Sadno drevje

Vrtnarjenje nam nudi užitek, rekreacijo in sprostitev doma, a hkrati v naravi. Omogoča nam uživanje v lepo urejenem vrtu, ali pa vzgojiti domače sadje in zelenjavo, ob tem pa nas spodbuja k varovanju planeta. Vrtnarite z nami.

10 najpogostejših napak pri sajenju sadnega drevja

Zagotovo smo si enakega mnenja, da je sadje z domačega drevesa najokusnejše. Razlogov za to je več. A če tega ne poskusimo, ne moremo vedeti, saj je to izjemen občutek, da ne omenjam višje kakovosti. Verjetno poznate tisto modrost, da je treba v življenju napisati vsaj eno knjigo, poskrbeti za potomca in posaditi vsaj eno lastno sadno drevo. Pa ga znate pravilno izbrati in posaditi?
Preberi več

Zaščitimo vrt pred mrazom

Temperature se naglo nižajo in kmalu nas bo presenetil tudi sneg. Na vrtu je še kar nekaj zelenjave, pa tudi sadno drevje bo ostalo zunaj, izpostavljeno vremenskim neprilikam. A lahko jim pomagamo čim bolje prezimiti, ker bodo tako v boljši kondiciji za prihodnjo sezono.
Preberi več

Asimina (indijska banana) v družinskem vrtu

Asimina ali indijanska banana je atraktivna sadna vrsta, ki je zadnja leta zelo zaželena na naših vrtovih. Je zelo prilagodljiva, zdrava in nezahtevna za vzgojo iz sadike, sadeži asimine pa imajo kar 3x več C-vitamina od jabolka. Upoštevajte nasvete strokovnjakov za vzgojo. Uspeh ne bo izostal!
Preberi več

Posadimo sadno drevo

Najboljši čas za sajenje sadnega drevja je jesen. Pomembno je izbrati dobro sadiko in slediti pravilnim smernicam sajenja, da rastlini zagotovimo dober štart in pravilen razvoj. Razvoj sadik je namreč v veliki meri odvisen od kakovosti tal, v katerih raste: samo v dobro pripravljeni zemlji, bogati s humusom in hranili, lahko sadika razvije zdrave korenine in zraste v zdravo rastlino.
Preberi več

Pravi čas za prvo škropljenje sadnega drevja in jagodičevja

Dandanes najdemo po vrtovih široko paleto sadnih rastlin. Raznolikost sadnih vrst nas čez leto razveseljuje s svojo rastno obliko, lepimi cvetovi in okusnimi plodovi. Če želimo dober pridelek pa je potrebno ujeti pravi čas za škropljenje, ki bo bistveno zmanjšalo težave z škodljivci in boleznimi v domačem sadovnjaku.
Preberi več

Zimska rez vinske trte

Zimska rez je v vinogradu najpomembnejši zimski oziroma zgodaj spomladanski ukrep, s katerim se odreja potencial rodnosti trte in s trt odstranjuje ves poškodovani, okuženi (odmrli, strohneli, suhi) in neroden les. Pred rezjo se je treba najprej vprašati, kaj želimo z rezjo doseči oziroma, kaj je namen gojenja trte – grozdje ali listi za senco?
Preberi več

Zakaj je pomembno organsko gnojenje?

V brezplačnem vodiču ZAKAJ JE POMEMBNO ORGANSKO GNOJENJE? strokovnjaki na enem mestu izpostavljajo vse pomembne vidike organskega gnojenja. V branje ga priporočamo vsem, ki želite izvedeti vse od a do ž o organskem gnojenju in se želite pred nakupom dobro informirati.
Preberi več