Radič

Solatnica. Rastlina oblikuje koničasto glavico ali le rozeto. Listi so zelene ali rdeče barve.
Okus je lahko grenak. Je najbližji sorodnik endivije in ima podobne lastnosti, le da radič zelo pogosto uživamo tudi kuhan oziroma pečen.

Koristni nasveti za nego rastline:


Idealen dan: LIST

Priporočeno število sadik na osebo: 5

Razdalja v vrsti: 25 cm

Razdalja med vrstami: 50 cm

Temperature sajenja (minimalna): 2°C

Minimalna temperatura za rast: 2°C

Izberite najboljšega soseda

Priporočena zelišča in cvetje za mešani posevek:

Šetraj, Koper, Komarček

Primerne cvetlice, zelišča:

Komarček

Priprava tal in sajenje radiča

Glavice režemo sproti, jeseni prenesejo do -8 . Zato ga skladiščimo kar na vrtu še zelo dolgo v zimo. Pogosto so zunanji listi črni in gnili, a se pod njimi še skriva okusna glavica. Najdlje zdrži zeleno-rdeč, pegast radič, sorti Palla Bianca in Castel Franco. Tega pogosto lahko režemo do konca januarja. Tudi rdeč glavnati radič lahko običajno ostane na vrtu do novega leta. Najprej pospravimo “sladkorne” radiče, pa tudi ti prenesejo nekaj nizkih temperatur pozno v jeseni. Pozneje lahko glave radiče skladiščimo podobno kakor endivijo. Za prezimne sorte velja, da korenine izkopljemo v novembru za siljenje ali ga nekaj pustimo za rezanje glavic ali rozet spomladi na prostem. Za zgodnje pridelke seme posejemo v ogrevanem rastlinjaku in razsadimo pozno spomladi. Za setev uporabimo zemljo Bio Plantella Start. Primerni meseci: maj, junij (radič za siljenje) ter april, maj, junij (glavnati radič). Tržaški solatnik sejemo že v drugi polovici aprila. Glavnate poletne sorte sejemo v mesecu juniju. Prezimne sorte sejemo konec junija in začetek julija. Tla pred setvijo pognojimo z organskim gnojilom za kar uporabimo Bio Plantella Nutrivit za listnato zelenjavo. Junija in julija sadimo radič za siljenje, od maja do začetka avgusta pa glavnati radič. Sadimo v tla, ki smo jih prehodno pognojili z gnojilom Plantella Organik.

Primeren čas za sajenje:

Priporočeni izdelki za pripravo tal in sajenje

Nega radiča

Radiču kot toplotno zahtevni rastlini godi zmerno podnebje, čeprav raste skorajda povsod. Najbolj mu ustrezajo sončne lege, sposoben se je pa prilagoditi tudi hudi moči ali suši. Skromnejši pridelek lahko pričakujemo le ko so temperature višje od 30 ali nižje od 2 °C. Glede tal ima skromne zahteve: uspeva na lahkih peščenih tleh kot tudi na težkih ilovnatih tleh. Temeljno gnojenje in dognojevanje z Bio Plantella Nutrivit Univerzal. Tla okrog rastlin rahljamo na 14 dni.
Ko rastline nekoliko zrastejo, jih osujemo do tam, kjer se listje razdeli na dva dela. Redno zalivamo ves čas od setve do vznika. Če bo tudi pozneje redno oskrbovan z vlago radič ne bo grenil. Vodi za zalivanje 1x/ na 10 dni dodajamo organsko gnojilo iz alg Bio Plantella Vrt. Zalivamo srednje in sicer vso rastno dobo približno 2x na teden.

Izdelki za nego in dognojevanje

Najpogostejše težave radiča

/

Najpogostejši škodljivci

Koreninske uši, Polži, Strune, Uši na rastlinah, Voluhar

Najpogostejše bolezni

Črna listna pegavost, Pepelasta plesen

Izdelki za varstvo

OPIS SPRAVILA

Režemo lahko liste ali glave.

Kdaj in kako pobiramo:

Uporabna vrednost

V rahlo grenkih listih najdemo karotin, vitamin B1, B2, vitamin C, železo, fosfor, kalcij, magnezij in kalij.

Zdravilni učinki

Pospešuje apetit in prebavo, znižuje krvni sladkor. Pomirja.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: