Okra

Okra spada med stročnice. Visoka rastlina pokončne grmaste rasti ima močno zeleno steblo s škrlatnimi pegami in zelene, dlanaste liste.
Velik cvet bele do rumene barve se na dnu zaključi z rdečo ali škrlatno pego. Opazimo ga redko, saj se odpre le za nekaj ur, nato pa odmre. Iz mesnatih čašastih lističev se oblikuje podolgovat, koničast strok poln semen. V domovini je okra trajnica, v naših razmerah pa zaradi nižjih temperatur enoletnica.

Koristni nasveti za nego rastline:


Idealen dan: PLOD

Priporočeno število sadik na osebo: /

Razdalja v vrsti: 5 cm

Razdalja med vrstami: 75 cm

Temperature sajenja (minimalna): 15°C

Minimalna temperatura za rast: /

Izberite najboljšega soseda

Dobri sosedi:

/

Slabi sosedi:

/

Priporočena zelišča in cvetje za mešani posevek:

/

Primerne cvetlice, zelišča:

/

Priprava tal in sajenje okre

Okra potrebuje veliko toplote, zato izberemo zavetrno mesto s polnim soncem. Za bogat pridelek je potrebna vzgoja v tunelu ali rastlinjaku. Razmnožujemo jo s semeni, ki jih čez noč namočimo v topli vodi, nato pa posadimo v vrste, centimeter ali dva globoko. Presledek v vrsti naj bo 5, medvrstna razdalja pa 75 cm. Običajno sejemo konec maja. Slabo prestaja presajanje, zato jo sejemo na stalno mesto. Potrebuje s humusom bogata in dobro odcedna tla. Vsaj dva tedna pred setvijo tla globoko prelopatamo in pognojimo z dolgodelujočim organskim gnojilom v obliki pelet Plantella Organik.

Primeren čas za sajenje:

Priporočeni izdelki za pripravo tal in sajenje

Nega okre

Ko so rastline visoke 30 cm, odščipnemo vrhove glavnih stebel, da jih prisilimo v nižjo in bolj košato rast. Nasad nato dognojimo s tekočim organskim gnojilom na osnovi alg Bio Plantella Vrt. Prst okoli rastlin redno razrahljamo, da preprečimo zapleveljenost in izboljšamo zračnost tal. V primeru močne razrasti plevela med rastlinami le-te na 14 dni populimo ali odstranimo z motiko.

Izdelki za nego in dognojevanje

Najpogostejše težave okre

/

Najpogostejši škodljivci

/

Najpogostejše bolezni

/

Izdelki za varstvo

OPIS SPRAVILA

Poberemo mlade zelene plodove za sprotno porabo ali sušenje.

Kdaj in kako pobiramo:

Uporabna vrednost

Okro največkrat uporabimo kot sestavino v raznih juhah in enolončnicah. Je nepogrešljiva sestavina v državah kot so Egipt, Grčija, Turčija, Ciper, Iran, Irak ipd.

Zdravilni učinki

Okra vsebuje veliko hranil, hkrati pa je nizkokalorična. Vsebuje vitamin C, ki podpira zdrav imunski sistem. Vsebuje tudi veliko vitamina K, ki pomaga telesu pri strjevanju krvi.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: