje koruze.

Kdaj in kako pobiramo:

Uporabna vrednost

Glede oblike storža, zrna in njegove kemične sestave se koruza deli v več zvrsti: zobanka, trdinka, škrobnata, voščenka in plevnata koruza. Zaradi velikega pridelka zrnja in zelinja za silažo je po vsem svetu najbolj razširjena zobanaka ( Zea mays L. convar.dentiformis), pri nas znana tudi kot konjski zob, z vdolbino na vrhu zrnja. V primerjavi z večinoma škrobnatim zrnjem zobanke je za zdrob in mlinsko-pekovske izdelke primernejša trdinka (Zea mays L. convar. vulgaris) z zrnjem, ki vsebuje več beljakovin. Rastline zvrsti pokovka (zea mays L. convar. microsperma) so po videzu manjše, na storžih pa oblikujejo drobna okroglasta zrna, ki imajo v notranjosti zbita škrobna zrnca. Zaradi križanja na njivi ali vrtu se lahko zgodi, da vsa zrna v ponvi ne počijo, zato moramo poskrbeti, da v bližini ni hibridov drugih zvrsti.

Nad koruzo sladkorko (Zea mays L. convar. saccharata) se navdušujejo predvsem ljubiteljski vrtnarji, saj na vrtu nudi odlično oporo in senco drugim vrtninam v mešanih posevkih.

Zdravilni učinki

Zrnje je visoko energetsko živilo, zdravilni so predvsem laski, ki zdravijo bolezni mehurja in ledvic. Pomagajo pri revmi in protinu.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: