Zelena

Zelena spada med korenovke. Poznamo listno, belušno in gomoljčno zeleno, pri nas se najpogosteje uporablja slednja. Rastlina ima izrazit vonj.

Koristni nasveti za nego rastline:


Idealen dan: KORENINA

Priporočeno število sadik na osebo: 2

Razdalja v vrsti: 20 cm 

Razdalja med vrstami: 60 cm 

Temperature sajenja (minimalna): 0°C

Minimalna temperatura za rast: 0°C

Izberite najboljšega soseda

Priporočena zelišča in cvetje za mešani posevek:

Kamilice, Timijan

Primerne cvetlice, zelišča:

Kamilice

Priprava tal in sajenje zelene

Za razliko od drugih korenovk, jo vzgajamo iz sadik, saj ima izredno počasno začetno rast. Pomembno je, da zelene ne sadimo pregloboko, nikoli ne sme rasti globlje, kot raste sadika. Drugače ne naredi gomoljev ali so ti slabi, razvejani in majhni. Za sadike sejemo konec januarja in februarja, in sicer v ogrevane rastlinjake. Zeleno obvezno pikiramo, vendar smo vedno previdni, da ne sadimo globlje, kot je rasla poprej. Na prosto jo lahko presajamo zelo hitro, saj dobro prenaša mraz in nizke temperature, samo če sadike niso vzgojene v pretoplih rastlinjakih. Semena sejemo sredi pomladi v ogrevanem setvenem prostoru ali rastlinjaku s temperaturami nad 10 °C. Za setev uporabimo fino zemljo za setev Bio Plantella Start. Listno zeleno sejemo od sredine marca do sredine aprila, belušno in gomoljčno zeleno pa v maju. Maj in v začetku junija sadimo listno, belušno in gomoljčno zeleno. Sadike pred sajenjem na prosto utrjujemo na nižjih temperaturah in jih presadimo, ko mine nevarnost zmrzali. Presajamo tako, da čim manj oviramo korenine.

Primeren čas za sajenje:

Priporočeni izdelki za pripravo tal in sajenje

Nega zelene

Ker zelena ne prenaša dobro vročine in suše, je redna oskrba z vodo nujna. Ta ne sme zastajati, zato je priporočljivo kapljično namakanje. Namakamo dvakrat tedensko, v globino do trideset centimetrov. Med vrstami naj bo štirideset centimetrov in trideset centimetrov v vrsti med rastlinami. Za celoletno uporabo sadimo do deset rastlin gomoljčne zelene na družinskega člana oz. do šest rastlin belušne zelene na družinskega člana. Belušno zeleno ovijamo s časopisom ali drugim materialom, tako da ven gledajo samo zgornji deli listov. Tudi slamo kot zastirko lahko naložimo okoli rastlin tako visoko. Tako bodo obeljeni deli stebel bolj beli in predvsem bolj krhki. Po potrebi 1x/ tedensko zalivamo prostor okrog rastline. Zalivamo srednje in sicer vso rastno dobo približno 1x na teden.

Izdelki za nego in dognojevanje

Najpogostejše težave zelene

/

Najpogostejši škodljivci

Korenjeva muha, Uši na rastlinah, Strune

Najpogostejše bolezni

Bela gniloba, Listna pegavost zelene, Rje

Izdelki za varstvo

OPIS SPRAVILA

Stebla porežemo pri koreninah.

Kdaj in kako pobiramo:

Uporabna vrednost

V prehrani uporabljamo liste in gomolj ali obeljene in odebeljene spodnje dele listnih pecljev. Bogata je z minerali: kalijem, natrijem, kalcijem, fosforjem, manganom, magnezijem, žveplom, železom, jodom in bakrom. Med vitamini ima veliko vitamina C (predvsem v listih), B 1 in B 2, karotena in vitamina E. Zelo veliko ima tudi eteričnega olja. Zdravilno deluje na vse organe, povezane z izločanjem vode, povečuje spolno moč. Najbolje deluje sveža, zato je zelo priporočljivo pitje svežega soka, ki ga izboljšamo s korenčkom ali paradižnikom. Spravljamo jo lahko pozno jeseni in jo hranimo, zakopano v pesek, v hladnih in vlažnih kleteh. Še bolje pa je, da pustimo, naj prezimi kar na prostem, in jo tako skladiščimo kar na vrtu. V tem primeru gomolje ogrnemo ali jih pokrijemo s slamo, listjem ali posušeno travo. Listje sušimo, ne zamrzujemo, ker izgubi veliko koristnih snovi. Zelene ne skladiščimo skupaj z rastlinami z močnejšim vonjem, kot sta na primer čebula ali česen, saj se lahko navzame njihovega vonja. Posebej v hladilniku jo ločimo od rastlin z močnejšim vonjem, tudi začimbnic in dišavnic.

Zdravilni učinki

Deluje proti revmatizmu, protinu. Odlična za hujšanje, pri napenjanju, zaprtju in sladkorni bolezni.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: