if (ICL_LANGUAGE_CODE=='hr') { };
Search
Generic filters

Več PLANTELLINIH vrtnarskih nasvetov?

Naročite jih v svoj e-nabiralnik

Pepelasta plesen ali pepelovka v vrtu

Pepelaste plesni ali pepelovke napadajo večino rastlinskih vrst, na vrtu jih najpogosteje opazimo na vrtnicah in drugih okrasnih rastlinah, paradižniku, kumarah in drugih vrtninah, na sadnem drevju, zlasti jablanah in na vinski trti.

Na zgornjih straneh listov opazimo koprenasto prevleko bele barve, ki se hitro širi po rastlini. Napadeni listi se zvijajo, prizadeti popki pa se težko odpirajo.

Povzročitelj pepelovk potrebuje nizko zračno vlago in visoke temperature, zato se bolezen pojavlja predvsem v poznem poletju in v pokritih nasadih. Gliva se z listne ploskve razširi tudi v notranjost lista in tamkajšnjim tkivom odvzema hranila.


Kako ukrepamo proti pepelasti plesni?


Najpomembnejši preventivni ukrep je izbira odpornejših sort. Za pepelasto plesen namreč niso vse rastline enako občutljive, npr. vrtnice z bleščečimi listi so mnogo bolj odporne, med jablanami pa je na primer sorta “Jonatan” najbolj občutljiva.

Ker pa tudi z izbiro pravih sort ne moremo preprečiti nastanek bolezni na rastlinah, je potrebno tudi primerno varstvo. Na pepelovko bodo rastline bolj odporne, če jih bomo že spomladi začeli redno tedensko krepiti z naravnimi pripravki iz njivske preslice Bio Plantella Natur. Pripravek je povsem naraven in deluje na samo rastlino tako, da okrepi celične stene rastline ter na ta način otežkoči vstop glivam v rastlino.

Če se je pepelovka že precej razvila, se bomo morali poslužiti močnejšega in učinkovitega fungicida, kot je na primer Vivera Ortiva. S tem pripravkom poškropimo rastline največ dvakrat zaporedoma in največ dvakrat v isti sezoni. Fitofarmacevtsko sredstvo uporabljajte varno. Pred uporabo vedno preberite etiketo in informacije o sredstvu.

Opozorilo: Fitofarmacevtsko sredstvo uporabljajte varno. Pred uporabo vedno preberite etiketo in informacije o sredstvu.

DELI TA ČLANEK S SVOJIM PRIJATELJEM:

Več življenja vašim rastlinam

Plantella vam pomaga skbeti za vaše rastline z več kot 150 različnimi visoko kakovostnimi izdelki.
Vsi so rezultat dolgoletnega znanja, preverjenih raziskav in tehnoloških inovacij, njihova učinkovitost pa je potrjena v strokovnih laboratorijih.
Mi smo preizkusili na svojih, vi pa se prepričajte na vaših vrtovih.

PLANTELLA ponuja visoko kakovostne in preverjeno učinkovite izdelke za čudovit, zdrav in bujen vrt, ki ljubiteljem vrtnarjenja olajšajo delo in povečajo uspeh, tako pa omogočajo več užitka v vrtu.

Odkrij več

BIO PLANTELLA ponuja visoko kakovostne in preverjeno učinkovite izdelke za EKOLOŠKO VRTNARJENJE, ki ozavščenim vrtnarjem omogočajo obilen zdrav, domač pridelek in hkrati skrb za okolje.

Odkrij več

Več PLANTELLINIH vrtnarskih nasvetov?

Naročite jih v svoj e-nabiralnik

Spremljajte praktične nasvete za svoj vrt.
Pridobite nove ideje za vrtnarjenje.
Preverite ponudbo naših izdelkov.