Setveni koledar vrtnih opravil: maj 2022

Setveni koledar Marije Thun na podlagi starih izročil in dolgoletnega študija in preizkušanja za vsak dan posebej upošteva pot Lune ter gibanje planetov, na njihovi podlagi pa napoveduje pozitivne in negativne posledice medsebojnih odnosov. Na podlagi teh strokovnih izračunov lahko napoveduje ugoden dan za delo z rastlinami:

1.Nedelja– Krepimo sadike plodovk (paradižnik, paprika, čili, kumare, bučke,…), da bodo imele močan koreninski sitem in čvrsto steblo, predno jih maja presadimo na prosto. Uporabimo tekoče organsko gnojilo Bio Plantella Organsko gnojilo za paradižnike, ki vsebuje morske alge. To pomeni veliko naravnega kalija, ki je pomemben pri razvoju močnega koreninskega sistema in sami čvrstosti rastline.
– Dan za plod je pravi dan za sejanje nizkega fižola. Sejemo ga v skupine in naredimo grmičke ali pa v vrste.
2.Ponedeljek– Čebulnice, kot je por, čebula, česen je potrebno redno okopavati in odstranjevati plevel. Pravi čas za gnojenje je, ko zrastejo listi višine 5 – 10 cm. Uporabimo organsko gnojilom Plantella Organik K in ga posujemo pred dežjem. Kalij je pomemben za razvoj okusne in zdrave čebulice.
3.Torek– Na dan za korenino sejemo korenovke, kot je korenje in pastinak. Seme korenja je dobro samo 2 leti. Seme poduhamo in če diši po korenju, bo v redu. Ker ima trdo lupino, ga lahko namočimo za nekaj ur.
4.Sreda– Ko sejemo korenje, je dobro na 5 cm posejati še seme redkvice. Ta hitro raste in ko jo poberemo, razrahljamo zemljo za korenje. Ker je seme korenja sila majhno, ga zmešamo z mivko in posejemo. Tako ne bo preveč gosta setev, ki bi jo morali redčiti.
5.Četrtek– Ko delamo zasaditev balkonskih lepotic, jih posadimo v petkomponentno zemljo Plantella Balkonia. Ta zelo dobro zadržuje vodo in hranila v območju korenin. Za močno rast začnemo z dognojevanjem s tekočim gnojilom Plantella Cvet. Ima dodane tudi morske alge za večjo odpornost cvetlic.
– Odličen dan je za delo z vrtnicami. Temeljito jih pregledamo za znake bolezni ali napad škodljivca in jih še pognojimo s kristalnim gnojilom Plantella Specialno gnojilo za vrtnice.
6.Petek– Cvetača in brokoli imata za plod rožo. Zato ju dognojimo na dan za Cvet. Uporabimo tekoče organsko gnojilo iz morskih alg Bio Plantella Vrt. Veliko kalija pomeni močan koreninski sistem in dober pridelek ter čvrsto rožo.
7.Sobota– Pri sajenju listnatih rastlin, kapusnic (zelje, ohrovt,…), solatnic in špinačnic uporabimo ekološko organsko gnojilo Bio Plantella Nutrivit za listnate rastline, ki vsebuje vsa potrebna hranila za lepo rast.
– Na dan za list se borimo proti polžem, ki jim sila teknejo. Uporabimo Bio Plantella Arion proti polžem v obliki granul. Sredstvo enostavno potresemo okoli rastlin po vrtu.
8.Nedelja– Dan je za delo z listnatimi rastlinami. Vse posajene rastline na vrtu in v zavarovanih prostorih, kot so rastlinjaki in pokriti tuneli, dognojimo s tekočim organskim gnojilo Bio Plantella Vrt. Ta vsebuje morske alge, kar pomeni veliko količino naravnega kalija. Ta ima pomembno vlogo pri rasti koreninskega sistema in sami čvrstosti rastline.
