Mehiška kumara

Mehiška kumara spada med plodovke. V matični Mehiki, od koder tudi prihaja, uspeva kot trajnica, v naših pogojih pa se kumara obnaša kot enoletna rastlina.
Mesnato steblo, poraslo z nežnimi ščetinami, se v dolžino razteza več metrov. Vsake toliko se na steblu pojavijo oprijemalne vitice, ki rastlini omogočajo, da se vzpenja po opori. Listi so za kumare značilne srčaste oblike, peterokrpati, z izrazitimi zarezami med krpami. Spodnja stran je prekrita z dlačicami. V zalistju se pojavijo majhni, zlato rumeni, trobentasti cvetovi. Najzanimivejši so plodovi, ki spominjajo na miniaturne lubenice s svetlo zelenimi progami na temno zeleni podlagi ter značilnim okusom kumar. Zanimiv kiselkast kontrast k okusu pa prispeva lupina. Plodovi so podolgovato okroglasti, do 5 cm dolgi. Ko dozorijo, odpadejo na tla. Mehiška kumara je zelo plodna, saj lahko pridelamo tudi do 5 kg.

Koristni nasveti za nego rastline:


Idealen dan: PLOD

Priporočeno število sadik na osebo: /

Razdalja v vrsti: 30 cm

Razdalja med vrstami: 80 cm

Temperature sajenja (minimalna): 22°C

Minimalna temperatura za rast: /

Izberite najboljšega soseda

Dobri sosedi:

/

Slabi sosedi:

/

Priporočena zelišča in cvetje za mešani posevek:

/

Primerne cvetlice, zelišča:

/

Priprava tal in sajenje mehiških kumar

Vzgoja je zelo podobna vzgoji navadne kumare, le da je slednja nekoliko bolj občutljiva za nižje temperature. Zaradi tega lahko mehiško kumaro sadimo na prosto nekoliko prej. Vendar je vzgoja sadik s koreninsko grudo v zaščitenem prostoru primernejša, saj je pridelek zgodnejši in večji. Sejemo po dve do tri semena skupaj, v dobro zrahljana in z organskim gnojilom Bio Plantella Nutrivit za paradižnik in plodovke (100 gm2 gredice) pognojena tla, od začetka aprila naprej oz. približno slab mesec pred zadnjo pozebo.

Primeren čas za sajenje:

Priporočeni izdelki za pripravo tal in sajenje

/

Nega mehiških kumar

V drugi polovici maja presadimo sadike na prosto, najbolje na nekoliko privzdignjen greben, približno 30 cm narazen. Med grebeni naj bo vsaj 80 cm razdalje. Ob presaditvi kumari postavimo tudi do dva m visoko mrežasto oporo, ki bo krotila in usmerjala bujno rast poganjkov, povečala pridelek ter olajšala pobiranje plodov. Poleg tega bomo imeli tudi manj polžev, saj jih z vzgojo ob opori prikrajšamo za skrivališča. Po večjih nalivih ali v zelo sušnih poletjih tla okrog rastlin vsakih 14 dni plitvo razrahljamo.
Plevele med rastlinami odstranjujemo dokler listi ne prekrijejo tal. Pozneje odstranjujemo le večje trdovratne plevele.

Izdelki za nego in dognojevanje

Najpogostejše težave mehiških kumar

/

Najpogostejši škodljivci

/

Najpogostejše bolezni

/

Izdelki za varstvo

OPIS SPRAVILA

/

Kdaj in kako pobiramo:

Uporabna vrednost

Plodovi mehiške kumare nimajo veliko hranilne vrednosti, saj vsebujejo 96 % vode, zaradi česar so izredno osvežujoči, zlasti v poletni vročini. Meso svežih plodov je bogato z vitamini in minerali, zaradi rahle bazičnosti pa je že dalj časa znano po svojih kozmetičnih učinkih pri pomirjanju in mehčanju kože, posebno na občutljivih, vnetih mestih. Pospešuje izločanje vode, preprečuje vnetja, ugodno deluje na ledvice in črevesje. Diuretični učinek imajo tudi semena. Kljub slabši hranilnosti pa so kumare pravi kulinarični užitek. Odlične so za kuhanje in pečenje, lahko jih vlagamo v kis, enako kot navadne kumare. Narezane dodajamo različnim solatam in omakam ali jih uživamo surove. Lupljenje ni potrebno.

Zdravilni učinki

Meso svežih plodov je bogato z vitamini in minerali, zaradi rahle bazičnosti pa je že dalj časa znano po svojih kozmetičnih učinkih pri pomirjanju in mehčanju kože, posebno na občutljivih, vnetih mestih. Pospešuje izločanje vode, preprečuje vnetja, ugodno deluje na ledvice in črevesje. Diuretični učinek imajo tudi semena.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: