Špargelj

Špargelj spada med beluševke. Je trajnica, pri kateri iz rizomov v zemlji izraščajo poganjki, ki so zelene barve. Pokončni poganjki so lahko visoki do 2 m.
Poganjki so tudi preobražena stebla z igličastimi listi, na katerih so beli cvetovi, iz katerih nastanejo rdeči plodovi. Še danes lahko nabiramo divji špargelj v naravi na Primorskem. Beluš je napačno ime in velja samo za poseben način gojenja, ko poganjke spomladi pokrivamo in belimo. Poznamo različne načine vzgoje in tako lahko pridelamo beljene poganjke in bel špargelj ali neobeljene šparglje zelene barve. Glede na način pridelave gojimo beli beluš s celotnim razvojem pod zemljo, zeleni špargelj, ki razvija poganjke nad zemljo in polbeli špargelj, ki je nekaj vmes.

Koristni nasveti za nego rastline:


Idealen dan: LIST

Priporočeno število sadik na osebo: 1

Razdalja v vrsti: 40 cm

Razdalja med vrstami: 120 cm

Temperature sajenja (minimalna): 8°C

Minimalna temperatura za rast: 8°C do 10°C

Izberite najboljšega soseda

Priporočena zelišča in cvetje za mešani posevek:

Žametnice, Ognjič

Primerne cvetlice, zelišča:

/

Priprava tal in sajenje špargljev

Špargelj je dvodomna rastlina, kar pomeni, da ima tako moške kot ženske rastline. Ženske rastline proizvajajo semena, kar lahko zmanjša izkoristek rastline, saj se energija vlaga v produkcijo semen namesto v koreninski sistem. Sadimo v aprilu s korenikami, ki jih pred tem namočimo v vodi s kompostom. Izkopljemo jarek in v njem naredimo kupčke prsti, čez katere razprostremo korenike. Nato korenike prekrijemo z nekaj cm prsti.

Primeren čas za sajenje:

Priporočeni izdelki za pripravo tal in sajenje

Nega špargljev

Prvo leto moramo paziti, da rastlinam ne primanjkuje vode. V prvem letu pustimo poganjke, da se prosto obrastejo, cvetijo in semenijo. Pridelek začnemo rezati, ko se rastline začnejo utrjevati. Poln pridelek pa dobimo šele po tretjem letu. Po dvanajstem letu pa se pridelek začne zmanjševati. Špargelj najbolje uspeva v zmernem podnebju, čeprav se zelo dobro prilagaja tudi na mraz in vročino. Potrebuje dobro odcedna tla in veliko sonca. Zalivamo srednje in sicer vso rastno dobo približno 1x na teden.

Izdelki za nego in dognojevanje

Najpogostejše težave špargljev

/

Najpogostejši škodljivci

Špargljeva muha

Najpogostejše bolezni

Rje, Siva plesen

Izdelki za varstvo

OPIS SPRAVILA

Režemo poganjke sproti, vedno jih pustimo nekaj v grmu.

Kdaj in kako pobiramo:

Uporabna vrednost

Beljeni šparglji (beluši) vsebujejo vsaj polovico manj vseh koristnih snovi. Ker je poleg tega tudi njihova vzgoja zahtevnejša, se je na vrtu precej primerneje odločiti za gojenje zelenega šparglja. Bistvo belega šparglja je samo ‘lepši videz’ pridelka. Zeleni šparglji vsebujejo precej vitaminov iz skupine B, veliko vitamina C in E. Alkaloid aspargin pa da našemu urinu tako značilen vonj. Vsebuje tudi razkuževalno eterično olje in nekaj manj znanih, a za telo potrebnih rudnin, kot so kositer, molibden in silicij. Najbolj značilno je njegovo delovanje na ledvični sistem, čisti celotno telo in dobrodelno deluje tudi na jetra.

Zdravilni učinki

Odličen za hujšanje. Znan je po diuretičnem in odvajalnem učinku.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: