Melona

Melono gojimo zaradi dišečih okusnih plodov, ki jih v glavnem uporabljamo presne. Je odličnega okusa, precej sladka, polna hranil, vendar z malo kalorijami. Poznamo veliko različnih vrst, od rumene do medene. Vsebuje veliko kalcija, bakra, fosforja, magnezija, železa in kalija, vsebuje tudi vitamina C in A ter folno kislino.
Melone so se v nasadih prvič pojavile v Španiji po padcu rimskega imperija iz rojstne Afrike in jugozahodne Azije.

Koristni nasveti za nego rastline:


Idealen dan: PLOD

Priporočeno število sadik na osebo: 1

Razdalja v vrsti: 120 cm

Razdalja med vrstami: 120 cm

Temperature sajenja (minimalna): 15°C

Minimalna temperatura za rast: 15°C

Izberite najboljšega soseda

Dobri sosedi:

Bob, Fižol – nizek, Fižol – visok, Grah, Koruza, Črna redkev, Paprika

Slabi sosedi:

/

Priporočena zelišča in cvetje za mešani posevek:

/

Primerne cvetlice, zelišča:

/

Priprava tal in sajenje melon

Za sadike sejemo sredi aprila in postavimo v rastlinjak ali na sončno okensko polico. Rastline z globljim koreninskim sistemom vzgojimo, če lončke napolnimo le do treh četrtin in rastline prisilimo, da se nekoliko pretegnejo. Za setev uporabimo fino zemljo Bio Plantella Start za setev in potaknjence. Za sadike sejemo sredi aprila in postavimo v rastlinjak ali na sončno okensko polico. Rastline z globljim koreninskim sistemom vzgojimo, če lončke napolnimo le do treh četrtin in rastline prisilimo, da se nekoliko pretegnejo. Za setev uporabimo fino zemljo Bio Plantella Start za setev in potaknjence. V Sloveniji melone vzgajamo le iz sadik sicer ne bi dozorele. Sadike v aprilu ali maju posadimo nekoliko globlje kot so bile v lončku, da se razvije več korenin.

Primeren čas za sajenje:

Priporočeni izdelki za pripravo tal in sajenje

Nega melon

Plevele med rastlinami odstranjujemo, dokler listi ne prekrijejo tal. Pozneje odstranjujemo le večje trdovratne plevele. Nujno redno zalivamo vendar ne po listih zato je najboljše uporabiti kapljični sistem. Občasno zalijemo z vodo kateri dodamo tekoče organsko gnojilo iz alg Bio Plantella Vrt. Zalivamo veliko in sicer vso rastno dobo približno 2x na teden.

Izdelki za nego in dognojevanje

Najpogostejše težave melon

/

Najpogostejši škodljivci

Polži

Najpogostejše bolezni

Pepelasta plesen, Listna pegavost

Izdelki za varstvo

OPIS SPRAVILA

Posušena vreža ob peclju melone kaže na to, da je primerna za pobiranje.

Kdaj in kako pobiramo:

Uporabna vrednost

Melona je bogata s karoteni, ki so znani kot uspešni zaviralci nekaterih rakastih obolenj, ščitijo namreč pred pljučnim, kožnim, materničnim, želodčnim in črevesnim rakom.
Vsebuje tudi antikoagulante in adenozin, zato je učinkovita pri preprečevanju nastanka krvnih strdkov v žilah, s tem pa se zmanjša možnost možganske, pa tudi srčne kapi. Baker v meloni pomaga nadzorovati krvni tlak, kalij pa je pomemben mineral pri preprečevanju osteoporoze. Melone imajo tudi rahle odvajalne učinke, pospešuje apetit in ugodno deluje na jetra.

Zdravilni učinki

Bogata s karoteni in vitamini. Pospešuje apetit, ugodno deluje na jetra.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: