Sobne rastline

Vrtnarjenje nam nudi užitek, rekreacijo in sprostitev doma, a hkrati v naravi. Omogoča nam uživanje v lepo urejenem vrtu, ali pa vzgojiti domače sadje in zelenjavo, ob tem pa nas spodbuja k varovanju planeta. Vrtnarite z nami.

Ali radi preveč zalivate sobne rože?

Nekateri gojitelji rastlin se ne morejo upreti zalivanju. Vsak znak hiranja jemljejo kot znak pomanjkanja vode. Seveda s tem lahko uničijo marsikatero lepo sobno lončnico. Poglejmo, katere so odporne na preveč zalivanja, včasih pa ga celo potrebujejo.
Preberi več

Pravilen izbor in namestitev sobnih rož v stanovanju

Sobne rastline so pozimi v notranjih prostorih izpostavljene precej slabim razmeram. Zrak je večinoma presuh, v prostorih je velikokrat pretoplo. Kadar zračimo, pa jih doseže hladen zrak, ki predstavlja stres. Zato je še posebej pomembno, da rastlinam zagotovimo ustrezen prostor, lego in nego.
Preberi več

Sobne rastline med dopustom

Sobne rastline potrebujejo redno oskrbo, zato se pred dopustom vedno sprašujemo, kdo bo namesto nas skrbel zanje. Če imamo dobre sosede ali sorodnike, ki znajo delati z rastlinami, to navadno ni problem. Kaj pa, če imamo slabe izkušnje ali pa nimamo nikogar, na kogar se lahko obrnemo? Preverite nekaj rešitev.
Preberi več

Kaj kupimo, če kupimo poceni substrat?

Ponudba raznovrstnih zemelj za sajenje in presajanje rastlin je vsako leto bolj pestra, cenovni razpon za posamezen tip substrata pa velik. Kljub temu da na začetku ni videti bistvenih razlik med dražjimi in cenejšimi zemljami, pa se napačen izbor pokaže kasneje, ko se pojavlja vse več težav z rastlinami.
Preberi več

Presajanje orhidej po korakih

Pri presajanju orhidej je ključnega pomena pravilna izbira substrata. Za bujno cvetenje, zdravo rast in razvoj priporočamo presajanje rastlin vsaki dve leti oziroma vselej, če je lonček postal premajhen ali če se je substrat zgostil. Opozorilni znak za presajanje je tudi, ko opazimo, da večina korenin raste mimo lončka. Najboljši čas presajanja je takoj po končanem cvetenju ali pred novim obdobjem rasti. 
Preberi več