Brezplačno svetovanje
1,2,3 Plantellin recept za slivovo marmelado
Sliva za svojo rast ne potrebuje posebnih pogojev, jih je pa koristno uživati za zdravje. Vsebujejo skoraj vse vitamine skupine B. Zmanjšujejo živčni nemir in stres, večajo umsko in delovno moč. Krepijo srce in imunski sistem. Skuhamo si lahko tudi marmelado.
Avtor recepta: Davorin Gamser, univ. dipl. inž. agr.
Sestavine za slivovo marmelado
- 1 kg sliv
- 10 g pektina (kot čisti pektin)
- 1,5 g citronske kisline
- 400 g sladkorja
- Sadje dobro operemo, razkoščičimo in damo kuhat v lonec. Dodamo malo vode (cca 1,5 dl na kg sadja). Kuhamo na močnem ognju in dobro mešamo, da se slive ne primejo dna ali prismodijo. Ko se malo omehčajo (po 20 minutah kuhanja), jih s paličnim mešalnikom rahlo zmešamo (ne preveč, da marmelada obdrži strukturo).
- Posebej pripravimo pektin: odmerjeno količino pektina dobro premešamo z 10-kratno količino sladkorja, ki ga odvzamemo s prvotno odmerjene ločine sladkorja. Ko sadna kaša doseže 60 °C, vanjo dobro umešamo zmes pektina in sladkorja in vse dobro premešamo. Tako se pektin umeša bolj enakomerno in ne nastanejo grudice. Ko ima kaša T 80 °C, umešamo še preostali sladkor in citronsko kislino. Citronska kislina v marmeladi ohrani rdeče rubinasto barvo in okus in marmelada kasneje ne oksidira – ne spremeni barve. Ko marmeladna kaša doseže 100 °C, jo ob neprestanem mešanju kuhamo še 3 minute, nato pa vročo polnimo v kozarčke.
- Kozarčke predhodno dobro umijemo in damo v pečico za 15 minut na 120 °C. Tudi pokrovčke prekuhamo, da so sterilni. Ko kozarce napolnimo, jih dobro zapremo s pokrovčkom in pustimo ohlajati.
Pri vzgoji sočnih in zdravih sliv priporočamo uporabo izdelkov Bio Plantella

Izdelki Plantella so rezultat dolgoletnega znanja, preverjenih raziskav in tehnoloških inovacij priznanega slovenskega proizvajalca Unichem. Ker smo na njih izjemno ponosni, smo jih označili s posebnim pečatom Testirana učinkovitost.
Začnite danes in se prepustite čaru vzgoje lastnih pridelkov. S Plantello in našimi 1, 2, 3 recepti boste lahko v celoti uživali v svežini in okusu domačega vrta.