Por

Spada med čebulnice. Por takoj ločimo od drugih čebulnic po ploščatih listih.
Poleg česna je to edina gojena čebulnica s takimi listi, ostale imajo cevaste in votle liste. Izvira iz Sredozemlja, po Evropi pa se je razširil zaradi blagega in prijetnega okusa in preprostega pridelovanja.

Koristni nasveti za nego rastline:


Idealen dan: KORENINA

Priporočeno število sadik na osebo: 10

Razdalja v vrsti: 10 cm

Razdalja med vrstami: 35 cm

Temperature sajenja (minimalna): 4°C

Minimalna temperatura za rast: 4°C

Izberite najboljšega soseda

Priporočena zelišča in cvetje za mešani posevek:

Kamilice

Primerne cvetlice, zelišča:

Kamilice

Priprava tal in sajenje pora

Poleg semen se por lahko razmnožuje tudi s tem, da ga odrežemo in ne Za sadike sejemo od januarja za spomladanski in junija za prezimni por. Za setev uporabimo Bio Plantella Start fino zemljo za setev. Sadike vzgajamo v hladnem neogrevanem rastlinjaku. Semena sejemo v zabojčke, globoke vsaj 7,5 cm in jih postavimo na temperaturo od 13°C do 24°C. Semena posejemo sredi pomladi (aprila, maja) v dobro pripravljeno gredico na prostem. Sadike razredčimo na 2,5 do 5 cm razdalje. Presajamo, ko dosežejo debelino svinčnika. S sadilnim klinom naredimo jamice in gredo dobro zalijemo. V prst primemo šopek sadik, poravnamo korenine in jih prirežemo z ostrimi škarjami. Prirežemo tudi konice listov do višine 15 cm. Postavimo v jamice. Presajamo od aprila do junija.

Primeren čas za sajenje:

Priporočeni izdelki za pripravo tal in sajenje

Nega pora

Nekatere sorte pora prezimijo, druge sadimo spomladi in jih porabimo do pozne jeseni. Najbolje prezimi sorta elefant, v peščeni in odcedni zemlji pa tudi sorta carentan. Obe sta bolj čokati sorti s sivo zelenimi listi in krajšim, a debelejšim navideznim (lažnim) steblom. Sorta dolgi domači, ki je zaradi dolgega in obeljenega navideznega stebla zelo priljubljena, ne prezimi, zato jo moramo do konca novembra pospraviti. Pregoste sadike pulimo, da se preostale lahko bolj odebelijo.
V vrstah odstranjujemo večje plevele s puljenjem, med vrsticami pa lahko tla plitvo rahljamo. V suši je potrebno občasno namakanje tal okrog rastlin. Zalivamo srednje in sicer vso rastno dobo približno 1x na teden.

Izdelki za nego in dognojevanje

Najpogostejše težave pora

/

Najpogostejši škodljivci

Čebulna muha, Porova zavrtalka

Najpogostejše bolezni

Rje

Izdelki za varstvo

OPIS SPRAVILA

Por izruvamo z vilami.

Kdaj in kako pobiramo:

Uporabna vrednost

V prehrani uporabljamo obeljeno lažno steblo in del zelenih listov. Lahko ga tudi sušimo ali zamrzujemo. Zanimiv je predvsem, ker je to edina čebulnica, ki ne draži želodca in ga lahko uživajo tudi tisti, ki imajo redne težave z bolečim in razdraženim želodcem. Uživamo ga lahko vse leto, saj je dober že zelo mlad. Z rudninami in vitamini je celo bolje založen kakor čebula, ima pa nekoliko manj antibiotičnih snovi, zato ga lahko užijemo nekoliko več. Spomladi nam pomaga premagovati spomladansko utrujenost, čisti pa tudi kri.

Zdravilni učinki

Deluje proti vnetju ledvic.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: