1,2,3 Plantellin recept za Toskansko pomarolo

Pomarola je priljubljena toskanska jed, ki izkorišča bogastvo svežih in sončnih paradižnikov, ki so značilni za to regijo Italije. Za pripravo te preproste, a okusne omake, boste hvaležni tudi v zimskem času, saj omako lahko tudi hranimo. Ta klasična toskanska jed je preprosta, a nadvse okusna ter odraža avtentičen okus italijanske kulinarike.

Avtorica recepta: Vida Radivojević

Sestavine za Toskansko pomarolo


• 5 kg paradižnika
• 5 srednje velikih korenčkov
• 5 kosov listnate zelene
• 3 – 5 kosov srednje velike vijolične čebule
• 3 – 5 strokov česna
• 3 jedilne žlice oljčnega olja
• veliko bazilike
• sol

1. Paradižnik, korenje in zeleno dobro operemo in zrežemo na drobne kocke. Ločeno operemo in sesekljamo tudi baziliko.

2. V lonec damo domače oljčno olje in ga rahlo segrejemo. Vanj stresemo narezano zelenjavo in pustimo, da se kuha. V začetni fazi posode ne pokrivamo. Po dobri uri dušenja dodamo sol in drobno narezano baziliko. Da se okusi dobro prepojimo, kuhamo še 15 minut, nato omako prelijemo v pekač ali ognjevarno posodo.

3. Pečico ogrejemo na 180 °C in vanjo položimo pekač z omako. Pečemo toliko časa, dokler omaka ne dobi želene gostote. Kozarčke za hrambo umijemo, steriliziramo in vanjo vlijemo še vročo omako. Dobro zatesnimo in pokrijemo z odejo, dokler se kozarci ne shladijo.


Izdelki Plantella so rezultat dolgoletnega znanja, preverjenih raziskav in tehnoloških inovacij priznanega slovenskega proizvajalca Unichem. Ker smo na njih izjemno ponosni, smo jih označili s posebnim pečatom Testirana učinkovitost.

Začnite danes in se prepustite čaru vzgoje lastnih pridelkov. S Plantello in našimi 1, 2, 3 recepti boste lahko v celoti uživali v svežini in okusu domačega vrta.