9.Ponedeljek– Vinsko trto gnojimo z organskim gnojilom Plantella Organik za vinograde, ki vsebuje vsa potrebna hranila za rast in razvoj trte. Dodane ima silikate, ki se vgrajujejo v celično steno trte in jo krepijo v boju proti napadom bolezni. Gnojilo potresemo okoli trte in dobro zalijemo, če ni dežja.
– Dan za plod je pravi dan za sejanje graha. Naredimo mu dobro oporo in ga posejemo v vrste z obeh strani opore. Grah sejemo večkrat letno. V dobrem letu imamo lahko 3 ali celo 4 bere.
– Ameriške borovnice dognojimo z organskim gnojilom Bio Plantella Nutrivit za ameriške borovnice. Po potrebi dodamo še Bio Plantella Zemljo za ameriške borovnice, če se ja ta posedla.
10.Torek– Maj je mesec sajenja plodovk. Pred sajenjem preverimo vremensko napoved. Če je toplo in brez neviht ali ohladitev, je čas, da posadimo plodovke na prosto. To pomeni, da temperatura ne pade pod 12 °C. Drugače še previdno počakamo.
– Pri sajenju plodovk v sadilno jamico nasujemo nekaj granul ekološkega organskega gnojila Bio Plantella Nutrivit za paradižnik in plodovke. Vsebuje vsa potrebna makro in mikro hranila za dobro in pravilno rast. Veliko naravnega kalija pomeni močan koreninski sistem in čvrsto rast rastline.
11.Sreda– Na dan za plod je tudi pravi čas za sejanje visokega fižola. Ta je ljubitelj toplote in potrebuje višje dnevne temperature, enako kot plodovke. Namestimo mu močno oporo.
– Če se na jagodah pojavijo bolezni, kot so listne pegavost, jih takoj poškropimo z naravnim sredstvom Bio Plantella Univerzalni fungicid in bolezen uničimo.
– Jagode, maline, ribez in ostalo jagodičevje dognojimo z ekološkim organskim gnojilom Bio Plantella Nutrivit za jagode. Tako b veliko sladkih plodov.
12.Četrtek– Na dan za korenino okopavamo korenovke. Če ni padavin jih zalijemo in dognojimo. Uporabimo tekoče gnojilo Bio Plantella Vrt, ki vsebuje morske alge. To pomeni veliko kalija za razvoj plodu – korena.
13.Petek– Čebulnice, kot je por, čebula, česen je potrebno redno okopavati in odstranjevati plevel. Imajo majhen, šopast koreninski sistem in potrebujejo redno zalivanje v času suše. Če konice rumenijo, jih je potrebno dognojiti. Uporabimo tekoče gnojilo Bio Plantella Vrt, ki vsebuje morske alge.
14.Sobota– Ko sejemo korenje, je dobro na 5 cm posejati še seme redkvice. Ta hitro raste in ko jo poberemo, razrahljamo zemljo za korenje. Ker je seme korenja sila majhno, ga zmešamo z mivko in posejemo. Tako ne bo preveč gosta setev, ki bi jo morali redčiti.
– Če preveč gosto posejemo korenovke, kot je rdeča pesa, lahko mlade liste porabimo za solato, saj so zelo okusni in polni vitaminov.
15.Nedelja– Da privabimo čebele na naš vrt, je poleg cvetov potrebna tudi voda. Nastavimo jim pivnike: v posodo naložimo mah in zalijemo z vodo. Na mahu se lepo nabere voda in čebele in drugi opraševalci imajo kje pristati.
16.Ponedeljek– Na dan za list gnojimo in zalivamo sobne zelene rastline. Po potrebi jih presadimo v nov, večji lonec in uporabimo zemljo Plantella Premium. Glede na vrsto in zunanjo temperaturo, jih lahko prestavimo na prosto do jeseni.
– Na dan za list dognojimo listnate žive meje. Tako pospešimo mlado rast. Opravimo prvo rez tako, da skrajšamo mlado rast in oblikujemo živo mejo.
– Preberite še več nasvetov Plantellinih strokovnjakov o gnojenju in negi žive meje.
17.Torek– Na vrtu imamo že nekaj organskih odpadkov, ki jih zlagamo v plasteh na kompostni kup. Na vsako plast dodamo pest pospeševalca kompostiranja Bio Plantella Kompost Aktivator. Tako bomo hitreje prišli do kakovostnega komposta.
18.Sreda– Dognojimo vse listnate rastline (zelje, cvetača, ohrovt, brokoli, blitva, solata,…) z organskim gnojilom Bio Plantella Nutrivit za listnate rastline, ki vsebuje veliko naravnega kalija.
– Na dan za list se borimo proti polžem, ki jim sila teknejo. Uporabimo Bio Plantella Arion proti polžem. Sredstvo enostavno potresemo okoli rastlin po vrtu.
– Da okrepimo imunski sistem in njegov odziv v primeru napada bolezni, vse vrtnine škropimo z naravnim sredstvom iz njivske preslice Bio Plantella Natur. Škropimo tedensko in po vsakem močnejšem dežju.
19.Četrtek– Maj je mesec sajenja plodovk. Pred sajenjem preverimo vremensko napoved. Če je toplo in brez neviht ali ohladitev, je čas, da posadimo plodovke na prosto.
– Pri sajenju plodovk v sadilno jamico nasujemo nekaj granul ekološkega organskega gnojila Bio Plantella Nutrivit za paradižnik in plodovke. Vsebuje vsa potrebna makro in mikro hranila za dobro in pravilno rast. Veliko naravnega kalija pomeni močan koreninski sistem in čvrsto rast rastline.
20.Petek– Če se na jagodah pojavijo bolezni, kot so listne pegavost, jih takoj poškropimo z naravnim sredstvom Bio Plantella Univerzalni fungicid in bolezen uničimo.
21.Sobota– Na dan za korenino okopavamo korenovke in jih dognojujemo. Za večje vrtove uporabimo ekološko organsko gnojilo Plantella Organik, ki ga rahlo zakopljemo v zemljo pred dežjem ali dobro zalijemo.
– Za dognojevanje listnatih vrtnin uporabimo tekoče organsko gnojilo Bio Plantella Vrt, ki vsebuje morske alge. To pomeni veliko naravnega kalija za močan koreninski sistem in čvrsto rast.
22.Nedelja– Če preveč gosto posejemo korenovke, kot je rdeča pesa, lahko mlade liste porabimo za solato, saj so zelo okusni in polni vitaminov.
– Ko poberemo vse redkvice, jih kar takoj spet posejemo. Imajo zelo hitro rast. Potrebujejo dovolj vode, saj imajo drugače zelo pekoč okus.
23.Ponedeljek– Vse balkonske lepotice redno dognojujejmo s tekočim gnojilom Plantella Cvet. Vsebuje vsa potrebna hranila, aktivatorje cvetenja in morske alge. Tako bo veliko cvetnega nastavka za dolgotrajno cvetenje.
– Pojavljajo se številni škodljivci na balkonskih rastlinah, zato mednje namestimo Bio Plantella Rumene lepljive ploščice, na katere se ujamejo škodljivci.
– Ne pozabimo pognojiti cvetoče grmovnice v našem vrtu s Plantella Specialnim gnojilom za okrasne rastline. Tako bo dovolj hranil za nove nastavke in nadaljevanje cvetenja.
– Da vzpodbudimo nastavljanje cvetov in podaljšamo cvetenje, vse balkonske rastline gnojimo s tekočim gnojilom Plantella Cvet. Morske alge v gnojilu izboljšajo ukoreninjenje in pospešijo odziv imunskega sistema na napad bolezni ali škodljivca.
– V primeru sodre ali toče so rastline v šoku in poškodovane. Takoj jih škropimo s tekočim organskim gnojilom Bio Plantella Vita, ki vsebuje aminokisline in vitamine, ki pospešijo celjenje ran, spodbudijo imunski sistem in zmanjšajo šok. Škropljenje ponovimo čez 3 dni.
24.Torek– Na dan za list se borimo proti polžem, ki jim sila teknejo. Uporabimo Bio Plantella Arion proti polžem. Sredstvo enostavno potresemo okoli rastlin po vrtu.
25.Sreda– Na kapusnicah (zelje, cvetača, brokoli, ohrovt,…) smo pazljivi na napad škodljivcev. Vse gosenice in večje hrošče odstranimo ročno. Da preprečimo nov napad, vse rastline redno škropimo z naravnim sredstvom Bio Plantella Thymi, ki vsebuje izvlečke timijana in brina, ki odganjajo škodljivce.
26.Četrtek– Še vedno je čas, da naredite načrt svojega vrta. Določite velikost in razdelite površino, ki še ni izkoriščena med najljubše vrtnine. Upoštevajte pravilni izbor dobrih in slabih sosedov. V pomoč vam je lahko brezplačna aplikacija za urejanje domačega vrta.
27.Petek– Pri sajenju plodovk namestimo oporo. Paradižnik potrebuje največjo, zato uporabimo lesene kole, bambusove, plastične ali kovinske palice. Dobro ga pričvrstimo, da ga veter ne zlomi. Redno odstranjujemo zalistnike.
– Od prvega cvetenja dalje vse plodovke škropimo s tekočim gnojilom Bio Plantella Kalcij za paradižnike. Tako preprečimo gnilobo okoli muhe plodu. Škropimo paradižnike, paprike, kumare, jajčevce, čili,…
– Da zmanjšamo možnost okužbe plodovk z boleznimi, kot je paradižnikova plesen ali pepelovka bučnic, škropimo z naravnim sredstvom iz njivske preslice Bio Plantella Vital. Škropimo tedensko in po vsakem močnejšem dežju.
28.Sobota– Na dan plod skrbimo za vse plodovke. Pri paradižniku odstranjujemo zalistnike in odstranimo liste do prvega cvetnega poganjka. Tako pod njim naredimo prostor za ostale vrtnine, kot so različne solatnice in špinačnice ter zelišča.
– Če se na jagodah pojavijo bolezni, kot so listne pegavost, jih takoj poškropimo z naravnim sredstvom Bio Plantella Univerzalni fungicid in bolezen uničimo.
– Vse plodovke za veliko kakovostnih plodov in pravilno rast dognojujemo s tekočim organskim gnojilom iz morskih alg Bio Plantella Organsko gnojilo za paradižnike. Ne pozabimo na redno dodajanje tekočega gnojila Bio Plantella Kalcij za paradižnike na 10 dni. Tako preprečimo gnilobo okoli muhe plodu.
– Preberite nasvet Plantellinega strokovnjaka o tem, kako vzgojiti čim več sočnih paradižnikov.
29.Nedelja– Pri okopavanju krompirja ga še dognojimo. Uporabimo organsko gnojilo Plantella Organik K, ki vsebuje veliko naravnega kalija. Ta je pomemben za razvoj velikih gomoljev. Gnojilo malo zakopljemo v zemljo in dobro zalijemo, če ne bo dežja.
30.Ponedeljek– Na dan za korenino okopavamo korenovke in jih dognojujemo. Za večje vrtove uporabimo ekološko organsko gnojilo Plantella Organik, ki ga rahlo zakopljemo v zemljo pred dežjem ali dobro zalijemo.
– Ko osipamo krompir ga dognojimo z organskim gnojilom Plantella Organik K. Kalij je pomemben za razvoj velikih gomoljev.
31.Torek– V primeru sodre ali toče so rastline v šoku in poškodovane. Takoj jih škropimo s tekočim organskim gnojilom Bio Plantella Vita, ki vsebuje aminokisline in vitamine, ki pospešijo celjenje ran, spodbudijo imunski sistem in zmanjšajo šok. Škropljenje ponovimo čez 3 dni.
– Na sadnem drevju so številne glivične okužbe. Na naraven način krepimo rastline s sredstvom iz njivske preslice Bio Plantella Natur. Škropimo tedensko, najbolje po močnejšem dežju.