Setveni koledar vrtnih opravil: junij 2020

Setveni koledar Marije Thun na podlagi starih izročil in dolgoletnega študija in preizkušanja za vsak dan posebej upošteva pot Lune ter gibanje planetov, na njihovi podlagi pa napoveduje pozitivne in negativne posledice medsebojnih odnosov. Na podlagi teh strokovnih izračunov lahko napoveduje ugodne dni za delo z rastlinami:

Legenda:

Legenda
KORENINA
Legenda
LIST
Legenda
CVET
Legenda
PLOD
Legenda
PRESAJANJE in SAJENJE
1
1
Ponedeljek Ponedeljek
2
2
Torek Torek
3
3
Sreda Sreda
4
4
Četrtek Četrtek
5
5
Petek Petek
6
6
Sobota Sobota
7
7
Nedelja Nedelja
8
8
Ponedeljek Ponedeljek
9
9
Torek Torek
10
10
Sreda Sreda
11
11
Četrtek Četrtek
12
12
Petek Petek
13
13
Sobota Sobota
14
14
Nedelja Nedelja
15
15
Ponedeljek Ponedeljek
16
16
Torek Torek
17
17
Sreda Sreda
18
18
Četrtek Četrtek
19
19
Petek Petek
20
20
Sobota Sobota
21
21
Nedelja Nedelja
22
22
Ponedeljek Ponedeljek
23
23
Torek Torek
24
24
Sreda Sreda
25
25
Četrtek Četrtek
26
26
Petek Petek
27
27
Sobota Sobota
28
28
Nedelja Nedelja
29
29
Ponedeljek Ponedeljek
30
30
Torek Torek

 • Čebulnice, kot so: por, čebula, česen je potrebno redno okopavati in odstranjevati plevel. Imajo majhen, šopast koreninski sistem in potrebujejo redno zalivanje v času suše. Če konice rumenijo, jih je treba dognojiti. Uporabimo tekoče gnojilo Bio Plantella Vrt, ki vsebuje morske alge.

 • Koleraba in repa sta izrazito poznojesenski vrtnini, zato ju sejemo junija, julija in avgusta. Zgodnejša setev nam uide v cvet. Koren potrebuje veliko kalija, zato zemljo pripravimo pred sejanjem z organskim gnojilom Plantella Organik K.

 • Za vse, ki imamo z zalivanjem težave, so najboljša korita z vodno rezervo. Korita naj imajo dvojno dno, na dnu pa zbiralnik ali rezervoar za vodo. Pomembno je, da zalivamo po zemlji, ne samo v tulec, ki naj bi bil namenjen temu.
 • Da vzpodbudimo nastavljanje cvetov in podaljšamo cvetenje, vse balkonske rastline gnojimo s tekočim gnojilom Plantella Cvet. Morske alge v gnojilu izboljšajo ukoreninjanje in pospešijo odziv imunskega sistema na napad bolezni ali škodljivca.

 • Proti vsem letečim škodljivcem nastavimo v korita Bio Plantella Rumene lepljive ploščice v obliki metuljčkov, ki s svojo barvo privabljajo žuželke, med njimi tudi rastlinjakovega ščitkarja. Redno pregledujemo vse okrasne rastline. Na poganjkih se pojavljajo uši in gosenice metuljev. Te takoj poškropimo z naravnim sredstvom Bio Plantella Flora kenyatox verde plus. V času ko pričakujemo napad škodljivca, škropimo z naravnim sredstvom Bio Plantella Thymi. Vsebuje izvleček iz timijana in brina, kar učinkuje odganjalno na škodljivce. Škropljenje ponavljamo na 3 – 5 dni.

 • Dognojimo vse listnate rastline (zelje, cvetača, ohrovt, brokoli, blitva, solata,…) z organskim gnojilom Bio Plantella Nutrivit za listnate rastline, ki vsebuje veliko naravnega kalija.

 • Če opazimo rjave liste na luštreku, peteršilju in zeleni, je velika verjetnost, da je prišlo do napada zelenine muhe. V okuženih listih, ki rjavijo, je črviček, ličinka muhe. Vse ročno odstranimo in uničimo.

