Kumara

Kumara spada med plodovke. Gojimo jo kot plezalko z razvejanim nadzemnim delom in srčastimi listi. Plodovi so podolgovati in zelene barve z manjšimi bodicami. Notri so užitna semena.

Koristni nasveti za nego rastline:


Idealen dan: PLOD

Priporočeno število sadik na osebo: 1

Razdalja v vrsti: 30 cm

Razdalja med vrstami: 30 cm

Temperature sajenja (minimalna): 15°C

Minimalna temperatura za rast: 15°C

Izberite najboljšega soseda

Priporočena zelišča in cvetje za mešani posevek:

Kumina, Koper, Ognjič, Koriander, Komarček

Primerne cvetlice, zelišča:

Kumina, Koriander, Komarček

Priprava tal in sajenje kumar

Kumare lahko še vedno sejemo, a hitreje in več jih pridelamo z vzgojo sadik s koreninsko grudo. Za sadike jih sejemo tri tedne pred zadnjim mrazom. Naravnost na prosto sejemo, ko se tla ogrejejo vsaj na 15 °C, kar je običajno po prvem maju, tradicionalni datum za setev je Markovo. Za sadike jih sejemo od začetka aprila naprej, vendar moramo nujno vzgojiti sadike s koreninsko grudo. V rastlinjaku naj bo vsaj poldrugi meter med vrstami, v vrsti pa pol metra. Za sadike sejemo od začetka aprila naprej, vendar moramo nujno vzgojiti sadike s koreninsko grudo. Sejemo v fino zemljo za setev Bio Plantella Start. Ko se tla segrejejo na vsaj 15°C lahko sejemo neposredno na prosto, kar je ponavadi po prvem maju. Sadimo dvakrat letno, začnemo z aprilom. Ko prve sadike začnejo propadati zaradi plesni druge sadike, posadimo na drugo sadilno mesto na isti gredici med stare rastline.

Primeren čas za sajenje:

Priporočeni izdelki za pripravo tal in sajenje

Nega kumar

Obilno gnojenje s 100 % organskim gnojilom v obliki pelet Plantella Organik je zelo priporočljivo. Enkrat tedensko listno gnojenje s kalcijem v obliki Bio Plantella kalcij za paradižnike. Rastline krepimo z tekočim organskim gnojilom na osnovi alg Bio Plantella Vrt. Namakanje je nujno tudi za kumare. Posebej te imajo veliko vode v plodovih, zato so brez namakanja obsojene na propad, odpadanje plodov, grenke in neokusne plodove. Namakamo s kapljičnim sistemom, globoko in redno. Kumare lepo rastejo v kombinaciji s sladko koruzo. Plodovi so čvrstejši, rastline pa bolj zdrave, če je v zraki več CO2, kakor ga je v naravi. Ravno koruza pa je znana po tem, da oddaja zelo veliko tega plina. Zato na večjih površinah sadimo izmenično nekaj vrst koruze, na njo lahko obesimo tudi visok fižol in dve ali tri opore kumaric. Plodove pobiramo sproti, tudi če jih ne potrebujemo. Če jih zapustimo, prenehajo nastavljati nove cvetove in plodove. Dva do tri tedne po saditvi krompir osipavamo in oblikujemo greben. Okopavamo 1x na mesec.
Kumare potrebujejo veliko vode zato namakamo redno in globoko najboljše s kapljičnim sistemom, da ne omočimo listov. Za veliko zdravih plodov vodi za zalivanje dodamo tekoče organsko gnojilo iz alg Bio Plantella Vrt. Zalivamo veliko in sicer vso rastno dobo približno 2x na teden.

Izdelki za nego in dognojevanje

Najpogostejše težave kumar

Kumare napadajo predvsem pepelasta plesen v suhem in vročem vremenu in kumarična plesen v vlažnem vremenu.
Izmed škodljivcev jim je najbolj nevarna pršica in resarji v rastlinjakih, kjer povzročajo krivljenje plodov solatnih kumar. Na prostem je lahko zoprn tudi rastlinjakov ščitkar oz. bela muha, ki ga zatiramo z naravnim insekticidom Bio Plantella Kenyatox.

Najpogostejši škodljivci

Polži, Uši na rastlinah, Rastlinjakov ščitkar, Pršice

Najpogostejše bolezni

Bela gniloba, Kumarna pepelovka, Kumarni mozaik, Pepelaste plesni na vrtninah, Plesen bučnic, Siva plesen, Padavica kalčkov

Izdelki za varstvo

OPIS SPRAVILA

Za vlaganje pobiramo kumare, ko so velike od 7,5 do 10 cm, za svežo uporabo pa ko so dolge od 15 do 20 cm.

Kdaj in kako pobiramo:

Uporabna vrednost

Jemo jih lahko vse leto, vendar zimske kumare nimajo pol toliko koristnih snovi kakor poletne. Tudi z zamrzovanjem in kisanjem izgubijo del koristnih sestavin. Zato se jih naužijmo poleti, ko je v njih veliko vitamina B, C, železa, kalcija, predvsem pa veliko vode. Kumare so koristne, ker uravnavajo presnovo telesa, znižujejo raven holesterola in storijo še veliko več za naše telo.

Zdravilni učinki

Odvajajo vodo iz telesa, topijo ledvične kamne, znižujejo krvni sladkor.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: