Setveni koledar vrtnih opravil: april 2024

Setveni koledar Marije Thun na podlagi starih izročil in dolgoletnega študija in preizkušanja za vsak dan posebej upošteva pot Lune ter gibanje planetov, na njihovi podlagi pa napoveduje pozitivne in negativne posledice medsebojnih odnosov. Na podlagi teh strokovnih izračunov lahko napoveduje ugoden dan za delo z rastlinami. V nadaljevanju preberite koledar opravil v mesecu aprilu.

Zelenjavni vrt:


Sadovnjak in vinograd:

 • Proti škrlupu, pepelovki in drugim glivičnim okužbam škropimo z naravnim sredstvom Bio Plantella Natur.
 • Na debla dreves in na oporne kole namestimo Bio Plantella lepljivi trak, ki prepreči gosenicam, pedicem, mravljam in ostalim škodljivcem dostop do drevesne krošnje.
 • Sadovnjak pognojimo s Plantella Specialnim sadjarskim gnojilom. Za drevo, visoko 4 m, bomo porabili 0,5 kg gnojila, ki ga potresemo po obodu krošnje.
 • Po cvetenju proti škodljivcem na obod krošnje namestimo Bio Plantella Rumene lepljive plošče, s čimer polovimo škodljive muhe, zavrtače in zavijače. 
 • Jagodičevje (maline, robide, ribez, josta, sibirske borovnice,…) dognojimo z naravnim gnojilom Bio Plantella Nutrivit za jagode in jagodičevje. Nove poganjke malin in robid privežemo na oporo za lažje obiranje.
 • Da vzdržujemo kisel pH zemlje, ameriške borovnice gnojimo s  Bio Plantella Nutrivit za borovnice in dodamo Bio Plantella Zemlja za borovnice. Če ni padavin, ameriške borovnice zalivamo z deževnico ali postano vodo, saj voda iz vodovoda vsebuje preveč kalcija.
 • V vinogradu odstranjujemo mladike, ki senčijo, so pregoste ali šibke.
 • Za dognojevanje uporabimo Plantella Organik za vinograd, ki vsebuje železo ter ima dodane tudi silikate, bentonit in zeolit.

Vrtna trata:

 • Na trati najprej uničimo mah s sredstvom Plantella Stop mah 3v1, ki vsebuje sredstvo proti mahu, kremenove peske in gnojilo za trato. Za takojšnji učinek uporabimo sredstvo Plantella Stop mah, ki je v tekoči obliki. Ta deluje že v enem dnevu, samo enostavno direktno poškropimo po mahu. Prav tako ne škoduje trati. Uporabimo koncentracijo 50 mL / 1 L vode, ki jo preprosto odmerimo z merilnim pokrovčkom na plastenki.
 • Nadaljujemo z gnojenjem s Plantella Specialnim gnojilom za vse vrste trav, katerega potresemo pred dežjem ali dobro zalijemo. Spomladi gnojimo trikrat: aprila, maja in junija. 
 • Če uporabljamo gnojilo Plantella Formula 365 za travo, potem gnojimo le enkrat v celem letu. Gnojilo je zasnovano tako, da se hranila postopno sproščajo tekom celega leta.
 • Prazna mesta zaradi mahu ali krtin dosejemo z mešanico Plantella Contessa. Za sejanje nove trate na vročih in sušnih legah uporabimo travno mešanico Plantella Adria, za izrazito senčne lege uporabimo mešanico Plantella Viva, za mešane lege pa Plantella Univerzal.
 • Po drugem gnojenju je čas za košnjo in zračenje. Zračenje lahko opravimo z vilami ali ventrikulirnim strojem, nato posujemo Plantella izbrane kremenove peske in jih z metlo vdelamo v luknje.

Okrasni vrt:


Sobne rastline:


Okenske in balkonske rastline:


Izdelki Plantella so rezultat dolgoletnega znanja, preverjenih raziskav in tehnoloških inovacij priznanega slovenskega proizvajalca Unichem. Ker smo na njih izjemno ponosni, smo jih označili s posebnim pečatom Testirana učinkovitost.