 • Še vedno je čas za sajenje plodovk (paradižnik, kumare, papriko,…). Pri sajenju v sadilno jamico dodamo organsko gnojilo Bio Plantella Nutrivit za paradižnik. Tako bo dovolj hranil za začetno rast.
 • Junij je pravi čas za redčenje plodov na sadnem drevju. Na deblo namestimo Bio Plantella Lepljivi trak, s čimer preprečimo škodljivcem dostop do krošnje.

 • Visok paradižnik z nedeterminirano rastjo vzgajamo eno ali dvostebelno. V naših rastnih pogojih se je bolje izkazala enostebelna vzgoja, tako namreč plodove lahko hitreje oberemo. Če vzgajamo rastlino z dvema stebloma, dobimo več plodov, vendar ti včasih ne dozorijo.
 • Pomembno je vse plodovke redno dognojevati s tekočim kalcijevim listnim gnojilom Bio Plantella Kalcij za paradižnike. Tako preprečimo gnilobo okoli muhe plodu. Zalijemo ali poškropimo rastline  na 14 dni.

 • Korenovke obvezno redčimo in ustvarimo posameznim rastlinam prostor za bujno rast. Korenček na razdaljo 3 – 4 cm, repo in kolerabo pa 10 – 12 cm. Mlade razredčene rastlinice presadimo, podarimo sosedom ali pojemo, saj so prava vitaminska in mineralna bomba.

 • Za dobro rast korenovke potrebujejo vlago, zato jih v suši obvezno zalivamo oz. namakamo. Kot vedno je kapljično namakanje najboljše, saj ne močimo listov in ne trošimo preveč vode. Tudi zastirka je dobrodošla, ker vzdržuje talno vlago in preprečuje rast plevelom. Ne pozabimo na dognojevanje s tekočim gnojilom Bio Plantella Vrt, ki vsebuje morske alge. To pomeni veliko kalija (K) za korene, za dober pridelek.

 • Vrtnice in ostale okrasne rastline imajo v začetku poletja veliko glivičnih okužb: plesni, pepelovke in rje. Pomembno jih je redno krepiti s sredstvom iz njivske preslice Bio Plantella Natur.

 • V primeru toče ali sodre nastanejo na rastlinah hude poškodbe. Skozi nastale rane hitro vstopi okužba. Da pospešimo okrevanje, celjenje ran in okrepimo imunski sistem, rastline škropimo s tekočim organskim gnojilom Bio Plantella Vita. Vsebuje biostimulante, kot so vitamini in aminokisline, ki pospešijo okrevanje in spodbudijo odzivnost imunskega sistema.

 • Radič lahko gojimo čez vse leto, večinoma pa ga pridelujemo za jesensko-zimski čas, ko je drugih solat manj. Uspeva na lažjih in težjih tleh, na toplih sončnih legah. Zelo visoke temperature včasih povzročijo slabšo rast. Sejemo ga v juniju, sadike pa presajamo v juliju.

 • Junij je pravi čas za rez živih mej. Tako listnatih kot iglastih. Režemo tako, da skrajšamo mlado pomladno rast in damo meji obliko.
 • Na dan za list dognojimo listnate žive meje. Za listnato živo mejo lahko uporabimo organsko gnojilo Plantella Organik, ki ga posujemo pred dežjem. Iglavce pa dognojimo s Plantella Specialnim gnojilom za iglavce. Tako bo dovolj magnezija za temno zeleno barvo.

 • S setvijo endivije začnemo v drugi polovici junija, nadaljujemo pa vse do srede septembra. S setvijo ne prehitevajmo, ker je endivija rastlina kratkega dne. Prezgodaj posajena solatnica bo naredila cvet, kar pomeni, da bomo manj pridelali. Zemljo pripravimo z organskim gnojilom Bio Plantella Nutrivit za listnato zelenjavo.

