Sladki komarček

Sladki komarček spada med čebulnice. Sladki komarček (Foeniculum vulgare Mill. Var. Azoricum), tisti z “gomolji”, je različica samoniklega komarčka, ki razvije le liste. Tudi vonj celotne rastline je podoben janežu. Vonju botrujeta eterični olji atenol in fenhem. Sladki komarček ima šope rumenih, kobulastih cvetov, tenke nitaste zelene liste in vonj po janežu. Gojimo ga zaradi nežnih glavic, ki jih lahko tudi belimo.

Koristni nasveti za nego rastline:


Idealen dan: KORENINA

Priporočeno število sadik na osebo: 5

Razdalja v vrsti: 25 cm

Razdalja med vrstami: 25 cm

Temperature sajenja (minimalna): 10°C

Minimalna temperatura za rast: 10°C

Izberite najboljšega soseda

Priporočena zelišča in cvetje za mešani posevek:

Koper, Bazilika, Žajbelj

Primerne cvetlice, zelišča:

Žajbelj

Priprava tal in sajenje sladkega komarčka

Sladki komarček je doma v Sredozemlju, zato dobro uspeva na sončnih legah. Zadovoljen bo z lahkimi tlemi in zadosti vode, ki je posebej potrebna med debelitvijo listnih nožic. Na prosto ga ne sejemo prezgodaj, ker sicer rastline uidejo v cvet. Če želimo ujeti čas, posebej ko nam na vrtu še kaj raste in ni prostora za setev, komarček posejemo v lončke. To storimo konec maja. Neposredno na gredico sejemo junija. Pred sajenjem zemljo obogatimo s kompostom. Po vzniku rastline razredčimo na 30 cm, izpuljene rastline pa uporabimo kot aromatičen dodatek solatam ali omletam. Med vrstami naj bo 40 cm razdalje. Ker komarček raste res okrasno, ga lahko posejemo ob rob gred, kjer ga bo sonce še bolj obdalo in bo imel dovolj prostora za košatenje. Sejemo direktno na prosto sredi pomladi (maj, junij). Ne sejemo prezgodaj ko je še hladno, da rastlina ne uide prezgodaj v cvet.

Primeren čas za sajenje:

Priporočeni izdelki za pripravo tal in sajenje

Nega sladkega komarčka

Koren se razvije šele po dveh do treh mesecih rasti, v drugi polovici razvoja ga obsipavamo s prstjo ali glavice ovijemo s kartonom, da bodo obeljene in sočnejše. Odrežemo ga tik nad zemljo, iz korenin pa bodo pognali novi poganjki, ki jih bomo do konca rastne sezone uporabili kot začimbo. Izmed škodljivcev sta nevarna korenčkova muha in strune. Manj bolezni bo, če upoštevamo dobre sosede in ga sadimo med grah, kumare, sladko koruzo in solato. Za lep razvoj korenov komarček potrebuje rahla in vlažna tla zato zalivamo 1x/ tedensko. Na 10 dni lahko zemlji za zalivanje dodamo tekoče organsko gnojilo Bio Plantella Vrt. Zalivamo veliko in sicer vso rastno dobo približno 1x na teden.

Izdelki za nego in dognojevanje

Najpogostejše težave sladkega komarčka

/

Najpogostejši škodljivci

Korenjeva muha, Uši na rastlinah, Koreninske uši, Strune

Najpogostejše bolezni

Siva plesen

Izdelki za varstvo

OPIS SPRAVILA

Pobiramo, ko dosežejo premer od 7,5 do 12,5 cm.

Kdaj in kako pobiramo:

Uporabna vrednost

Iz sladkega komarčka največkrat stisnemo sok, poleg tega pa tudi liste lahko uporabimo kot začimbo oziroma za čaj.

Zdravilni učinki

Pospešuje prebavo in izločanje seča, preprečuje napenjanje, blaži kašelj in glavobol, pomirja.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: