Trata in okrasni vrt

Vrtnarjenje nam nudi užitek, rekreacijo in sprostitev doma, a hkrati v naravi. Omogoča nam uživanje v lepo urejenem vrtu, ali pa vzgojiti domače sadje in zelenjavo, ob tem pa nas spodbuja k varovanju planeta. Vrtnarite z nami.

Tudi na vrtu se zavarujte pred klopi

Klopi se skrivajo v grmovju, visoki travi in ​​listju, vendar pa se mnogi od nas ne zavedamo, da nas lahko ogrožajo tudi na našem zelenjavnem vrtu. Zato je izjemno pomembno, da pomislimo na svojo zaščito in sprejmemo temu primerne ter ustrezne ukrepe.
Preberi več

Tako se na vrtu zaščitimo pred komarji

Toplejše temperature v vrt prikličejo vrtičkarje. V kombinaciji z vlago in dežjem pa tudi komarje. Poleg tega, da se moramo za delo primerno opremiti z orodjem, sadikami, semeni, zemljo in različnimi gnojili, pa ne smemo pozabiti na svojo varnost in udobje. Poskrbite za svoje zdravje, zato naj bo zaščita pred komarji na prvem mestu.
Preberi več

Vpliv dežja na vaše rastline – preprečite gnitje korenin

Vpliv dežja na vaše rastline je neizogiben del vrtnarskega izziva, še posebej v obdobjih, ko deževje postane obilnejše. Čeprav je voda ključna za rast in razvoj rastlin, prekomerna izpostavljenost vodi in njeno zastajanje lahko privedeta do gnitja korenin, kar lahko negativno vpliva na zdravje in produktivnost vašega vrta.
Preberi več

Do sence z rastlinami v loncih in koritih

Vroče poletne dni vedno lažje prenašamo v družbi rastlin. Še posebej, če nam te nudijo senco na domači terasi ali v katerem drugem bivalnem kotičku ob hiši. Senco največkrat nudijo hitro rastoče enoletne rastline, tiste, ki rastejo navpično iz posod, pa so lahko okras čez celo leto. Sedaj je čas za pripravo in sajenje rastlin, ki nam bodo poleti nudile senco.
Preberi več

Čas je za rez grmovnic, ki cvetijo poleti

Spomladi cvetoči grmi imajo cvetne brste pripravljene že od prejšnjega poletja, zato vsaka zimska rez manjša količino cvetov.  Pri poleti cvetočih grmovnicah pa je drugače. Cvetni brsti se pri njih razvijejo na vejah,  ki zrastejo od pomladi do poletja, zato jih režemo pozimi. Močnejše kot bodo veje in bolje kot bodo osvetljene, lepša bo grmovnica.
Preberi več

Kako do lažjega vzdrževanja vrta

Čeprav si vsi želimo imeti lep in praktičen vrt se nam včasih zdi, da ga preprosto ne obvladamo več. Neprestana košnja, plevel, zalivanje, obrezovanje, skrb za varstvo rastlin in še marsikaj nam pobere več časa kot si želimo, zato ga manj ostane za uživanje, igro z otroki in druženje s prijatelji v vrtnem kotičku.
Preberi več

Zaščitimo vrt pred mrazom

Temperature se naglo nižajo in kmalu nas bo presenetil tudi sneg. Na vrtu je še kar nekaj zelenjave, pa tudi sadno drevje bo ostalo zunaj, izpostavljeno vremenskim neprilikam. A lahko jim pomagamo čim bolje prezimiti, ker bodo tako v boljši kondiciji za prihodnjo sezono.
Preberi več

Trava v poletni vročini – kako jo oživiti?

Visoke temperature z daljšimi obdobji suše in le redkimi prekinitvami s padavinami močno oslabijo trato. Če travo vsaj občasno zalijemo in dognojimo, bo bolje preživela poletje in nas nagrajevala s svojo mehkobo. Preverite 5 nasvetov strokovnjakov za sanjsko trato!
Preberi več