Listnati ohrovt

Listnati ohrovt spada med kapusnice. Je dokaj podoben brstičnemu, le da so na njem užitni, veliki, močno nakodrani listi. Poznamo tudi kultivarje z rdečimi listi.

Koristni nasveti za nego rastline:


Idealen dan: LIST

Priporočeno število sadik na osebo: 2

Razdalja v vrsti: 50 cm

Razdalja med vrstami: 50 cm

Temperature sajenja (minimalna): 5°C

Minimalna temperatura za rast: 5°C

Izberite najboljšega soseda

Priporočena zelišča in cvetje za mešani posevek:

Koriander

Primerne cvetlice, zelišča:

Koriander

Priprava tal in sajenje listnatega ohrovta

Gre za dvoletnico, ki v prvem letu tvori liste, v prihodnjem (ali poznem prvem) pa še steblo. Steblo nato tvori cvetove in za tem še semena. Ko semena dozorijo, rastlina umre. Za pridelek mladih lističev sejemo spomladi od februarja do maja, za jesenski pridelek pa posejemo semena v zaprti prostor sredi poletja. Uporabimo zemljo za setev Bio Plantella Start. Pozno spomladi (od marca dalje) lahko sejemo na prosto v dobro pognojena tla, za kar uporabimo 100% organsko gnojilo Plantella Organik. Sadike presajamo sredi poletja v dobro pognojena in pripravljena tla, ki jim dodamo Plantella Organik.

Primeren čas za sajenje:

Priporočeni izdelki za pripravo tal in sajenje

Nega listnatega ohrovta

Listnati ohrovt najbolj uspeva na polnem soncu, a tolerira tudi delno senco. Rastline, ki prejmejo manj kot 6 ur svetlobe na dan bodo imela manj listov, a bodo vseeno užitne. Priležejo se mu rodovitna tla, ki tudi vodijo do rahlih listov. Po večjih nalivih ali v zelo sušnih poletjih tla okrog rastlin vsakih 14 dni plitvo razrahljamo.
Z rednim zalivanjem poskrbimo, da so tla ves čas rahlo vlažna. Le tako se bodo razvile lepe rastline in veliki a nežni listi. Zalivamo srednje in sicer vso rastno dobo približno 1x na teden.

Izdelki za nego in dognojevanje

Najpogostejše težave listnatega ohrovta

/

Najpogostejši škodljivci

Bolhači, Kapusova hržica, Kapusova sovka, Kapusov belin, Polži, Uši na rastlinah

Najpogostejše bolezni

Golšavost kapusnic, Črnoba kapusnic, Črna žilavka kapusnic, Kapusna plesen

Izdelki za varstvo

OPIS SPRAVILA

Pobiramo mlade liste.

Kdaj in kako pobiramo:

Uporabna vrednost

V prehrani je še bolj zanimiv kakor brstični ohrovt, saj vsebuje le nekoliko manj vitaminov, večinoma pa več mineralov kakor slednji. Ko nekoliko premrzne, so njegovi listi še okusnejši. Ker brez težav prezimi, je lahko pomemben vir svežih vitaminov in mineralov pozimi. Užitni so le prekuhani oziroma poparjeni listi, saj so trdi in grobi ter skoraj neužitni surovi. Seveda pa lahko iz njih stisnemo sok.

Zdravilni učinki

Veliko vitaminov A, C in vlaknin. Pomaga pri zaprtju, sladkorni bolezni in protinu, krepi organizem, preprečuje prezgodnje staranje.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: