Topinambur

Rastlino lahko umestimo med gomoljnice. Topinambur je trajnica, ki pod zemljo izrašča podolgovate gomolje s posebnimi izrastki ali bradavicami. Iz gomolja spomladi poženejo zelena stebla, ki lahko zrastejo tudi do tri metre visoko, rastlina pa potem postopoma oleseni. Njeni spodnji listi so srčasti, zgornji pa suličasti, oboji pa so, tako kot tudi stebla, obraščeni z dlačicami. Uživamo hruškaste ali vretenaste gomolje, ki so široki do 3 do 6 cm, dolgi pa 10 cm. Njihova lupina je rumenkasta, lahko pa tudi bela ali rdeča, v notranjosti pa je belo ali rumeno užitno meso. Cvetovi so rumeni, podni sončničnim, saj je topinambur sorodnik sončnice.

Koristni nasveti za nego rastline:


Idealen dan: KORENINA

Priporočeno število sadik na osebo: /

Razdalja v vrsti: /

Razdalja med vrstami: /

Temperature sajenja (minimalna): /

Minimalna temperatura za rast: /

Izberite najboljšega soseda

Dobri sosedi:

/

Slabi sosedi:

/

Koristne rastline v posevku:

/

Primerne cvetlice, zelišča:

/Priprava tal in sajenje topinamburja

Pridelovanje je zelo preprosto. Spomladi tla prekopljemo in pognojimo z organskim gnojilom Plantella Organik, nato pa približno 20 cm globoko posadimo gomolj. Med posameznimi gomolji naj bo vsaj en meter presledka, saj se rastlina zelo razraste.

Primeren čas za sajenje:

Priporočeni izdelki za pripravo tal in sajenjeNega topinamburja

Med rastno sezono ga še enkrat ali dvakrat pognojimo s tekočim gnojilom Bio Plantella Vrt. Gomolji v zemlji prenesejo temperaturo do – 30°C, izkopavamo pa jih jeseni ali pozimi, ko zemlja ni zmrznjena. Nasadi topinamburja radi podivjajo, zato mu na vrtu določimo posebno mesto. Najbolje se obnese kar ob robu kompostnega kupa. Mešani posevki niso priporočljivi, saj hitro preraste druge vrtnine. Največkrat ga posadimo le enkrat, saj se ga nato prav težko znebimo. Vedno namreč ostane v zemlji kakšen gomolj, iz katerega spomladi požene nova rastlina. Z okopavanjem okrog rastlin na 14 dni odstranjujemo plevele, da ne konkurirajo gojenim rastlinam.

Izdelki za nego in dognojevanjeNajpogostejše težave topinamburja

/

Najpogostejši škodljivci

Strune

Najpogostejše bolezni

Pepelasta plesen

Izdelki za varstvo

OPIS SPRAVILA

Sprotna poraba. Shranjevanje do 3 tedne v hladilniku.

Kdaj in kako pobiramo:Uporabna vrednost

Dolgo so ga gojili zaradi dejstva, da je užiten, hkrati pa ima tudi zdravile učinke. Njegove liste se je uporabljalo kot ljudsko zdravilo za zlome kosti in bolečino. Njegovi gomolji vsebujejo veliko sladkorja in se jih zato veliko uporablja za proizvodnjo funkcionalnih sestavin hrane.

Zdravilni učinki

Vsebujejo veliko kalija in vitamina B1, ki podpirata mišice in živce. Včasih se ga obravnava kot elektrolit, saj nosi majhen električni naboj, ki aktivira razne celične in živčne funkcije.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: