if (ICL_LANGUAGE_CODE=='hr') { };
Search
Generic filters

Več PLANTELLINIH vrtnarskih nasvetov?

Naročite jih v svoj e-nabiralnik

Pršice

Acari

Pršice se pojavljajo na okrasnih rastlinah, vrtninah, sadnem drevju in vinski trti. 

Na okrasnih rastlinah se največkrat pojavijo navadne pršice, pršice prelke in mehkokožne pršice. Na listih pelargonij in bršlink nastanejo plutaste pege na listih. Pršice napadajo predvsem pelargonije, nagelj, surfinijo, fuksijo in novogvinejsko vodenko.

Na vrtu se pojavijo v sušnih in toplih obdobjih. Pršice se pojavljajo tudi na vrtninah, kjer liste izsesavajo tako, da ti na zgornji strani postanejo neenakomerno rumene barve in se predčasno posušijo.

Na sadnem drevju se pojavlja predvsem rdeča sadna pršica, prezimi v obliki rdečih jajčec, ki so odložena v glavnem na enoletnem in dvoletnem lesu, v okolici zimskih brstov. Samice so velike 0,5 milimetra, opečno rdeče z belimi ščetinami. Samci so svetlejši in vitkejši. Vsi gibljivi stadiji se hranijo s sesanjem soka iz listja. Poškodbe opazimo kot svetle lise na zgornji strani listja, pozneje postane sivo in rjavkastozgubi lesk in se prične zvijati. Vse poškodbe listja vplivajo na razvoj in kvaliteto plodov.


Kako ukrepamo proti pršicam?


Ob pojavu škodljivca uporabimo Vivera Vertimec Pro.

Opozorilo: Fitofarmacevtsko sredstvo uporabljajte varno. Pred uporabo vedno preberite etiketo in informacije o sredstvu.

DELI TA ČLANEK S SVOJIM PRIJATELJEM:

Več življenja vašim rastlinam

Plantella vam pomaga skbeti za vaše rastline z več kot 150 različnimi visoko kakovostnimi izdelki.
Vsi so rezultat dolgoletnega znanja, preverjenih raziskav in tehnoloških inovacij, njihova učinkovitost pa je potrjena v strokovnih laboratorijih.
Mi smo preizkusili na svojih, vi pa se prepričajte na vaših vrtovih.

PLANTELLA ponuja visoko kakovostne in preverjeno učinkovite izdelke za čudovit, zdrav in bujen vrt, ki ljubiteljem vrtnarjenja olajšajo delo in povečajo uspeh, tako pa omogočajo več užitka v vrtu.

Odkrij več

BIO PLANTELLA ponuja visoko kakovostne in preverjeno učinkovite izdelke za EKOLOŠKO VRTNARJENJE, ki ozavščenim vrtnarjem omogočajo obilen zdrav, domač pridelek in hkrati skrb za okolje.

Odkrij več

Več PLANTELLINIH vrtnarskih nasvetov?

Naročite jih v svoj e-nabiralnik

Spremljajte praktične nasvete za svoj vrt.
Pridobite nove ideje za vrtnarjenje.
Preverite ponudbo naših izdelkov.