Manioka

Manioka je znana tudi pod imenom kasava ali tapioka. Je gomoljasta južnoameriška rastlina, ki doseže tudi do 3 m višine. Manioko uvrščamo v družino mlečkovk in se je izogibamo zaradi strupenega belega mlečka, ki na zraku hitro izhlapi in se porazgubi. Listi so videti kot prsti, sestavljeni so iz treh do sedem lističev, cvetovi pa so v grozdastih socvetjih.
Manioka vsebuje predvsem škrob ter manjše količine vitaminov B1 in C. Gomolji vsebujejo tudi strupen cianid, ki ga odstranimo s kuhanjem. Južnoameriški indijanci so v strupeni mleček pomakali konice puščic. Ponekod so s surovim maniokom delali tudi samomor, samo da ne bi prišli v roke španskim zavojevalcem. Manioko so Portugalci zanesli v Afriko, kjer ga danes največ pridelajo.

Koristni nasveti za nego rastline:


Idealen dan: PLOD

Priporočeno število sadik na osebo: /

Razdalja v vrsti: /

Razdalja med vrstami: /

Temperature sajenja (minimalna): /

Minimalna temperatura za rast: /

Izberite najboljšega soseda

Dobri sosedi:

/

Slabi sosedi:

/

Priporočena zelišča in cvetje za mešani posevek:

/

Primerne cvetlice, zelišča:

/

Priprava tal in sajenje manioke

S potaknjenci, z gomolji. Uporabimo Bio Plantella Start.

Primeren čas za sajenje:

Priporočeni izdelki za pripravo tal in sajenje

Nega manioke

Manioko pri nas jo gojimo kot grmasto trajnico. Potrebno jo je zaščititi pred nizkimi temperaturami. Sadimo v dobro hranilna tla in na sončno lego. Za saditev uporabimo Plantella vrtno zemljo. Okopavamo na 14 dni.
Tla okoli jajčevca zastiramo s pokošeno travo, listjem ali slamo, ki jih občasno zakopljemo v tla. To naredimo 1x na mesec. Nekateri jajčevec v drugi polovici maja pincirajo in pustijo samo tri vrhe. Plodovi v tem primeru običajno hitreje dozorijo in so lepše obarvani. Vendar so pogosto take rastline manj stabilne, zato potrebujejo oporo.

Izdelki za nego in dognojevanje

Najpogostejše težave manioke

/

Najpogostejši škodljivci

/

Najpogostejše bolezni

/

Izdelki za varstvo

OPIS SPRAVILA

/

Kdaj in kako pobiramo:

Uporabna vrednost

Manioke gojimo zaradi velikih gomoljastih korenin, ki so v notranjosti bele barve, bogati s škrobom. Sveže korenine so strupene saj vsebujejo cianovodikovo kislino, s pranjem in kuhanjem strupeni učinki izginejo. Kuhane in oprane korenine meljejo v moko, ki jo poznamo kot tapioko.

Zdravilni učinki

Je dober vir odpornega škroba, ki podpira zdravje črevesja in uravnavanje krvnega sladkorja. Vsebuje tudi vitamin C, ki je ključno mikrohranilo pri povečanju imunske funkcije in proizvodnji kolagena.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: