Motovilec

Motovilec spada med solatnice. Tvori rozete s temno zelenimi ozkimi ali širokimi krhkimi listi. Lahko so dolgi do 20 cm, a so bolj okusni tisti z manjšimi. Je listnata zelenjava, ki jo lahko sejemo šele jeseni in uživamo celo zimo in pomlad.

Koristni nasveti za nego rastline:


Idealen dan: LIST

Priporočeno število sadik na osebo: 10

Razdalja v vrsti: 10 cm

Razdalja med vrstami: 30 cm

Temperature sajenja (minimalna): 7°C

Minimalna temperatura za rast: 7°C do 8°C

Izberite najboljšega soseda

Priporočena zelišča in cvetje za mešani posevek:

Ognjič

Primerne cvetlice, zelišča:

/

Priprava tal in sajenje motovilca

Direktna setev na gredo. Potrebuje svetlobo za dobro kalitev. Avgusta sejemo v senco večjih rastlin kot je paradižnik, paprika in fižol ali pa ga zasenčimo. Sejemo na gredico povprek. Pred setvijo tla pognojimo z organskim gnojilom Bio Plantella Nutrivit za listnate rastline.

Primeren čas za sajenje:

Priporočeni izdelki za pripravo tal in sajenje

Nega motovilca

Če motovilec ni pregnojen in ga ne pokrivamo z agrokoprenami, nima težav z boleznimi in škodljivci. Pazimo samo, da voda ne zastaja v območju korenin in je zemlja okoli korenin rahla. Temeljno gnojenje in dognojevanje z Bio Plantella Nutrivit Univerzal. Motovilec ima plitve korenine zato je v vroči jeseni za zgodnejši pridelek priporočljivo redno zalivanje okrog rastlin. Za veliko listne mase vodi za zalivanje dodamo tekoče organsko gnojilo iz alg Bio Plantella Vrt.

Izdelki za nego in dognojevanje

Najpogostejše težave motovilca

/

Najpogostejši škodljivci

Polži, Miši

Najpogostejše bolezni

Bela gniloba, Plesen, Pepelasta plesen

Izdelki za varstvo

OPIS SPRAVILA

Pobiramo ga od jeseni do spomladi, če ni snega.

Kdaj in kako pobiramo:

Uporabna vrednost

Vsebuje celo več vitaminov in mineralov kot solata. Na isto težo vsebuje vsaj desetkrat več vitamina C kot citrusi, veliko železa, pa še kalcij, magnezij, karotenoide in B-vitaminski kompleks. Kot bližnji sorodnik baldrijana deluje pomirjevalno, zato je odlična večerna solata. Spodbuja naravno odpornost organizma, kar našemu, od zime dokaj zdelanemu telesu pomladi pride še kako prav.

Zdravilni učinki

Pomirjevalni učinek.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: