Krompir

Krompir spada med gomoljnice. Rastline pod zemljo ustvarijo gomolje različnih velikosti, s katerimi rastlino tudi razmnožujemo. Nadzemni del imenujemo cima, gre za velike in široke liste. Cvetovi so bele barve in tudi roza ali vijoličnih odtenkov.

Koristni nasveti za nego rastline:


Idealen dan: KORENINA

Priporočeno število sadik na osebo: 4

Razdalja v vrsti: 40 cm

Razdalja med vrstami: 70 cm

Temperature sajenja (minimalna): 7°C

Minimalna temperatura za rast: 7°C

Izberite najboljšega soseda

Priporočena zelišča in cvetje za mešani posevek:

Žametnice, Facelija, Ognjič, Lan, Kumina

Primerne cvetlice, zelišča:

Žametnice, Facelija, Ognjič, Kapucinke, Poprova meta, Sončnice, Hren, Lan, Kumina

Priprava tal in sajenje krompirja

Pri izboru semena je pomembna debelina semenskih gomoljev oziroma kalibracija. Seme debeline 35 – 55 mm ima več energije, bolj je odporno proti hladnim pomladim in s tem zagotavlja boljši vznik, večji nastavek gomoljev in s tem tudi večji pridelek. Uporabljamo samo zdrave in dobro nakaljene gomolje. Nakaljevanje gomoljev pričnemo 14 do 21 dni pred sajenjem. Izberemo svetel in topel prostor (15 do 18°C). Brsti naj zrastejo do 10 ali 15 mm, nič pa ni narobe, če so daljši (do 2 cm). Pri sajenju pazimo, da jih ne odlomimo.

Sadimo, ko se tla ogrejejo na 9 0C. Minimalna temperatura tal za kaljenje je 8- 10 0C, optimalna pa 15 – 16 0C. S sajenjem ne prehitevajmo bolje je počakati na optimalne razmere. Medvrstna razdalja sajenja je 70 ali 75 cm v vrsti pa naj znaša cca. 45 cm. Krompir potrebuje ves čas svoje rasti rahla in vlažna tla. Tla morajo biti rahla, brez stlačenih, trdih plasti.

Če krompirju gnojimo z 100% organskim gnojilom v obliki pelet Plantella Organik K, ga je najbolje in raztrositi čim bolj enakomerno pred oranjem v jeseni ali zgodaj pomladi. Tla obdelamo 20 – 30 cm globoko.

V Sloveniji imamo zelo široko ponudbo različnih sort krompirja. Slovenske sorte so: kresnik, jana, vesna, cvetnik in novejše kis-mirna, pšata in kis-sora. V svetlem prostoru s temperaturo med 12 °C in 16 °C nakalimo gomolje pred sajenjem. Gomolje posadimo v vrste na globino 3 debelin gomoljev v bogato pognojena tla za kar uporabimo Plantella Organik. Po sajenju tla pokrijemo z vrtno kopreno. Nakaljevanje pričnemo 14 do 21 dni pred sajenjem. Izberemo svetel in topel prostor (15°C do 18°C). Brsti naj zrastejo do 10 ali 15 mm, nič pa ni narobe, če so daljši (do 2 cm). Pri sajenju pazimo, da jih ne odlomimo. S sajenjem ne prehitevajmo, bolje je počakati na optimalne razmere ( konec marca, začetek aprila). Za sprotno porabo posadimo cca. 4 m dolgo vrsto krompirja na osebo na razdalji 50 cm v vrsti. Gomolje pokrijemo z fino prstjo. Krompir potrebuje ves čas svoje rasti rahla in vlažna tla, brez stlačenih, trdih plasti. Pognojimo jih s 100% organskim gnojilom Plantella Organik, ki ga enakomerno raztrosimo pred oranjem v jeseni ali zgodaj pomladi. Tla obdelamo 20 do 30 cm globoko. Za setev uporabljamo samo zdrave in dobro nakaljene gomolje.  Medvrstna razdalja sajenja je 70 ali 70 cm v vrsti pa naj znaša cca. 40 cm.

Primeren čas za sajenje:

Priporočeni izdelki za pripravo tal in sajenje

Nega krompirja

V pomladanskem času pred rahljanjem običajno potrosimo mineralna gnojila, ki vsebujejo več fosforja in kalija – priporočamo Plantella Organik K. Nakaljevanje poteka okrog dva meseca v plitvih zabojih pri temperaturi 12 – 15°C v svetlem prostoru, dokler ne nastanejo 1 – 2 cm dolgi zeleni in čvrsti kaliči. Priporočljivo je jutranje namakanje, da se listi čez dan posušijo.

Izdelki za nego in dognojevanje

Najpogostejše težave krompirja

Krompir napada vrsta škodljivcev in bolezni. Krompirjeva plesen, kot najbolj nevaren uničevalec krompirja, v času intenzivne rasti ranega krompirja še nima ugodnih pogojev za razvoj in povzroči večje škode na posevkih poznega krompirja. Krompirjevo plesen povzroči gliva Phytophthora infestans. Za okužbo so dovzetne bolj pozne sorte krompirja, ter tiste, ki so manj odporne. Krompirjeva plesen predstavlja velik problem pri vzgoji krompirja po celem svetu. Lakoto na Irskem v letu 1840 je povzročila prav ta bolezen. V ugodnih pogojih lahko okuži liste in steblo in gomolj. Za preventivno varstvo skrbimo že od vznika dalje, uporabimo naravni fungicid na osnovi njivske preslice Bio Plantella Natur.

Najpogostejši škodljivci

Koloradski hrošč, Strune

Najpogostejše bolezni

Bela gniloba, Paradižnikova plesen

Izdelki za varstvo

OPIS SPRAVILA

S spravilom začnemo, ko so gomolji razviti in primerno odebeljeni.

Kdaj in kako pobiramo:

Uporabna vrednost

Vsebuje veliko škroba, vitamina C in B1. Uravnava funkcijo želodca in vranice, zdravi rane na želodcu in dvanajstniku, pomaga pri glavobolu in zaprtju.

Zdravilni učinki

Vsebuje veliko škroba, vitamina C in B1. Uravnava funkcijo želodca in vranice, zdravi rane na želodcu in dvanajstniku, pomaga pri glavobolu in zaprtju.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: