Rdeča pesa

Rdeča pesa spada med korenovke. Oblikuje okrogle ali podolgovate korene v zemlji. Moderne sorte so lahko rdeče, rumene, bele ali pisane barve. Rdeča pesa je gomoljnica z veliko zdravilno vrednostjo. Užitni so listi in gomolj.

Koristni nasveti za nego rastline:


Idealen dan: KORENINA

Priporočeno število sadik na osebo: 20

Razdalja v vrsti: 10 cm

Razdalja med vrstami: 45 cm

Temperature sajenja (minimalna): 12°C

Minimalna temperatura za rast: 12°C

Izberite najboljšega soseda

Priporočena zelišča in cvetje za mešani posevek:

Kumina, Koper, Šetraj, Koriander

Primerne cvetlice, zelišča:

Kumina, Koriander, Koper

Priprava tal in sajenje rdeče pese

Sejemo jo naravnost na stalno mesto, vendar je mogoče tudi presajanje sadik. To pride v poštev, če smo sejali pregosto. Tako rastlin ne zavržemo ampak jih presadimo, lahko pa jih tudi pojemo. Sejemo jo od zgodnje pomladi, saj kali tudi pri nizkih temperaturah zemlje, vse do konca julija. Med vrstami naj bo vsaj trideset centimetrov, v vrsti pa redčimo na pet centimetrov. Na vrtu je bolj smiselna setev podolgovatih sort pese, saj na isti površini pridelamo več. Sejemo pozno pozimi v setvene plošče v rastlinjaku. Sejemo 2-3 semena v en modul. Za setev uporabimo fino zemljo Bio Plantella Start. Spomladi sejemo na prosto. Sadike poženejo v gručah, zato jih pri tleh razredčimo z manjšimi škarjicami. Sadike presadimo na prosto sredi spomladi v dobro zrahljana tla brez kamenja in koreninskih grud.

Primeren čas za sajenje:

Priporočeni izdelki za pripravo tal in sajenje

Nega rdeče pese

Potrebuje veliko kalija, manj fosforja in zelo malo dušika. Je občutljiva za pomanjkanje bora. Ne gnojimo s hlevskim gnojem, ampak s Plantella Organikom, uporabimo gabezovo zastirko ali za dognojevanje gabezovo brozgo. V času vznika mora biti zemlja vedno vlažna, poletne setve pa seveda tudi zasenčene. Pesa ima zelo globoko korenino, zato namakamo redko, a takrat v globino do trideset centimetrov. Lahko namakamo prek listov, a zjutraj ali z ogreto vodo. Rdeča pesa je ena redkih vrtnin, ki bo dobro uspevala tudi na pol senčnih gredah. Ne pozabimo tudi, da je rdeča pesa v bližnjem sorodstvu z blitvo oz. mangoldom, ko načrtujemo setve za naslednje leto. Medvrstni prostor rahljamo na 14 dni in to le pri velikih sadikah in sajenju v vrste pri poletnih in jesenskih sortah.
Namakanje je potrebno v vročem poletju. Za lep razvoj korena morajo tla biti rahlo vlažna. Priporočljivo namakanje je 2x tedensko v času ko ni dežja. Zalivamo srednje in sicer vso rastno dobo približno 2x na teden.

Izdelki za nego in dognojevanje

Najpogostejše težave rdeče pese

/

Najpogostejši škodljivci

Bolhači, Polži, Uši na rastlinah, Pesna muha, Strune, Ogorčice

Najpogostejše bolezni

Bela gniloba, Pepelasta plesen na vrtninah, Pesna listna pegavost, Rje

Izdelki za varstvo

OPIS SPRAVILA

Najboljši so koreni, veliki kot žogica za namizni tenis.

Kdaj in kako pobiramo:

Uporabna vrednost

Rdeči antocian, ki je v listih in gomolju pese, preprečuje nastanek tumorjev. Vsebuje tudi aminokisline aspargin, glutamin in betain, ki zmanjšujejo količino holesterola v krvi. Vsebuje tudi zelo redke minerale rubidij, cezij, stroncij in kobalt. Slednji je pomemben pri nastajanju vitamina B 12, ki sodeluje pri nastajanju krvnih telesc. Zato je rdeča pesa, predvsem njen sok, pomemben za vse slabokrvne. Deluje pravzaprav na vse težave, ki jih imamo s krvnim obtokom. Užitni so tudi listi, ki jih uživamo kakor špinačo.

Zdravilni učinki

Preprečuje rast tumorjev, deluje proti vročini, znižuje krvni tlak.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: