Pastinak

Pastinak je stara, že skoraj pozabljena korenasta zelenjava, ki je bila poleg repe eno izmed glavnih živil naših prapradedov. Izrinil ga je šele krompir. Gojimo ga zaradi belih korenov, ki so sladki in škrobnati, zato odlična zamenjava za krompir. Pastinak je odličen vir prehranskih vlaknin, vitaminov, rudnin in hkrati vsebuje le malo kalorij. Pastinak izvira iz Sredozemlja, danes pa ga gojijo tudi v Ameriki. Pastinak je bil poleg repe .

Koristni nasveti za nego rastline:


Idealen dan: KORENINA

Priporočeno število sadik na osebo: 3

Razdalja v vrsti: 15 cm

Razdalja med vrstami: 50 cm

Temperature sajenja (minimalna): 10°C

Minimalna temperatura za rast: 10°C

Izberite najboljšega soseda

Slabi sosedi:

Por, Radič

Priporočena zelišča in cvetje za mešani posevek:

/

Primerne cvetlice, zelišča:

/

Priprava tal in sajenje pastinaka

Sejemo na stalno mesto v vrstice zgodaj spomladi aprila ali maja v tla pognojena z organskim gnojilom Plantella Organik. Za kaljenje potrebuje dokaj visoke temperature, pozneje pa se bolje počuti na hladnem. Posejane sadike v vrsti razredčimo na 10 cm ko so sadike še majhne. Sejemo na stalno mesto v vrstice zgodaj spomladi aprila ali maja v tla pognojena z organskim gnojilom Plantella Organik. Za kaljenje potrebuje dokaj visoke temperature, pozneje pa se bolje počuti na hladnem. Posejane sadike v vrsti razredčimo na 10 cm ko so sadike še majhne.

Primeren čas za sajenje:

Priporočeni izdelki za pripravo tal in sajenje

Nega pastinaka

Potrebuje malo vlage, saj ima globoke korenine. Zalivanje je potrebno le v izjemni suši zalivamo. Po vsakem dežju tla okrog sadik paradižnika rahljamo.
Zalistniki črpajo energijo, potrebno za tvorbo plodov, zato jih odstranjujemo in s tem tudi zračimo rastlino. Odtrgamo jih tik ob osnovi. To naredimo vsakih par dni – ko je velik do 3 cm. Rastlini odstranimo vrh ko doseže dovoljšno višino (po 5 etaži nastavkov). Tako se bo ob steblu razvilo več cvetnih nastavkom in s tem tudi plodov. Potrebuje malo vlage, saj ima globoke korenine. Zalivanje je potrebno le v izjemni suši zalivamo. Zalivamo malo in sicer vso rastno dobo približno 1x na teden.

Izdelki za nego in dognojevanje

Najpogostejše težave pastinaka

/

Najpogostejši škodljivci

Uši na rastlinah, Koreninske uši, Korenjeva muha, Strune

Najpogostejše bolezni

Pepelaste plesni, Listna pegavost

Izdelki za varstvo

OPIS SPRAVILA

Pred pobiranje, zemljo razrahljamo.

Kdaj in kako pobiramo:

Uporabna vrednost

Antidiuretični in pomirjevalni učinek.

Zdravilni učinki

Antidiuretični in pomirjevalni učinek.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: