Jagodičevje

Vrtnarjenje nam nudi užitek, rekreacijo in sprostitev doma, a hkrati v naravi. Omogoča nam uživanje v lepo urejenem vrtu, ali pa vzgojiti domače sadje in zelenjavo, ob tem pa nas spodbuja k varovanju planeta. Vrtnarite z nami.

Ko se jagode znajdejo v težavah

Jagode so med najbolj priljubljenimi sadeži na naših vrtovih, a njihova rast in razvoj pogosto spremljajo različne težave. Ne le zunanji, neživi dejavniki, kot so neugodne vremenske razmere, lahko zavirajo njihov uspeh, temveč tudi številni živi dejavniki, kot so bolezni in škodljivci. Te nadloge lahko pridelovalcem povzročajo veliko preglavic, zato je pomembno, da se zavedamo njihovega izvora in vpliva.
Preberi večKo se jagode znajdejo v težavah

Domače jagodičevje: naj bo jagod, borovnic in malin dovolj za vse

Jagodičevje je pri nas vse bolj priljubljeno, saj je zelo okusno in osvežujoče, hkrati pa so okusni drobni sadeži, kot so jagode, borovnice ali maline pravi vitaminski zaklad. Vsebujejo veliko antioksidantov, zato ne smejo manjkati v nobenem vrtu. Jagodičnjak je lahko del sadovnjaka, če imamo prostora dovolj, čudovito pa se obnese tudi v kombinaciji z okrasnimi rastlinami, saj tako v različnih letnih časih pričara posebno lepoto vrta.
Preberi večDomače jagodičevje: naj bo jagod, borovnic in malin dovolj za vse

Kako izbrati pravo količino zemlje?

Pri vzgajanju rastlin v loncih je ključnega pomena izbira pravilnega obsega zemlje, saj ima le-ta pomemben vpliv na rast, razvoj in vitalnost vaših rastlin. Različne embalaže z zemljo, ki so dostopne na trgu, včasih lahko povzročijo zmedo. Vendar s pravimi smernicami in praktičnimi nasveti lahko zagotovite optimalne pogoje za uspešno gojenje vaših rastlin.
Preberi večKako izbrati pravo količino zemlje?

5 pravil za sajenje sadnega drevja

Zagotovo smo si enakega mnenja, da je sadje z domačega drevesa najokusnejše. Razlogov za to je več. A če tega ne poskusimo, ne moremo vedeti, saj je to izjemen občutek, da ne omenjam višje kakovosti. Verjetno poznate tisto modrost, da je treba v življenju napisati vsaj eno knjigo, poskrbeti za potomca in posaditi vsaj eno lastno sadno drevo. Pa ga znate pravilno izbrati in posaditi?
Preberi več5 pravil za sajenje sadnega drevja

Vzgojite svoje jagodičevje

Mnoge družine so se v zadnjem času odločile, da na vrtu, terasi ali balkonu pridelajo vsaj nekaj domačega sadja. Glede na to, da drevesaste sadne vrste potrebujejo več prostora za rast, nam odlično rešitev nudi jagodičevje. To namreč uspeva tudi na relativno majhnem prostoru.
Preberi večVzgojite svoje jagodičevje

Zaščitimo vrt pred mrazom

Temperature se naglo nižajo in kmalu nas bo presenetil tudi sneg. Na vrtu je še kar nekaj zelenjave, pa tudi sadno drevje bo ostalo zunaj, izpostavljeno vremenskim neprilikam. A lahko jim pomagamo čim bolje prezimiti, ker bodo tako v boljši kondiciji za prihodnjo sezono.
Preberi večZaščitimo vrt pred mrazom

Jesenska priprava vrta

Osnova vsakega pridelovanja rastlin so vedno rodovitna in živa tla. Brez kakovostnih tal nam tudi odlična semena, sadike, zalivanje, škropljenje in kakršnikoli drugi dobri ukrepi na vrtu ne pomagajo. Jeseni je čas, da tla pripravimo za pomladansko obdelavo.
Preberi večJesenska priprava vrta