Zelenjavni vrt

Vrtnarjenje nam nudi užitek, rekreacijo in sprostitev doma, a hkrati v naravi. Omogoča nam uživanje v lepo urejenem vrtu, ali pa vzgojiti domače sadje in zelenjavo, ob tem pa nas spodbuja k varovanju planeta. Vrtnarite z nami.

Je kolobarjenje pogoj za dobro letino?

Če začnemo o vrtnarjenju v prihajajoči sezoni razmišljati dovolj zgodaj in si delo v zelenjavnem vrtu skrbno načrtujemo, bomo vrtne površine tudi bolje izkoristili, kar pa prinaša tudi prihranek na času in denarju.
Preberi več

Vzgoji svojo zelenjavo na visokih gredah

Visoka greda predstavlja priložnost, da vzgojimo nekaj domačih vitaminov tudi če nimamo prostora za klasičen zelenjavni vrt, ker pri njej odpadejo mnoga »težaška« dela, ki so potrebna pri klasičnem vrtnarjenju, a je primerna tudi za bolj zaposlene ljubitelje domače zelenjave. Za olajšanje dela na vrtu obdelovalno površino dvignemo od tal in tako nastanejo visoke grede.
Preberi več

Fižol je nasiten in hvaležen za vzgojo

Ko so v 16. stoletju fižol prinesli v naše kraje, se je tu hitro udomačil. Ker vsebuje različne beljakovine, nasitne ogljikove hidrate ter vse pomembne minerale in vitamine, že od nekdaj velja za meso revnih. V času draginje s fižolom lahko nadomestimo različno hrano, hkrati pa je hvaležen in poceni za vzgojo.
Preberi več

Pametni kmetje imajo debel krompir

V sedanjih časih draginje se trudimo čim več zelenjave pridelati na domačih vrtičkih. Eno pomembnejših živil, ki se večkrat tedensko znajde na naših krožnikih je prav zagotovo krompir. Z izbiro prave sorte in upoštevanjem usmeritev strokovnjakov lahko pridelate zdravo, predvsem pa obilno ozimnico.
Preberi več

V 5 korakih do prihranka z domačim vrtom

V času draginje iščemo različne načine za varčevanje. Z vzgojo domače zelenjave lahko znatno znižamo strošek nakupov v trgovini. Prihranek pa je odvisen od različnih dejavnikov: velikosti vrta in kakovosti zemlje, izbrane vrste in pričakovane količine zelenjave ter seveda naše iznajdljivosti.
Preberi več

Z izboljšanimi tlemi do večjega pridelka

V ekološkem vrtičku je tako skrb za zemljo najvažnejše opravilo, da pa bi tla lahko pravilno obdelovali in primerno gnojili, moramo najprej ugotoviti, kakšno vrsto sploh imamo. Samo tako nas bodo nagradila z bogato letino.
Preberi več

Najceneje je, da sadike vzgojimo kar sami

Samooskrba na lastnem vrtu omogoča vzgojo kakovostne domače zelenjave in sadja, z upoštevanjem nekaj nasvetov pa nam pomaga tudi privarčevati. Najboljši način, da prihranimo denar pri samooskrbi je, da sami vzgojimo sadike zelenjave, ki jo bomo posadili v vrt.
Preberi več

Zaščitimo vrt pred mrazom

Temperature se naglo nižajo in kmalu nas bo presenetil tudi sneg. Na vrtu je še kar nekaj zelenjave, pa tudi sadno drevje bo ostalo zunaj, izpostavljeno vremenskim neprilikam. A lahko jim pomagamo čim bolje prezimiti, ker bodo tako v boljši kondiciji za prihodnjo sezono.
Preberi več

Jesenska priprava vrta

Osnova vsakega pridelovanja rastlin so vedno rodovitna in živa tla. Brez kakovostnih tal nam tudi odlična semena, sadike, zalivanje, škropljenje in kakršnikoli drugi dobri ukrepi na vrtu ne pomagajo. Jeseni je čas, da tla pripravimo za pomladansko obdelavo.
Preberi več

Česen je najbolje saditi jeseni

Jeseni posajen česen bo praviloma večji, ostrejšega okusa in lažje se bo lupil od tistega, ki ga posadimo zgodaj spomladi. Ker ni toplotno zahteven, ga sadimo jeseni, dokler ne zmrzuje. Preverite, kako...
Preberi več

Neugodne vremenske razmere vplivajo na naš pridelek

V poletnem času so različne vrtne kulture v občutljivejši fazi rasti, zato jih neugodne vremenske razmere zelo prizadenejo. Hitra nihanja temperatur, toča, suša ali močan veter, izčrpavajo rastline. Kljub temu pa lahko pridelamo slasten in zdrav pridelek.
Preberi več