 • Vse plodovke za veliko kakovostnih plodov in pravilno rast dognojujemo s tekočim organskim gnojilom iz morskih alg Bio Plantella Organsko gnojilo za paradižnike. Ne pozabimo na redno dodajanje tekočega listnega gnojila Bio  Plantella Kalcij za paradižnike na 10 dni. Tako preprečimo gnilobo okoli muhe plodu.
 • Na dan za plod skrbimo za vse plodovke. Pri paradižniku odstranjujemo zalistnike in liste do prvega cvetnega poganjka. Tako pod njim naredimo prostor za ostale vrtnine, kot so različne solatnice in špinačnice ter zelišča.

 • Pri kumarah na začetku mlade poganjke usmerimo na mrežo in morda jih po potrebi usmerjamo tudi med rastjo. Na mreži bo med listi bolj zračno, zato bodo rastline bolj zdrave. Tudi plodovi bodo čisti. Po petem listu lahko glavni poganjek odtrgamo, da spodbudimo rast stranskih poganjkov. Kumare redno pobiramo, kajti takrat tudi nastavljajo več cvetov in plodov. Pri pobiranju ali trganju pazimo, da odtrgamo samo plod. Zato trgamo z obema rokama in natančno. Za veliko plodov jih tedensko dognojimo s tekočim gnojilom iz morskih alg Bio Plantella Vrt.

 • Pri okopavanju krompirja ga še dognojimo. Uporabimo organsko gnojilo Plantella Organik K, ki vsebuje veliko naravnega kalija. Ta je pomemben za razvoj velikih gomoljev. Gnojilo malo zakopljemo v zemljo in dobro zalijemo, če ne bo dežja.
 • Sadno drevje dognojujemo s Plantella Sadjarskim gnojilom. Gnojilo posujemo pred dežjem po obodu krošnje. Tako bo dovolj hranil za večji pridelek.

 • Na dan za korenino okopavamo korenovke in jih dognojujemo. Za večje vrtove uporabimo ekološko organsko gnojilo Plantella Organik, ki ga rahlo zakopljemo v zemljo pred dežjem ali dobro zalijemo.

 • Čebulnice, kot so por, čebula, česen, je treba redno okopavati in odstranjevati plevel. Imajo majhen, šopast koreninski sistem in potrebujejo redno zalivanje v času suše. Če konice rumenijo, jih je treba dognojiti. Uporabimo tekoče gnojilo Bio Plantella Vrt, ki vsebuje morske alge.

Da vzpodbudimo nastavljanje cvetov in podaljšamo cvetenje, vse balkonske rastline gnojimo s tekočim gnojilom Plantella Cvet. Morske alge v gnojilu izboljšajo ukoreninjanje in pospešijo odziv imunskega sistema na napad bolezni ali škodljivca. Vse odcvetele cvetove redno odstranjujemo, saj tako zmanjšamo možnost pojava bolezni in pospešimo rast novih cvetnih nastavkov.

 • V primeru sodre ali toče so rastline v šoku in poškodovane. Takoj jih škropimo s tekočim organskim gnojilom Bio Plantella Vita, ki vsebuje aminokisline in vitamine, ki pospešijo celjenje ran, spodbudijo imunski sistem in zmanjšajo šok. Škropljenje ponovimo čez 3 dni.

 • Vrtnine gredo prej ali slej v cvet, ker je to del naravnega procesa, saj gre za razmnoževanje. Dolžina dneva ima največji vpliv na pojav cvetenja. Poleg tega ima vpliv na pojav tega tudi sušni oziroma vodni stres, ki pospeši proces. Najmočnejše rastline pustimo, saj bomo tako zelo enostavno pridelali lastno seme.
 • Da zmanjšamo možnost uhajanja v cvet, vsem vrtninam, kot so kapusnice, solatnice in špinačnice, zagotovimo dovolj vode, sadimo jih v senco višjih rastlin, kot sta paradižnik ali visok fižol. Ne pozabimo na gnojenje s kalijem, pri čemer uporabimo tekoče organsko gnojilo Bio Plantella vrt.

