Špinača

Špinača spada med špinačnice. Špinača je listnata vrtnina s temno zelenimi listi.

Koristni nasveti za nego rastline:


Idealen dan: LIST

Priporočeno število sadik na osebo: 5

Razdalja v vrsti: 10 cm

Razdalja med vrstami: 45 cm

Temperature sajenja (minimalna): 2°C

Minimalna temperatura za rast: 2°C do 4°C

Izberite najboljšega soseda

Priporočena zelišča in cvetje za mešani posevek:

Koper, Koriander

Primerne cvetlice, zelišča:

/

Priprava tal in sajenje špinače

Seme za direktno setev ali z vzgojo sadik. Sejemo jo spomladi in jeseni, saj zaradi dolgega dneva in visokih temperatur poleti požene v cvet. Jo pa nekateri biološki vrtnarji uporabljajo kot podsevek tistim vrtninam, ki jim je dober sosed, da zastira tla in vzdržuje zemljo rahlo in vlažno.
Sejemo na prosto vsake tri tedne od marca dalje. Izberemo področje vrta, ki je rahlo v senci, sadike preredčimo na razdaljo 10-15 cm. Tla pred setvijo pognojimo z Bio Plantella Nutrivitom za listnate rastline.

Primeren čas za sajenje:

Priporočeni izdelki za pripravo tal in sajenje

Nega špinače

Špinača je izredno hvaležna za Okopavamo in vzdrževanje rahlih tal, zato jo sejemo v vrstice, ki so od 20 do 25 cm narazen. Pri nas lahko kupimo dve sorti: norvak in matador. Norvak zelo slabo prezimi, zato pa v vročini ne gre tako hitro v cvet in tudi listi so bolj temno zeleni. Za poletne setve izberimo to sorto. Matador ima svetlejše in večje liste, vendar veliko bolje prezimi, slabše pa prenaša vročino, zato ga posejemo septembra in oktobra za prezimovanje in spomladansko pobiranje. Temeljno gnojenje in dognojevanje z Bio Plantella Nutrivit za listnato zelenjavo. Okopavamo na 14 dni.
Grebeničenje ali prekrivanje priporočamo 2x/ v sezoni. V sušnem poletju z zalivanjem skrbimo, da so tla ves čas rahlo vlažna. Zalivamo po zemlji. Zalivamo srednje in sicer vso rastno dobo približno 2x na teden.

Izdelki za nego in dognojevanje

Najpogostejše težave špinače

/

Najpogostejši škodljivci

Miši, Uši na rastlinah

Najpogostejše bolezni

Bela gniloba, Listna pegavost

Izdelki za varstvo

OPIS SPRAVILA

Pobiramo zgodaj zjutraj.

Kdaj in kako pobiramo:

Uporabna vrednost

Uporabljamo liste, te lahko kuhamo ali uživamo sveže. Zelo koristen in krepilen je tudi špinačni sok. Pri kuhanju damo liste špinače v vrelo vodo, ne v mrzlo, da ohranimo kar največ koristnih sestavin listov. Peclje odstranimo. Kuhani špinači dodajamo mleko, da se škodljivi oksalati vežejo s kalcijem, tako da jih telo odstrani. Uživamo sveže rastline, saj v postanih poteka reakcija spremembe nitratov v nitrite, enako velja za Uporabljamo liste, te lahko kuhamo ali uživamo sveže. Zelo koristen in krepilen je tudi špinačni sok. Pri kuhanju damo liste špinače v vrelo vodo, ne v mrzlo, da ohranimo kar največ koristnih sestavin listov. Peclje odstranimo. Kuhani špinači dodajamo mleko, da se škodljivi oksalati vežejo s kalcijem, tako da jih telo odstrani. Uživamo sveže rastline, saj v postanih poteka reakcija spremembe nitratov v nitrite, enako velja za postane, že kuhane jedi iz špinače.

Zdravilni učinki

Vsebuje veliko mineralov in vitaminov. Vlaknine pospešujejo prebavo, blagodejno učinkuje proti slabokrvnosti in izboljšuje vid.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: