if (ICL_LANGUAGE_CODE=='hr') { };
Search
Generic filters

Več PLANTELLINIH vrtnarskih nasvetov?

Naročite jih v svoj e-nabiralnik

Krompirjeva ali paradižnikova plesen na paradižniku

Phytophthora infestans

Če okuži paradižnik, njegovi listi začnejo rumeneti, rjaveti in propadatiporjavijo pa tudi plodovi, ki v najhujšem primeru zgnijejo. Prvi znak za bolezen so sivo zelene pege na listih, v vlažnem vremenu na spodnji strani listov opazimo tudi snežno belo plesnivo prevleko. 

Paradižnikova plesen spada med najpogostejše in tudi najbolj nevarne bolezni paradižnika, napade pa lahko tudi krompir. Ravno vlažno vreme ima pri širjenju bolezni odločilno vlogo – paradižnikova bolezen se v deževnih letih skoraj neustavljivo hitro širi.

V poznem poletju se pojavi tudi na plodovih, ki se okužijo skozi pecelj ploda. Okuženo mesto porjavi, postane nekoliko ploščato, razpoka in otrdi. Ko se bolezen enkrat pojavi, lahko zelo hitro uniči cel nasad. Tako moramo rastline zaščititi še preden se bolezen sploh začne, priporočljivo pa je tudi, da si izberemo bolj odporne sorte paradižnika.


Kako ukrepamo proti paradižnikovi plesni?


Paradižnikovo plesen najbolj učinkovito preprečimo z rednim škropljenjem z naravnim zaščitnim sredstvom na osnovi njivske preslice Bio Plantella Natur. Za učinkovito zaščito rastline s pripravkom škropimo vsakih deset dni in še po vsakem dežju. Sredstvo na osnovi njivske preslice okoli rastline okrepi celično steno rastline, skozi katerega bolezen ne more prodreti.

Če je poletje zelo deževno, je najbolje, da rastline pred vlago zaščitimo tudi s folijo ali pa zgradimo posebno streho, ki pa mora biti postavljena dovolj visoko.

V primeru močnega napada, uporabimo fitofarmacevtsko sredstvo Vivera Ortiva.

Opozorilo: Fitofarmacevtsko sredstvo uporabljajte varno. Pred uporabo vedno preberite etiketo in informacije o sredstvu.

DELI TA ČLANEK S SVOJIM PRIJATELJEM:

Več življenja vašim rastlinam

Plantella vam pomaga skbeti za vaše rastline z več kot 150 različnimi visoko kakovostnimi izdelki.
Vsi so rezultat dolgoletnega znanja, preverjenih raziskav in tehnoloških inovacij, njihova učinkovitost pa je potrjena v strokovnih laboratorijih.
Mi smo preizkusili na svojih, vi pa se prepričajte na vaših vrtovih.

PLANTELLA ponuja visoko kakovostne in preverjeno učinkovite izdelke za čudovit, zdrav in bujen vrt, ki ljubiteljem vrtnarjenja olajšajo delo in povečajo uspeh, tako pa omogočajo več užitka v vrtu.

Odkrij več

BIO PLANTELLA ponuja visoko kakovostne in preverjeno učinkovite izdelke za EKOLOŠKO VRTNARJENJE, ki ozavščenim vrtnarjem omogočajo obilen zdrav, domač pridelek in hkrati skrb za okolje.

Odkrij več

Več PLANTELLINIH vrtnarskih nasvetov?

Naročite jih v svoj e-nabiralnik

Spremljajte praktične nasvete za svoj vrt.
Pridobite nove ideje za vrtnarjenje.
Preverite ponudbo naših izdelkov.