 • Na dan za list se borimo proti polžem, ki jim sila teknejo. Uporabimo Bio Plantella Arion proti polžem. Sredstvo enostavno potresemo okoli rastlin po vrtu.
 • Na kapusnicah (zelje, cvetača, brokoli, ohrovt,…) smo pozorni na napad škodljivcev. Vse gosenice in večje hrošče odstranimo ročno. Da preprečimo nov napad, vse rastline redno škropimo z naravnim sredstvom Bio Plantella Thymi, ki vsebuje izvlečke timijana in brina, ki odganjajo škodljivce.

 • Vse plodovke za veliko kakovostnih plodov in pravilno rast dognojujemo s tekočim organskim gnojilom iz morskih alg Bio Plantella Organsko gnojilo za paradižnike. Ne pozabimo na redno dodajanje tekočega listnega gnojila Bio  Plantella Kalcij za paradižnike na 10 dni. Tako preprečimo gnilobo okoli muhe plodu.

 • Pri paradižniku odstranjujemo zalistnike, pri kumarah in bučkah odstranimo vršiček po devetem listu. Tako poskrbimo za več plodov in pravilno rast. Nujno je seveda kombinirati z rednim dognojevanjem s tekočim gnojilom Bio Plantella Organsko gnojilo za paradižnike.

 • Na sadnem drevju smo začeli s poletno rezjo. Odstranjujemo bohotivke in oblikujemo krošnjo. Večje rane zamažemo s cepilno smolo Bio Plantella Arbosan. Obenem še dognojimo sadno drevje z gnojilom Plantella Sadjarsko gnojilo.

 • Korenje, kolerabo, redkvico in ostale korenovke redno zalivamo, saj drugače koreni popokajo. Za ozimnico je sedaj pravi čas za sejanje rdeče pese. Če rastoče sadike rdeče pese presadimo, ko so listi visoki okoli 10 cm, jim zagotovimo dovolj prostora za pravilno rast.

 • Za dobro rast korenovke potrebujejo vlago, zato jih v suši obvezno zalivamo oz. namakamo. Kot vedno je kapljično namakanje najboljše, saj ne močimo listov in ne trošimo preveč vode. Tudi zastirka je dobrodošla, ker vzdržuje talno vlago in preprečuje rast plevelom. Ne pozabimo na dognojevanje s tekočim gnojilom Bio Plantella Vrt, ki vsebuje morske alge. To pomeni veliko kalija (K) za korene, za dober pridelek.

 • Na vrtnicah odstranimo odcvetele cvetove, da preprečimo pojav bolezni. Odrežemo nad bližnjim močnim očesom. Tako se bodo razvili novi, močni poganjki. Za lepo cvetenje jih dognojimo s Plantella Specialnim gnojilom za vrtnice.

* Podatki so vzeti z dovoljenjem avtorjev iz Setvenega priročnika Marije Thun, ki ga v Sloveniji v neskrajšani obliki izdaja Založba Ajda.
PODELITE PLANTELLIN NASVET S PRIJATELJI:

VEČ PLANTELLINIH VRTNARSKIH NASVETOV

Vrtnarjenje nam nudi užitek, rekreacijo in sprostitev doma, a hkrati v naravi. Omogoča nam uživanje v lepo urejenem vrtu, ali pa vzgojiti domače sadje in zelenjavo, ob tem pa nas spodbuja k varovanju planeta. Vrtnarite z nami.

VEČ PLANTELLINIH VRTNARSKIH NASVETOV?

Naročite jih v svoj e-nabiralnik

Spremljajte praktične nasvete za svoj vrt.
Pridobite nove ideje za vrtnarjenje.
Preverite ponudbo naših izdelkov.

Za uspešen prejem je potrebno obljukati in se strinjati s spodnjo izjavo:

Prejemanje lahko kadarkoli prekličete z odjavo v nogi naših e-sporočil. Z vašimi podatki bomo ravnali z odgovornostjo. Za pošiljanje e-novic uporabljamo Mailchimp.

S klikom na potrditev, ste seznanjeni s tem, da pošljemo vaše podatke na Mailchimp za obdelavo. Preverite več o Mailchimp politiki zasebnosti tukaj.