Zelje

Zelje spada med kapusnice. Rastlina oblikuje velike liste in na sredini glavo. Barve so od temno zelene do rumeno zelene in modrih odtenkov. Glave so lahko rahlo sploščene ali koničaste, odvisno od sorte.

Koristni nasveti za nego rastline:


Idealen dan: LIST

Priporočeno število sadik na osebo: 5

Razdalja v vrsti: 45 cm

Razdalja med vrstami: 45 cm

Temperature sajenja (minimalna): 5°C

Minimalna temperatura za rast: 5°C

Izberite najboljšega soseda

Priporočena zelišča in cvetje za mešani posevek:

Ognjič, Žametnice, Koper, Kumina, Kamilice, Timijan, Koriander

Primerne cvetlice, zelišča:

Koriander

Priprava tal in sajenje zelja

Razmnožujemo ga s semeni, ker pa se rado križa z drugimi zeljevkami je dobro, da v premeru 1 do 1,5 km ni drugih vrst. Zgodnje poletne sorte zelja sejemo pozno pozimi ali zgodaj spomladi pod folijo, v topli gredi ali v rastlinjaku. Sejemo v visokokvalitetno bio zemljo za setev Bio Plantella Start. Za glavno poletno sezono sejemo zgodnje zelje aprila, maja in v začetku junija , pozno zelje pa aprila in maja na gredice na prosto, ki je pognojena s 100% organskim gnojilom Plantella Organik. Sadike po vzniku razredčimo na 15 cm razdalje. Sadimo spomladi za zgodnje zelje in do sredine poletja za pozno zelje v dobro pognojeno gredico, ki ji dodamo Plantella Organik.

Primeren čas za sajenje:

Priporočeni izdelki za pripravo tal in sajenje

Nega zelja

Poznamo rdeče in belo zelje. Včasih smo ga ločili še na zgodnje in pozno zelje, danes pa je pomembno le, v koliko dneh po presajanju lahko pričakujemo, da bo posamezna sorta ali hibrid pripravljen za spravilo. Najzgodnejša bela zelja v primernih pogojih dozorijo v petdesetih dneh, najpoznejša, ki jih pridelujejo le na Primorskem, pa potrebujejo tudi do sto osemdeset dni in več. Zaenkrat velja, da mora biti sorta vsaj devetdesetdnevna, da je primerna tudi za kisanje. Zato se ob nakupu sadik vedno prepričajte o imenu kultivarja in, ali je ta namenjen kisanju. Hibridi se odlikujejo predvsem po enakomernejšem dozorevanju, bolj izenačenem videzu, nekateri pa tudi odpornosti proti različnim boleznim. Nimajo pa naše slovenske duše, tudi kakovost kislega in svežega zelja iz hibridov se ne more primerjati z našemu podnebju in okusu prilagojenimi domačimi sortami. Tla v vrsti in med vrstami rahljamo na 14 dni, da razbijemo skorjo in preprečimo izsuševanje. Okopavamo in pulimo plevel na 14 dni.
Zalivamo srednje in sicer vso rastno dobo približno 1x na teden.

Izdelki za nego in dognojevanje

Najpogostejše težave zelja

/

Najpogostejši škodljivci

Bolhači, Kapusov belin, Kapusova hržica, Kapusova sovka, Polži, Kapusova muha

Najpogostejše bolezni

Bela gniloba, Črna žilavka kapusnic, Črnoba kapusnic, Golšavost kapusnic, Kapusna plesen

Izdelki za varstvo

OPIS SPRAVILA

Pobiramo, ko ima čvrste glave.

Kdaj in kako pobiramo:

Uporabna vrednost

V zelju je veliko vitaminov A, C in vlaknin. Pomaga pri zaprtju, sladkorni bolezni in protinu, krepi organizem ter preprečuje prezgodnje staranje.

Zdravilni učinki

Veliko vitaminov A, C in vlaknin. Pomaga pri zaprtju, sladkorni bolezni in protinu, krepi organizem, preprečuje prezgodnje staranje.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: