Paprika

Paprika spada med plodovke. Nadzemni del ima srčaste liste zelenih odtenkov. Plodovi so okrogli ali podolgovati, zelene, rumene ali rdeče barve.
Po okusu ločimo ostre, pol-ostre in sladke paprike. Pri nas so seveda bolj priljubljene sladke sorte. Barvni spekter plodov je tudi zelo različen. Več vitaminov in mineralov vsebujejo temno zeleni plodovi vseh oblik, poznamo pa tudi vse druge odtenke zelene barve, več različnih odtenkov rumene barve plodov, oranžne plodove in celo temno vijolične in temno rjave plodove.

Koristni nasveti za nego rastline:


Idealen dan: PLOD

Priporočeno število sadik na osebo: 3

Razdalja v vrsti: 45 cm

Razdalja med vrstami: 75 cm

Temperature sajenja (minimalna): 12°C

Minimalna temperatura za rast: 10°C do 12°C

Izberite najboljšega soseda

Priporočena zelišča in cvetje za mešani posevek:

Bazilika, Kapucinka, Ognjič

Primerne cvetlice, zelišča:

Bazilika

Priprava tal in sajenje paprike

Vzgajamo jo iz sadik. Sejemo za sadike že od začetka februarja (ali tudi v januarju) naprej. Sredina marca je zadnji rok setve. Med vrstami naj bo vsaj petdeset centimetrov prostora, v vrsti pa vsaj štirideset.

Za nekatere sorte (med njimi so predvsem rog paprike) naj bodo razdalje še večje, med tem pa paradižnik paprike lahko rastejo deset centimetrov bolj skupaj. V rastlinjakih pa te razdalje povečamo vsaj za dvajset centimetrov. Za sadike sejemo že januarja čim bolj zgodaj. Lahko jo sadimo tudi jeseni. Rastline sadimo sredi maja v bogato pognojena in rahla tla, le malo globlje kot so rasle sadike v lončkih.

Primeren čas za sajenje:

Priporočeni izdelki za pripravo tal in sajenje

Nega paprike

Najbolj priporočljivo je gnojenje s 100 % organskim gnojilom v obliki pelet Bio Plantella Nutrivit za paradižnik in plodovke. Čez leto večkrat uporabimo naravno tekoče organsko gnojilo na osnovi alg in vitaminov Bio Plantella Vrt, ki rastline okrepi, predvsem pa izboljša izkoriščanje hranil iz tal. V vročem in suhem poletju je obvezno, v manj vročem pa priporočljivo vsakih sedem do štirinajst dni uporabiti Bio Plantella Kalcijevo gnojilo za paradižnike, da se izognemo gnitju plodov ob konici ploda.

Papriko je potrebo redno in obilno namakati čez poletje, saj bodo drugače plodovi manj mesnati, manjši in velikokrat tudi grenki. Namakamo v globino trideset centimetrov, vsak tretji dan, uporabljamo kapljično namakanje, steklenice in organske zastirke, da je zemlja čim dalj časa vlažna. Paprika potrebuje redno in globoko namakanje po tleh v celotni površini kjer rastejo sadike pa tudi v medvrstnih prostorih. Vodi za zalivanje 1x/ tedensko dodajamo organsko gnojilo iz alg Bio Plantella Vrt. Zalivamo veliko in sicer vso rastno dobo približno 2x na teden.

Izdelki za nego in dognojevanje

Najpogostejše težave paprike

/

Najpogostejši škodljivci

Bela mušica oz. rastlinjakov ščitkar, Pršice, Uši na rastlinah

Najpogostejše bolezni

Gniloba plodov paprike, Bela gniloba, Verticilijska uvelost, Črna noga, Siva plesen

Izdelki za varstvo

OPIS SPRAVILA

Plodove pobiramo ko dosežejo želeno barvo. Plodove režemo s škarjami ali nožem.

Kdaj in kako pobiramo:

Uporabna vrednost

Paprika, sveže pobrana in hitro ohlajena v ledeni vodi, vzdrži v hladilniku do dva tedna. Za vlaganje, pečenje ali zamrzovanje uporabimo sveže pobrano papriko, ker vsebuje največ vitaminov in mineralov, ki jih želimo ohraniti za čez zimo.

Zdravilni učinki

Vsebuje veliko vitamina C, pospešuje prebavo.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: